Hur man skär en Potatis för Pommes Frites

Man kan laga pommes frites i olika stilar. Vissa älskar luftstekt potatis, andra föredrar rostad och andra älskar friterad potatis. Oavsett vilken matlagningsstil du kommer att använda, måste du bestämma hur du ska skära potatisen först.

Det som är bra är att det inte finns något rätt eller fel sätt att skära dina pommes frites, och det finns olika metoder för att göra det för att få önskat resultat. Du kan skära potatisen i tjocka klyftor, rustika pommes frites eller klassiska pommes frites. Den här artikeln förklarar de olika stilarna för att skära och göra pommes frites.

Hur kan jag skära mina pommes frites?

Det finns olika sätt att skära potatis. Det första steget skulle dock vara att skala potatisen med en kniv eller en potatisskalare. Tvätta sedan noggrant och håll dem blötlagda i kallt vatten för att förhindra oxidation, vilket gör dem bruna. När du har gjort det kan du välja någon av dessa tre metoder för att klippa dem.

Metod 1: Att använda en kniv

Detta är den svåraste metoden eftersom det kräver mycket tid och ansträngning. Med hjälp av en kökskniv kan du skära din potatis i stavar. Men att få en jämn form och tjocklek hela tiden kommer att bli svårt. För någon som inte har bra knivskärningsfärdigheter kanske de inte gillar resultatet. Men ju mer träning du lägger på det, desto bättre blir dina snitt.

Ta en skalad och tvättad potatis och skär sedan av den ena sidan så att den blir platt och basen stabil. Lägg sedan den på skärbrädan med basen nedåt så att den inte rullar runt när du gör de andra snitten.

Skiva sedan den på längden i skivor, försök att göra dem så jämna du kan. Tjockleken på dina plattor avgör hur tjocka dina pommes frites blir. De flesta föredrar vanligtvis en ¼ tum. Men du kan skära dem i tunnare eller tjockare skivor, beroende på vad du föredrar. Sträva alltid efter konsekvens. Annars kan pommes fritesen bli ojämn.

Stapla sedan plattorna med deras plana kanter i linje. Gör sedan snitt på längden till stavar, se till att du inte ändrar tjockleken. Om du skär plattorna i ¼ en tum, håll dig till denna tjocklek för att pommes fritesen ska få en jämn dimension.

Lägg sedan tillbaka pinnarna i kallt vatten tills du är redo att koka dem.

Metod 2: Använda en mandolinskärare

Det är en enklare metod eftersom det kan hjälpa dig att skära potatisen i skivor med jämn tjocklek. När du har gjort det kan du använda en kniv för att skära dem i stavar. Denna skärare säkerställer jämna snitt. Därför, även när du skär med en vanlig kökskniv, kommer du att vara säker på enhetlighet på ynglens ena dimension.

Metod 3: Att använda en mandolin med tvärskärande tänder

Detta är den enklaste metoden att skära din potatis till pommes frites. Bestäm vilket tandavstånd och vilken bredd du gillar och tryck sedan igenom potatisen. På så sätt kommer dina snitt alltid att vara jämna.

Hur får man de perfekta pommes frites?

Nu när vi vet hur man skär en potatis för pommes frites, låt oss titta på några faktorer som kan göra dina pommes frites bättre eller sämre. Här är tre saker att tänka på.

Potatisen

Oavsett om du använder en kniv eller potatisskärare, påverkar potatisen du använder avsevärt resultaten. Även om vilken potatis som helst kan göras till pommes frites, är det bästa för denna mat mogen russet potatis. De är väldigt stärkelsehaltiga vilket gör potatisen fluffig. Se till att potatisen har en jämn brun ton som inte har ett grönaktigt stänk.

Kontrollera också andra betydande blåmärken, groddar eller missfärgning på potatisen. Dessa kommer att göra att potatisen smakar illa. Observera att groddar kan vara giftiga. Så undvik att köpa potatis som har en grönaktig missfärgning.

Så som du förberedde dig Potatis för skärning

Först måste du skala potatisen. Blötlägg dem sedan i vatten, helst saltvatten, eftersom peeling exponerar stärkelse. Blötläggning hjälper till att ta bort överflödig stärkelse, vilket klappar dem torra.

Storleken av chipsen

Storleken du skär din potatis påverkar hur pommes fritesen kommer att bli. Om du gör extra stora snitt kan det leda till att dina pommes frites blir underkokta. Å andra sidan kan för små storlekar leda till brända chips. Sikta på bredd och djup på ca 1 cm och håll samma längd som potatisen du skär yngeln av. När du skär, börja också med att skiva potatisen på längden i lager, skär sedan lagren i chips.

Vad ska jag använda för att skära pommes frites?

En kockkniv av god kvalitet, ca 8-10 tum är perfekt för att skära hemmagjorda chips. Vikten räcker för att skära igenom potatisen. Dessutom kan du använda den för olika skärprojekt i köket. Men den som lagar stora mängder chips kommer att behöva investera i en elektrisk pommes frites. Speciellt för de som har en chipsbutik kommer den bästa pommes fritesen väl till pass.

Slutgiltiga tankar

Så det är så man skär en potatis till pommes frites. Kom ihåg att välja den bästa potatisen och skär den i rätt tjocklek för bästa resultat.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!