Hur man Rengör en Dusch Grundligt [Steg för Steg]

Din dusch tvålas in och sköljs varje gång du hoppar in, så varför måste du fortfarande rengöra den? Tja, om du inte skrubbar och desinficerar din dusch kan den bli en grogrund för bakterier, mögel, mögel och tvålskum. Det gör inte precis att du vill ta av dig för att ta ett dopp i badkaret, eller hur?

Om du är redo att återställa din dusch till sin ursprungliga glans och skölja av i en rent utrymme, det är dags att kavla upp ärmarna och börja jobba.

1. Skrubba golvet och väggarna

Golvet och väggarna i din dusch är våta nästan 24/7, vilket kan orsaka rosa färg biofilm, svartmögel och mögel för att växa i och runt plattorna och hörnen. Om de hänger för länge kan de missfärga injekteringsbruk och fläcka porslin och plastbaljor.

Håll bakterierna på avstånd genom att tvätta väggar och golv med några veckors mellanrum. Använd en skrubber med ett diamantformat huvud för att rengöra hörn och mellan plattor. Skölj av avskummet och torka av väggarna med en blandning av vinäger och diskmedel eller din favoritrengöringsmedel för badrummet. Vi är ett fan av ECOS duschtvätt.

2. Tvätta gardinen och liner

Din duschdraperi och liner är i princip den fjärde väggen i din dusch, så de förtjänar en bra städning då och då också.

Spraya din liner med blekmedel, vinäger eller ditt favoritrengöringsmedel varje gång du duschar. Kom bara ihåg att svepa in i en handduk och gå ut ur badkaret först. Byt ut den årligen eller vartannat år för att förhindra större ansamlingar.

Du bör också slänga din tyggardin i tvätten med några veckors mellanrum. Tillsätt en kopp blekmedel till tvättvattnet om du kämpar mot ett tjockt lager av mögel. Låt den gå genom centrifugeringscykeln och häng sedan på tork.

3. Torka av glasdörrar

Å andra sidan, om din dusch har en glasdörr, måste du ta itu med smuts och ansamling på olika sätt.

Gör din egen rengöringslösning med 1/4 kopp diskmedel, 1 kopp vatten och 1/2 kopp destillerad vinäger. Spraya din dörr och låt den sitta i minst 30 minuter. Torka sedan av det med en svamp eller trasa och skölj.

Har du att göra med överblivna ränder? Kombinera 2 matskedar ammoniak med 2 liter varmt vatten och spraya om din dörr. Torka rent efter tre minuter.

4. Skrubba handtagen och avloppet

Om dina duschhandtag, avlopp och kran är gjorda av blank metall kanske du inte märk avskum och smuts. Bakterier kan dock fortfarande växa på och runt dessa ställen, så det är klokt att ge dem en skrubb då och då.

Använd en borste eller svamp och ditt badrumsrengöringsmedel och gå till stan på din hårdvara. Du kan till och med använda ett lack för att putsa upp gamla metallhandtag och ge dem nytt liv. Annars kommer en lösning av vinäger och vatten att fungera bra.

5. Rengör duschhuvudet

Har du någonsin bytt ut ditt duschhuvud? Om du svarade “nej”, kanske du sköljer av med skumt vatten utan att ens inse det. Lyckligtvis kan du säkerställa att ditt avundsvärda vattentryck inte också blåser ut bakterier genom att rengöra duschmunstycket varje månad.

Det enklaste sättet att desinficera ditt duschhuvud är att fylla en plastpåse med vit vinäger och knyt den runt halsen med ett gummiband. Om du har ett duschhuvud i rostfritt stål, låt det dra i några timmar eller över natten. Ta bort påsen på mässings-, guld- och nickelbelagda huvuden efter 30 minuter för att undvika att skada ytan.

Skrubba och ta bort envis avlagringar med en tandborste. Skölj sedan och polera huvudet med en mjuk trasa.

Det bästa sättet att rengöra din dusch

Det bästa sättet att upprätthålla en spa-liknande atmosfär i din dusch är att vara proaktiv. Spraya och torka av väggarna innan du märker tvålskum. Rengör duschfodret innan mögel börjar fastna på plasten. Ju mer du kan göra efter varje dusch, desto lättare blir det att hålla allt gnistrande rent.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!