Hur du sparar värmeenergi i ditt hem – Tips

Energikostnaden kan äta upp mellan 5-22 % av din årliga hushållsbudget. Det finns inget sätt att undvika att använda energi, men det finns ett sätt att minska kostnaderna genom att drastiskt minska mängden energi du förbrukar hemma. Om du är redo att skydda din plånbok och planeten, så här sparar du värmeenergi i ditt hem:

Hur kan vi spara värmeenergi hemma?

Det finns många sätt att spara värmeenergi hemma. Det bästa är att du kan implementera dessa strategier utan att offra din komfort. Börja med att följa dessa tips:

 • Lägg till isolering på din vind och källare Isolering kommer att förhindra att varm luft strömmar ut på vintern och sval luft från att strömma ut på sommaren. Ju mer isolerat ditt hem är, desto mindre energi kommer ditt värme- och kylsystem att behöva använda för att hålla dig bekväm.
 • Byt ut de vanliga glödlamporna i ditt hem mot LED-lampor, som håller 25 gånger längre och använder upp till 75 % mindre energi. Om du inte vill byta ut alla lampor, börja med att byta ut glödlamporna i de fem mest använda armaturerna i ditt hem.
 • Lägg ett nytt lager fogmassa runt dina fönsterkarmar. De små hålen och sprickorna som bildas runt fönstren låter luft komma inifrån ditt hem. Genom att täta dessa kan du hålla luften inne så att ditt värme- och kylsystem inte behöver arbeta lika hårt för att hålla dig bekväm.
 • Utnyttja takfläktarna i ditt hem. Dessa fläktar kan hålla dig sval när de går moturs och hålla dig varm när de går medurs. Att använda fläktarna året runt hjälper dig att minska mängden energi som förbrukas av ditt värme- och kylsystem.
 • Anslut enheter till ett grenuttag istället för ett vägguttag. Stäng sedan av grenuttaget när enheterna inte används. Detta kommer att stänga av energikällan så att enheterna inte kan fortsätta att förbruka energi när de är avstängda.
Som du kan se är det möjligt att spara energi med minimal ansträngning. Att spara värmeenergi hemma har aldrig varit enklare, så nu är det perfekta tillfället att bli grön!

Vad ska din termostat ställas in på på sommaren och vintern?

 • Merparten av din energiräkning – cirka 42 % – går åt till att värma upp ditt hem på vintern och hålla det svalt på sommaren. Om du vill spara energi och sänka dina månatliga elräkningar är justering av dina värme- och kylvanor ett bra ställe att börja.

  Nyckeln till att spara energi och minska kostnaderna för uppvärmning och kylning är att känna till de optimala termostatinställningarna för både varmt och kallt väder. Om det är varmt ute justerar du temperaturen på din termostat till 78 grader Fahrenheit. Du bör ringa upp den några grader högre om du planerar att vara utanför huset under en längre tid.

  När temperaturen utanför börjar sjunka, justerar du din termostat till 68 grader Fahrenheit. Du bör justera den ännu lägre – till cirka 58 grader Fahrenheit – om du inte planerar att vara hemma på länge eller om du ska sova.

  Om du följer dessa rekommendationer kan du minska din energianvändning och sänka dina elräkningar med upp till 10 %. Men du kan behöva justera dessa rekommenderade temperaturer något beroende på var du bor och din komfortnivå. I allmänhet är det bäst att försöka hålla temperaturen på termostaten så nära temperaturen utomhus som möjligt. Ju närmare dessa temperaturer är, desto mer energi sparar du.

  Spara värmeenergi—och pengar—med dessa enkla strategier

  Det finns flera anledningar till varför du bör lära dig hur du sparar värmeenergi i ditt hem. Genom att följa dessa tips kan du sänka dina månatliga elräkningar, skydda planeten, göra ditt hem bekvämare och minska ditt beroende av begränsade resurser som kol. Att gå grönt är ett beslut som du aldrig kommer att ångra!

 • Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
  Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!