Hur man Rengör en Diskmaskin med Vinäger

Under de senaste åren har vinäger vunnit popularitet som ett utmärkt rengöringsmedel i hushållet.

Istället för att använda blekmedel, ammoniak och andra starka kemikalier förlitar familjer sig nu på destillerad vit vinäger för att ta bort fläckar, rengöra bänkskivor och eliminera lukt. Eftersom den innehåller 5 % ättiksyra, är vinäger ett ganska effektivt rengöringsmedel som även kan döda patogener som salmonella, E. coli och listeria monocytogenes.

Ändå överväger de flesta fortfarande inte att använda vinäger för att rengöra sin diskmaskin. Dessutom rengör diskmaskinen saker, så varför skulle du någonsin behöva rengöra den? Tja, det visar sig att din apparat inte är så hållbar som du kanske tror. Mat kan ansamlas i filtret täpper till avloppet och orsaka oönskade lukter. Därför är det viktigt att du rengör din diskmaskin regelbundet. Lyckligtvis kan vinäger hjälpa dig att göra just det.

1. Samla ihop tillbehör

Innan tankarna på gnistrande rena diskmaskiner bär dig in i drömlandet, res dig ur soffan och sätt igång. Börja med att samla ihop dina förnödenheter. Oddsen är att du redan har allt för det här projektet hemma. Du behöver:

  • Varmt vatten
  • Destillerad vinäger
  • Bakpulver
  • En tandpetare
  • En tandborste
  • Mikrofiberdukar
  • Gummihandskar

2. Ta bort ställen

Öppna sedan upp diskmaskinen och ta bort redskapshållarna och diskställen. Du bör kunna ta ut dessa relativt lätt. Lägg dem i en blandning av varmt vatten och vinäger och låt dem dra i 30 minuter för att ta bort ansamlingar. Skrapa sedan bort eventuella envisa matpartiklar med en borste eller svamp.

3. Rengör filtret

Om din diskmaskin har ett manuellt filter, skruva loss eller vrid bort den från botten av maskinens golv och tvätta den för hand i varmt tvålvatten. Om matpartiklar fastnar på filtret, skrubba det försiktigt med en svamp eller tandborste. Torka av området som håller filtret innan du slutligen skruvar tillbaka det i diskmaskinen. Kom ihåg att rengöra filtret minst en gång i månaden för att förhindra ansamling, repad disk och konstiga lukter.

4. Ta bort större bitar

Kontrollera apparatens insida för stora matpartiklar och skräp. Sätt in de där gummihandskarna och dra ut de större bitarna med händerna. Ofta kommer du att hitta dessa större partiklar runt avloppet. Använd en tandborste eller tandpetare för att skrapa ut små springor och hål där vatten sprutar ut. Torka sedan av insidan med en mikrofiberduk, kom ihåg att rengöra sprayarmarna också.

5. Kör en het cykel

Nu är det dags att använda din pålitliga vinäger. Fyll en diskmaskinssäker skål med en kopp vinäger och placera den på botten av den tomma diskmaskinen. Om filtret och sprutarmarna inte lämnar utrymme för en kopp vinäger, byt ut det nedersta stället och ställ in skålen där. Kör sedan diskmaskinen på en varm diskcykel. Om du gör det får vinägern tid att desinficera alla ytor.

6. Kör en till cykel

När varmtvätt cykeln är klar, öppna brickan och strö en kopp bakpulver på botten. Ta bort skålen med vinäger, stäng tvättmaskinen och kör ytterligare en kort tvättcykel. Bakpulver tar bort fläckar från allt från dina tänder till dina kläder, så det bör lämna din diskmaskin gnistrande när den är klar med sin magi. Dessutom kommer pulvret att låta det lukta lika fräscht och rent som det ser ut.

7. Torka allt

Efter den andra cykeln slutar gå kan du välja att köra ytterligare en varmvattencykel för att ta bort eventuell överbliven vinäger.

Använd sedan en torr bomullstrasa för att torka av apparatens insida tills den är torr. Ta dig friheten att torka av utsidan med vinäger och en trasa också. Du tog all den här tiden att rengöra insidan. Varför inte lämna utsidan gnistrande också? När du äntligen är klar kommer din diskmaskin att se ut, kännas och lukta som ny.

8. Underhåll av din diskmaskin

Att rengöra din diskmaskin är inte precis en rolig upplevelse, men om du vill ha ren disk måste du göra det. Naturligtvis kan du undvika att lägga en timme eller två på att rengöra din diskmaskin genom att behålla dess renhet. Torka av utsidan, dörrtätningen och handtaget ofta för att förhindra ansamling och mögeltillväxt. Kör en vinägertvätt varje månad och skrubba insidan med en halverad citron för att bryta ner fläckar och envis mat och hålla saker fräscha.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!