Hur man täpper igen ett duschavlopp på 5 olika sätt

Om du bara har duschat för att befinner dig i en tum vatten, du har förmodligen ett igensatt avlopp. Även om röran verkligen inte är rolig att ta itu med – eller titta på – är det relativt enkelt att täppa till röret. Dessutom finns det flera olika metoder för att ta bort blockeringar. Om en inte är effektiv kan du prova en annan.

Så här täpper du till ett duschavlopp.

1. Koka ut det

När du lär dig hur man täpper igen ett duschavlopp bör ditt första försök att ta bort det vara det mest grundläggande. När allt kommer omkring, varför spendera $15 på ett kemiskt rengöringsmedel om en gratis lösning fungerar bra? Fyll bara vattenkokaren med vatten och låt den koka upp. Häll sedan vattnet ner i det igensatta röret lite i taget, vilket ger det en chans att rinna av mellan varje häll.

Den höga vattentemperaturen bör hjälpa till att lösa upp tvålskum och matpartiklar, vilket effektivt tar bort blockeringen. Även om det här alternativet är säkert för metallrör, bör du inte prova det på PVC. Om du gör det kan lederna lossna, vilket resulterar i ännu större problem som läckor.

2. Häll i gelhårborttagare

Om kokande vatten inte gör susen, är ett av de mer populära sätten att täppa till ett duschavlopp att använda en gelhårborttagare som t.ex. Drano. Denna lösning är vanligtvis säker för septik och rörsystem och tar bara 15 till 30 minuter att ta bort tilltäppningen. Vissa gel och flytande formler hälls till och med genom stående vatten för att nå hår eller matpartiklar för att effektivt lösa upp dem.

I de flesta fall, allt du behöver gör är att hälla lösningen i avloppet och låt den göra sin magi under den rekommenderade tiden. Spola sedan med varmt vatten för att trycka ut både gelen och tilltäppningen ur dina rör. Du kan säkert använda denna kemikalie för att rensa igen diskbänkar i köket eller badrummet, såväl som din dusch eller badkar. Använd den bara inte för att rensa igen en toalett, eftersom den kan spricka porslinet och mjuka upp dess PVC-rör.

3. Använd ett enzymrengöringsmedel

Alternativt kan du välja att använda ett enzymrengöringsmedel. Dessa täppningslösningar använder en speciell kombination av naturligt förekommande bakterier och enzymer för att eliminera avfall. Ofta gör detta dem säkrare för miljön än hårda gelrengöringsmedel. Men efter att ha hällt enzymrengöringsmedel i avloppet kan du behöva vänta några timmar för att det ska fungera.

Under vänteperioden arbetar bakterierna eller enzymerna för att smälta organiska material som hår och mat och reproducera andra bakterier som fortsätter att göra detsamma. Enzymatiska rengöringsmedel är också säkra att använda i septiska system och hjälper till att rengöra dem även efter att du har fixat tilltäppta rör.

Bästa Avloppsrensaren – 6 Bäst i Test [Lista & Tips]

4. Gör din egen lösning

Naturligtvis kan du välja en ännu mer naturlig lösning och göra ditt eget täppningsmedel. En huskur inkluderar att hälla en halv kopp bakpulver i avloppet, följt av en halv kopp vinäger. Täck öppningen med en propp eller trasa och vänta 15 minuter till en timme. Ta sedan bort locket och spola med varmt eller kokande vatten. Den kemiska reaktionen kommer att bryta upp hår och smuts och förhoppningsvis ta bort tilltäppningen.

Det här alternativet är mer miljövänligt än de två föregående, eftersom alla ingredienser är naturliga och skonsammare mot planeten. Men eftersom denna lösning inte innehåller kemikalier, kan du behöva upprepa processen flera gånger innan avloppet är fritt från blockeringar. Dessutom finns det en chans att dina ansträngningar kan visa sig vara fruktlösa, och du måste ändå använda ett traditionellt rengöringsmedel.

5. Skaffa en avloppsskruv eller orm

Om flytande och gellösningar helt enkelt inte fungerar, även efter upprepade försök, är det dags att dra ut de stora pistolerna – eller snarare, avloppet borr. Detta behändiga verktyg kallas även en orm och är en lång, tjock flexibel tråd som du sticker ner i ditt avlopp för att manuellt trycka eller dra ut blockeringar.

Dessa enheter finns i olika längder och tjocklekar, men för den genomsnittliga husägaren räcker det med en 25-fots kabel mellan en fjärdedel och fem-sextondels tum tjock.

Medan du kan använda en orm i praktiskt taget alla avlopp, se till att använda sådana som är speciellt gjorda för att täppa till toaletter om det är där du har att göra med en blockering. Ofta kommer dessa med ett skyddande hölje runt kabeln för att förhindra att toalettskålen skadas.

Förebyggande är den bästa insatsen

Det bästa sättet att hålla dina avlopp fria från tilltäppningar är naturligtvis att förhindra att blockeringar uppstår i första hand. Lyckligtvis finns det många snygga prylar du kan placera i ditt duschavlopp för att fånga hår. Från svampformade enheter till små metallkorgar, med hjälp av dessa försiktighetsverktyg kan du rädda dig från kostnaden för att täppa igen rören.

Se bara till att tömma uppfångarna regelbundet för att verkligen förhindra blockeringar och långsamt rinnande vatten.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!