Hur man Rengör en Juicepressmaskin – Tips för att stoppa Igentäppning av Juicepressen

Den viktigaste aspekten av att ta hand om din juicepress är att hålla den ren. Oavsett om du har en centrifugaljuicer eller en kallpressad juicepress är det oerhört viktigt att hålla den ren. Vissa juicepressar erbjuder “självrengörande” system och är lättare att rengöra än andra, men alla juicepressar kräver åtminstone lite uppmärksamhet.

Om du har använt och rengjort din juicepress varje dag, men fortfarande märker missfärgning på svåråtkomliga områden eller, ännu värre, “fuktiga” så rengör du den inte så bra som du borde. När smuts byggs upp kan det ge en plats för bakterier att växa. Detta anses allmänt vara ohälsosamt.

Sätt ihop dina rengöringsverktyg

Vissa delar av juicepressen kan vara svåra att rengöra, men om du har rätt rengöringsutrustning kommer rengöringen av din juicepress att förändras från att vara en betungande och tidskrävande syssla till en enkel, snabb operation. Kom ihåg att koppla ur juicepressen innan du börjar ta isär den för rengöring.

  • En skursvamp som har en svamp på ena sidan och en något nötande skuryta på den andra kan användas för att rengöra det mesta av din juicepress.
  • En tuff nylonborste är bra för att rengöra filterkorgen. En borste fungerar mycket bättre än en skurplatta, och du kan också använda en tandborste med styva borst.
  • Du vill också ha något att rensa ur hällpipen eller andra sådana svåråtkomliga områden, så är en piprengöringsborste perfekt för detta.
  • För att du inte vill för att repa upp juicepressens plastdelar, ha en stor plastsked till hands för att ta bort fruktkött och andra rester.

Hur man rengör en juicepressmaskin

Din rengöringsuppgift kommer att gå mycket snabbare om du har allt till hands innan du börjar rengöra juicepressen.

 • Fyll diskbänken med varmt, löddrande vatten och placera alla delar av den demonterade juicepressen i vattnet.
 • Om det verkar finnas någon ‘gunk’ i springor, det skulle vara en bra idé att blötlägga delen för att mjukna ett tag för enklare borttagning.
 • Se till att få alla partiklar av frukt eller grönsaker ut ur filterkorgskärmen med din nylonborste eller tandborste.
 • När alla delar har rengjorts, låt dem för att torka och avsluta torkningen med en ren handduk.
 • Sätt ihop juicen när allt är rent, så är det klart för nästa gång du vill ha en kanna färsk kallpressad juice.

Att hålla din juicepress ren kommer inte bara att förhindra bakteriell kontaminering av din juice, utan det kommer också att hjälpa din juicepress att hålla längre.

Hur man motverkar att juicepressen täpps igen

Ett av de största problemen som uppstår när man använder en juicepress, oavsett märke, är hur man stoppar juicepressen igen. Även om tuggnings- och tritureringsmaskiner kommer att förse dig med läcker kallpressad juice, saktar hela operationen eller stannar om juicepressen täpps till. Att förstå varför din juicepress täpps igen är det bästa sättet att förhindra att det händer i framtiden.

Håll det rent

Detta är naturligtvis den mest uppenbara lösningen för att hålla din juicepress igång smidigt. Efter varje användning måste juicepressen omedelbart demonteras och rengöras noggrant. Det är okej att låta det dra ett tag, men låt aldrig rester av produkter stelna på någon av delarna. Vissa av rännorna kan vara svåra att rengöra, särskilt den som går till fruktköttsbehållaren, men se till att du tar bort varje bit av massa från detta område.

Att hålla din juicemaskin ren kommer säkerligen att hjälpa till att stoppa juicepressen från att täppas till, men väldigt ofta bidrar sättet du juicer till att täppas till. Det är inte bara storleken på produkten som du lägger genom juicepressen som är viktig, utan också konsistensen. Mjuka frukter och grönsaker, samt bladgrönsaker har en tendens att täppa till juicepressen, antingen i skruven eller vid fruktköttsrännan. Lyckligtvis är det ganska enkelt att förhindra att detta händer så att du kan njuta av din kallpressade juice utan problem.

Lövgrönsaker kan lätt täppa till din juicepress, oavsett märke. Men genom att mala dem fint, i bitar som inte är längre än cirka 1/8 tum, kommer dessa grönsaker att passera genom juicepressen mycket lättare.

När du juicar och använder flera föremål, skär upp allt och lämna det sedan i separata högar.

 • För att hjälpa till bladgrönsaker går smidigt genom juicepressen, lägg inte i alla på en gång; lägg i en näve och lägg sedan igenom en hårdare grönsak som morot eller palsternacka – detta hjälper till att rensa bort resterna av bladgrönsakerna.
 • Mjuka frukter har en större förmåga att täppa igen juicepressen, så se till att följa dem med en fast grönsak.
 • Förhasta inte juicepressningen bearbeta. Många försöker stoppa in allt så snabbt som möjligt. Tuggnings- och tritureringspressar fungerar dock ganska långsamt, så att låta dem ta sig tid att mala upp produkten ordentligt gör det mindre troligt att din juicepress täpps till alls.
 • Använd de färskaste frukterna och grönsakerna. När dessa åldras tenderar de att bli mjuka och “slappa” och kommer att vara mer benägna att fastna någonstans i maskinen.
 • Selleri är en populär grönsak för juice, men det är viktigt att skära upp det innan du lägger till det. Att helt enkelt mata in en hel stjälk, som har mycket sega, långa fibrer i sig, är ett säkert recept för att täppa till juicepressen.
 • Kontrollera utloppsränna för att säkerställa att avfallsmassan matas ut. Du bör se en ganska stabil utdata här, och om du inte gör det betyder det att det finns någon form av backup någonstans.
 • Alternativ produkt du stoppar i juicepressen – mjuk, hård, mjuk, hård – och avsluta juicepressen med att köra en hård grönsak genom juicepressen för att rensa ut den.

Att förbereda produkten på rätt sätt innan du lägger den i juicepressen, växla mellan de olika föremålen, mata in produkten långsamt och rengöra juicepressen helt efter varje användning hjälper dig att förhindra det förvärrande problemet med en igensatt juicepress.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!