Hur man Rengör en Madrass: 6 Steg

Du städar regelbundet ditt badrum och kök eftersom de är de mest besökta områdena i ditt hem. Men tänker du någonsin på din madrass?

Varje natt stödjer din madrass dig när du sover, och som ett resultat fungerar de som innehavare av daglig smuts. Enligt en studie upplever 41% nattliga svettningar när de sover. Nu kanske du tvättar dina lakan med jämna mellanrum, så du tror att det är helt okej, eller hur? Fel!

Dina lakan samlar smuts och skräp på ytan, men dammkvalster, mjäll, bakterier och mögel kan finnas i din madrass. Vilket givetvis de flesta glömmer att städa. Det är därför det är så viktigt att veta hur man rengör din madrass!

Fortsätt läsa för att upptäcka sex steg för att rengöra en madrass ordentligt.

1. Börja med dina lakan

När du lär dig hur man rengör en madrass är det bäst att börja med grunderna – dina lakan!

Ändra ark och tvätta övermadrassen. Se till att tvätta i hög temperatur för att döda eventuella bakterier som finns.

2. Ta fram vakuumet

Med den kala madrassen framför dig är det dags att börja dammsuga. Använd klädseln eller madrassfästet för att få ett tätt sug i dessa skrymslen och vrår. Dessa tillbehör är utformade för att suga upp damm och allergener som lurar i sängen.

3. Desinficera genom en djuprengöring

Nu när din madrass har dammsugits är du redo för en djuprengöring. Om det finns några torkade fläckar, använd din föredragna platsrengöringsmetod. För enkla fläckar kan lite diskmedel och varmt vatten göra susen. Med tuffare ställen kan du behöva ytterligare kraft mot fläckar. Salt och bakpulver kan hjälpa fettfläckar, medan väteperoxid och vatten skulle fungera bättre på kroppsvätskor.

För ett extra lager av desinficering, späd ut vit vinäger i en sprayflaska och dimma madrassen . Detta giftfria naturliga rengöringsmedel hjälper till att döda bakterier. Låt eventuella vätskor torka ordentligt, eftersom fukt i en bädd kan orsaka mögeltillväxt.

4. Fräscha upp och deodorisera

Använd bakpulver för att fräscha upp och deodorisera din madrass. Strö det ovanpå den torkade bädden och låt det sitta i några timmar eller över natten. Öppna upp gardinerna för att släppa in solljus i rummet. Det har visat sig att solljus dödar bakterier, och ett avsnitt som utsätts för dagsljus kommer att ha hälften så mycket bakterier jämfört med mörka områden.

Efter att bakpulver stått i några timmar, dammsug upp den. Din madrass är nu redo för en uppsättning rena lakan.

5. Ta itu med färska fläckar omedelbart

Om du spiller något i sängen är det bäst att ta itu med fläcken omedelbart. Ta av dina lakan och lägg dem i tvätten. Om du använder varmt eller kallt vatten beror på vad som orsakade märket.

Förbehandla alltid med ditt favoritfläckborttagningsmedel och använd tvättmedel för att hålla dem som nya. Om du har ett madrassskydd eller överlägg kan din madrass vara säker. Läs instruktionerna på etiketten för att avgöra hur madrasstillbehör ska rengöras.

Om det finns fläckar på madrassen, rengör området direkt. Se till att torka av det smutsiga området så att märket inte smetar ut.

6. Minska madrassfunk från början

Även om det är viktigt att veta hur man rengör madrasser, är det också viktigt att minimera tjusningen innan det har en chans att börja. Börja med att duscha innan du lägger dig. Även en snabb sköljning hjälper till att rensa bort smuts och smuts som kan vara på din hud. Det hjälper också till att sänka din kropps kärntemperatur, vilket gör att du kan få en mer god natts sömn.

Förutom att duscha innan du går i säng bör du också komma ihåg att ta av dig skorna innan du går in i sovrum. Skor spårar i smuts, skräp – inklusive fekalt material – och bakterier som dina strumpor bär under täcket.

Vidta förebyggande åtgärder för att hålla området snyggt om du har husdjur som delar säng med dig. Bada och ansa dem regelbundet. Kom också ihåg att torka av deras tassar innan du låter dem hoppa upp.

Rengör dina madrasser för ett klart sinne

Med dessa sex steg kan du rengöra din madrass och rensa tankarna. Du kommer att oroa dig mindre när du vet att du sover på tvättade överdrag och en städad säng. Du bör rotera dina madrasser kvartalsvis eller vartannat år, så det är bäst att djuprengöra dem samtidigt.

Nu när du vet hur du rengör madrasser kan du och din familj njuta av en trygg nattsömn!

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!