Hur man Rengör Mögel i Duschen

Mögel är en vanlig svamp som trivs i fuktiga och fuktiga miljöer. Hembadrum är särskilt bra miljö för mögel att sprida. Därför är det viktigt för alla husägare att lära sig hur man rengör mögel i duschar säkert.

Även om det utvecklas lite mögel i en dusch, sprids det omedelbart och snabbt. Om du märker att det utvecklas mögel i din dusch är det viktigt att veta hur du rengör mögel i duschar säkert och snabbt.

Här är en guide som hjälper dig att veta hur du rengör mögel i duschar effektivt:

Olika typer av mögel

Det finns många olika typer av mögel som kan utvecklas i ditt badrum och speciellt i din dusch. De finns i en mängd färger och vissa kan vara giftiga medan andra kan vara giftfria. Att veta vilken mögel som finns i din dusch kan hjälpa dig att ta reda på det bästa och mest effektiva sättet att ta bort det.

Rosa mögel

Rosa mögel är inte nödvändigtvis en giftig mögel som svartmögel. Det har dock vissa hälsorisker förknippade med det när det är i nära kontakt. Det har varit känt att orsaka luftvägsproblem och urinvägsinfektioner.

Det är egentligen inte en mögel utan en luftburen organism som expanderar i fuktiga miljöer som mögel. Rosa mögel kan ofta hittas i badkar, duschar och injekteringsbruk. Det finns även i badrumsplattor och foder.

Grön mögel

Grönmögel är både den lättaste typen av mögel att se och svårast att identifiera. Detta beror på att det finns olika typer av mögel som är gröna till färgen. Grönmögel gillar särskilt att växa på nedbrutna grönsaker och mat, speciellt citrusfrukter.

Grönmögel kan utvecklas med giftigt svartmögel i miljöer som är kontinuerligt fuktiga som till exempel rum som har översvämmats eller har en läcka. Sålunda är duschar en utmärkt miljö för grönmögel att utvecklas.

Det är viktigt att veta hur man rengör mögel i duschar som kan ha grönmögel som växer eftersom denna mögel kan leda till många hälsoproblem. Aspergillos är en lungsjukdom som orsakas av att man andas in stora mängder mögelsporer.

Vit mögel

Vitmögel är en mycket vanlig mögel som kan hittas i torrare miljöer som mattor, torrväggar och trä. Vitt mögel i duschar kan ofta vara svårt att identifiera på grund av dess ljusa färg. Vit mögel kommer också att ha en fjäderlik eller pudrig textur.

Eftersom många husägare inte identifierar vitmögel lika snabbt som annan mögel kan det ofta vara källan till hälsoproblem i hemmen. Vitmögel kan ofta vara farligare än den mer välkända svartmögeln. Det kan orsaka allergier, luftvägsinfektioner, huvudvärk och illamående.

Rödmögel

Rödmögel finns oftast i bröd men kan också frodas i duschar på grund av fuktigheten. Det är också vanligt förekommande på duschdraperier, kakel och injekteringsbruk. Den kan trivas tillsammans med grönt och svart mögel.

Rödmögel har samma andningsproblem som andra olika typer av mögel kan orsaka. Det är viktigt att veta hur man rengör denna form på ett säkert sätt i duschar.

Svartmögel

Svartmögel är den mest kända hushållsmögeln. Även om det oftast anses vara giftigt är inte alla former av svartmögel giftiga. Det är mest sannolikt att du hittar svartmögel i badrumsväggar, särskilt de som kan utsättas för en vattenläcka.

Svartmögel, oavsett om den är giftig eller inte, kan vara farlig för din familjs hälsa. Det är viktigt att veta hur man rengör mögel i duschar på ett säkert sätt och för att effektivt ta bort svartmögel i badrum.

Vad orsakar mögel

2009 genomförde Världshälsoorganisationen en studie av sambandet mellan fuktig inomhusmiljö och andningsproblem som astma. Fukt och fukt är de främsta orsakerna till mögel.

Fukt i hemmet finns ofta i områden som badrum och duschar. För att förhindra att mögel utvecklas i dessa miljöer är det viktigt att använda en avfuktare för att skapa en torrare miljö. Det kan också hjälpa att duscha med ett öppet fönster för att hålla ditt badrum välventilerat.

Läckor i dina väggar kan också göra att mögel utvecklas i ditt hem. Dusch- och badrumsväggar är särskilt känsliga för vattenläckor. Det är viktigt att upptäcka dessa läckor tidigt genom att kontrollera om det finns vattenfläckar och att veta när dina rör kan behöva bytas ut.

Rengöring och förebyggande av mögel

Att informera dig själv om hur du rengör mögel i duschar på ett säkert sätt innebär att du känner till de bästa teknikerna för att ta bort mögel och förhindra det. Oavsett vad du använder för att ta bort och rengöra mögel i duschar är det viktigt att bära skydd från att utsättas för sporer som kan påverka din hälsa. Bär alltid skyddshandskar, ansiktsmasker och även skyddsglasögon när du rengör mögel.

Ju tidigare du identifierar mögel i din dusch desto lättare blir det att ta bort det. Börja med skonsamma och naturliga rengöringsmedel innan du använder blekmedel. I en sprayflaska blanda ihop vinäger och bakpulver och applicera sedan rikligt på området. På större ytor av din dusch kan du helt enkelt torka av lösningen med en trasa eller svamp. På mindre områden som t.ex. injekteringsbruk kanske du vill använda en liten borste som en tandborste för att skrubba området rent.

Om du upptäcker att mögelsvampen fortfarande utvecklas efter att du har använt denna lösning, kan det vara mer effektivt att använda en starkare kemikaliebaserad lösning som blekmedel eller väteperoxid. Dessa kemikalier kan också erbjuda en starkare lösning för att förhindra ytterligare mögeltillväxt. Ett annat enkelt men effektivt sätt att förhindra mögeltillväxt är att städa din dusch varje vecka och vädra ut duschen för att förhindra överskott av fukt.

Att identifiera olika typer av mögel och veta hur man rengör mögel i duschar kan hjälpa dig att eliminera potentiella hälsorisker i ditt hem. Mögel kan vara ett vanligt hushållsproblem men det kan lätt förebyggas med effektiva åtgärder.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!