Hur man tar bort en heltäckningsmattan – Guide

Många tror att borttagning av mattor är en tuff och ryggbrytande process. Även om det finns en viss sanning i det, kan du fortfarande göra det lättare. Ett sätt är att anlita en professionell mattborttagningsfirma.

Normalt när du vill ta bort möbler måste du planera och lägga strategi. Detta är såvida du inte anlitar en mattborttagningsfirma för att göra allt åt dig. Här är fem enkla och direkta steg du kan använda för att bli av med en gammal matta.

Börja med att ta bort fotlisterna

Du behöver bara göra detta om du installerat laminat. Du kan dock göra det utan att ta bort dem. Börja med att ta bort ena sidan kanske, då detta ger dig tillräckligt med grepp. När du tar bort golvlisterna, skär fogmassan med ett rakblad. Därefter kan du använda en kofot för att bända den.

Börja mattaborttagning

När du är klar med att ta bort fotlisterna är det nu dags att ta bort mattan. Detta är nu den svåraste delen, och den del där du kan skada ryggen. Du måste förstå att borttagning av mattor inte är lika direkt och lätt som att lyfta en matta från golvet. Om något är detta den anledningen till att människor tenderar att undvika att göra det själva.

Det enklaste sättet att börja är att starta från ena änden. Börja dra upp mattan från ena hörnet av rummet. Undvik bara de taggiga stiften som finns nära kanterna, eftersom de kan ge skador. För säkerhets skull, använd tunga arbetshandskar.

I det här steget att ta bort mattan behöver du också en redskapskniv för att skära ut den lilla kvadraten ur rummets hörn. Detta hjälper dig att lättare dra på de större sektionerna när du river upp mattan.

Om du hanterar mattborttagning på trägolv måste du vara extra försiktig. Detta bör särskilt vara fallet om du vill underhålla trägolvet efter att mattan tagits bort.

Ta bort mattdynan och rulla sedan ihop mattan i remsor

Mattdynan är placerad under mattan. Den är häftad, så du måste ta bort häftklamrarna under proceduren. Därefter behöver du verktygskniven en gång till för att dela mattan i remsor. Detta gör det hanterbart att rulla upp och flytta.

För det genomsnittliga vardagsrummet kommer du lätt att arbeta med en matta rullad i tredjedelar. När du skär upp mattan, se till att båda händerna är på kniven av säkerhetsskäl. Återigen, ha alltid handskar på dig.

Rulla ihop de delar av mattan som du redan har skivat och håll sedan ihop dem med tejp. Detta gör det mycket lättare för mattborttagningsföretag att förflytta.

Enligt de flesta mattborttagningsföretag och experter är det lämpligt att hyra en soptunna för ett sådant projekt.

Borttagning av mattor på trappan

Att ta bort mattor i trappan är det knepigaste. Inte konstigt att experter på mattborttagning tar extra betalt när du har trappor. Processen är att börja med att skära nära stigarna. Med handskarna på, samla ihop de lösa klammerna så att de inte sprids överallt.

Ta sedan tag i det avskurna hörnet på mattan och börja dra upp den – bort från trappan. Vid behov, skär mattan i små hanterbara bitar.

Kontrollera och förbered undergolvet under mattanborttagning

När du är klar med att ta bort stoppningen kan du börja inspektera undergolvet. Detta är en viktig del av borttagning av mattor, särskilt när du tänker lägga nya kakel eller trägolv.

Eventuella problem med undergolvet kommer att visa sig svårare att hantera när det nya golvet väl är i. När du kontrollerar undergolvet, notera följande:

      • Häftklamrar – de flesta häftklamrar som lämnas kvar vid borttagning av mattan kommer från mattstoppningen. Du kan använda din tång eller en bände för att mata ut dem.
      • Rostade häftremsor – om mer än en häftlist har rost, så bör du nog göra en takbesiktning också.
      • Sjunkande golv – detta kan vara ett tecken på en svag grund som håller på att kollapsa eller spricka. Om du märker detta, låt en inspektion utföras innan du lägger nya golv.

Sluta tankar

Att hantera borttagning av mattor är inte det lättaste jobbet på planeten, men det behöver inte heller vara det svåraste. Om du inte kan använda stegen ovan, överväg att anlita ett professionellt mattborttagningsföretag.

Superlåga priser på utvalda produker hos proffsmagasinet!
Superlåga priser på utvalda produker hos proffsmagasinet!