Hur man Räddar ett Döende träd i din trädgård

Att ta hand om en växt kräver tid. Du får veta vad den behöver och när den kräver lite mer uppmärksamhet, men du lär dig också av dina misstag. En jordgubbsplanta kan vissna i din trädgård eller en rosenbuske kan snabbt dö för att du åkte på semester. Träd är också en del av trädgårdsarbete, vilket gör det komplicerat för alla som är vana vid mindre växter.

Ibland dör träd i din trädgård redan innan du inser det. De kanske inte ser annorlunda ut för ett oerfaret öga, men det finns några saker du kanske kan göra för att fixa det.

Kolla in dessa tips om hur du räddar ett döende träd i din trädgård utan att ens skaffa en grön tumme. När du känner till dessa tekniker kan du gå in för att hjälpa eller ringa en professionell för råd.

1. Lär dig tecknen

Det första steget du vill ta när du lär dig hur man räddar ett döende träd är att lära dig tecknen. När människor blir sjuka beror deras symptom på viruset de bekämpar. Träd blir sjuka på samma sätt. Beroende på vilka tecken de uppvisar, kommer du att kunna diagnostisera vad som händer.

Detta är några av de vanligaste tecknen på att ditt träd är sjukt eller döende:

  • Lutar åt ena eller andra sidan
  • Grenar som spricker av på egen hand eller blir böjig
  • Djupa sprickor bildas längs stammen eller grenarna
  • Missfärgning av barken

Du kan också märka insekter som kryper in och ut ur hålen i ditt träd eller svärmar över stammen. Skadedjur orsakar inte en trädsjukdom, men de kan bidra till dess försämring och död.

2. Förstå skadan

När du upptäcker tecken på trädförfall bör du bestämma hur mycket skada trädet har att göra med. En fläck eller två av ruttnande bark indikerar början på ett problem, men om det är hela trädet är situationen mycket värre. Detsamma gäller buggar, svaga grenar eller extremt lutande.

3. Hitta problemet

Därefter kan du använda trädets symptom för att spåra dem tillbaka till källan till problemet. Mögeltillväxt, bruna löv eller mjukt trä som ruttnar kan bero på överflöd av vattning, eftersom träd kan bli övervattnade som vilken annan växt som helst. Du kan också behöva flytta trädet till en annan plats i din trädgård med bättre jord eller solljus. Allt beror på vilka symtom den uppvisar och vad du hittar.

4. Ta bort överflödig täckbark

Täckbark är ett vanligt material i bostadsgårdar eftersom det skyddar mindre växter och ger textur till en gräsyta. Det är dock inte bra för träd. Att stapla för mycket kompost eller täckbark runt stammen kan döda rottillväxten och ge en miljö för mögel och insekter att växa i jorden. Att gallra ut komposten runt ditt träd kan lösa problemet och hjälpa det att växa igen.

5. Studera beskärningstekniker

Beskärning skär bort överflödiga lemmar som trädet kan spendera massor av energi på att försöka upprätthålla, vilket tar bort de näringsämnen som resten av trädet behöver för att överleva. Det är en trädgårdsteknik som de flesta träd kräver en eller flera gånger per år, beroende på din trädgård.

Ditt döende träd kan behöva beskäras för att bli av med de döda grenarna och börja om från början. Var försiktig när du börjar klippa. Husägare kan också skada träd genom att beskära för mycket, så undersök vilken typ av träd du arbetar med för att se till att du bara skär ner den mängd det kan hantera.

6. Öka ditt träds hälsa

Det är också viktigt att stärka ditt träds hälsa när du kan när det börjar återhämta sig. Undvik att komma för nära den med maskiner som din gräsklippare. Även små jack eller skivor i trädet kommer att kräva extra energi och tid att återhämta sig från, eller så kan de skapa en öppning för insekter och bakterier.

Du kan också vattna ditt träd lite extra under torka eller varmt sommarväder. Var uppmärksam på dess färg och blad för att upptäcka om den torkar ut eller återgår till symptomen på sin gamla sjukdom.

Få hjälp när du behöver det

Att lära sig att rädda ett döende träd garanterar inte alltid en återhämtning. Även om du upptäcker dessa symtom och vidtar dessa åtgärder för att hjälpa träden på din trädgård, kan du behöva hjälp. Ring en professionell arborist om du har specifika frågor eller problem. De kommer att ta en närmare titt och hjälpa dig att spara ditt träd om det är möjligt.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!