Hur man Rengör en Ugn in- och Utvändigt

Änger du mycket tid på att laga mat? Din ugn har förmodligen tagit stryk av spill, stänk och fläckar. Så småningom kan denna ansamling börja lukta eller till och med röka när du värmer upp din ugn. Lyckligtvis kan du rengöra den och få ugnen att fungera igen med bara några enkla steg. Här är informationen du behöver om hur du rengör en ugn på rätt sätt.

1. Bedöm röran

Innan du ens tänker på att ta tag i skurborstar och sprayer, ta en titt in i ugnen och bedöm röra.

Har någon mat bakad på hyllorna eller innerväggarna? Finns det fett, olja eller andra ämnen? Tänk på hur svårt det kan vara att skrubba bort smutsen innan du bestämmer dig för hur – och när – du vill rensa upp det.

Beroende på hur mycket röran är kan du behöva ställa in avsätt några timmar för att få bort ansamlingar och lära dig hur du rengör din ugn.

2. Använd den självrengörande knappen

Om du inte är säker på om armbågsfett och en tvålsvamp gör susen , prova att använda den självrengörande knappen för att rengöra insidan från fett och smuts. Undersök ugnens rengöringsmetod och förbered dig på att använda ånga eller extrem värme för att bränna bort skräp.

Det senare kommer att kräva att du ventilerar och lämnar området för att undvika farliga ångor som kan påverka din hälsa. Skydda husdjur genom att också ta bort dem från huset.

3. Samla ditt material

Å andra sidan, om du anser att röran är lätt nog att rengöra för hand eller själv -ren inställning ger inte allt, du behöver följande städmaterial:

  • Vatten
  • Bikarbonat
  • Vit vinäger
  • Svamp eller trasa
  • Sprayflaska
  • Metallspatel
  • Tidnings- eller pappershanddukar
  • Gummihandskar
  • Desinficerande spray, en handduk och ett tomt badkar kommer också att vara praktiskt när du ska rengöra galler och ugns utsida. Dessa artiklar är dock inte obligatoriska.

4. Gör en pasta

Gör sedan en pasta genom att blanda tre delar bakpulver med en del vatten. Häll långsamt och blanda allt eftersom, tillsätt mer eller mindre av någon av ingredienserna tills blandningen når konsistensen av tandkräm. Du kommer att täcka hela insidan av ugnen med denna pasta, så dubbla eller tredubbla receptet om du behöver mer.

5. Applicera och låt sitta

Ta ut alla ugnsgaller och ställ dem åt sidan. Du kommer till dem senare. Sätt sedan in i gummihandskarna och använd en metallspatel för att försiktigt skrapa bort envisa skorpor.

Dammsug eller torka bort skräpet och applicera bakpulverpastan på toppen, botten och sidorna av din ugn. Håll dig undan från dess innervärmeelement. Låt din ugn sitta i sex till åtta timmar eller över natten så att blandningen får tid att penetrera djupt.

6. Blötlägg hyllorna

Medan din ugn är i rengöringsläge, blötlägg hyllorna i ett stort handfat eller badkar. Fodra ditt badkar med en handduk för att skydda det från nagg och repor och fyll det med varmt tvålvatten. Låt dem sitta där i minst två timmar.

Skrubba dem sedan med mer tvål och en svamp eller borste. Skölj, torka och ställ åt sidan för att sätta tillbaka i ugnen senare.

7. Torka rent

Täck golvet utanför ugnen med tidnings- eller pappershanddukar och använd en fuktig trasa för att torka ut så mycket bakpulverpasta som du kan. Den bör vara relativt knaprig eller sandig vid denna tidpunkt och därför lättare att rengöra.

Skölj trasan så mycket som behövs tills ugnen är ren från pasta och rester. Om du fortfarande upptäcker matpartiklar och fläckar efteråt kan du upprepa denna process och torka ut insidan igen.

8. Spraya och sopa

Slutligen, spraya insidan och utsidan av din ugn med en 50-50 blandning av vinäger och vatten .

Var särskilt uppmärksam på brännarna och lyft upp topppanelen för att rengöra under var och en. Torka sedan bort lösningen med en mikrofiberduk eller en ren, torr trasa.

Hur man rengör en ugn ordentligt

Nu ska din ugn vara gnistrande ren. Se till att det förblir så genom att utföra en djuprengöring med några månaders mellanrum. Du kan också förhindra spill och stänk genom att täcka dina ugnsrätter med stanniol och fodra det nedre gallret med droppformar eller bakplåtar.

Hålla med dagligt underhåll och veta hur man rengör en ugn kommer att minimera tiden du lägger ner på att städa så att du kan njuta av att baka och laga mat oftare.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!