Hur man tar Bort en Heltäckningsmatta – Guide

Att ta bort en heltäckningsmatta kan vara en utmanande uppgift, oavsett om du gör det själv eller anlitar en professionell. Heltäckningsmattor används ofta för att täcka golv i kontorsbyggnader, hotell, och andra offentliga platser, men kan också finnas i privata hem. Oavsett var det finns, kan heltäckningsmattor behöva tas bort på grund av slitage, uppdatering av utseendet på ett utrymme eller en rad andra skäl.

Att ta bort en heltäckningsmatta kan dock vara mer än bara en tråkig och tidskrävande uppgift. Det kan också vara farligt om det inte görs på rätt sätt. Felaktig borttagning kan resultera i skador på golvet under mattan, och det kan också utsätta personen som tar bort mattan för farliga kemikalier som används i limmet.

Denna artikel kommer att ge dig en översikt över hur du tar bort en heltäckningsmatta på rätt sätt, vilket inkluderar vilken utrustning du behöver, säkerhetsåtgärder som ska vidtas och tekniker som används för att ta bort mattan. Vi kommer också att diskutera hur du rengör ytan efter borttagningen och ger rekommendationer för att undvika problem i framtiden. Med denna information kommer du att kunna ta bort heltäckningsmattor säkert och effektivt, vilket gör det möjligt för dig att göra ditt projekt på ett korrekt sätt.

Förberedelse

Innan du börjar ta bort en heltäckningsmatta, är det viktigt att du förbereder dig ordentligt. Att ta bort en heltäckningsmatta kräver viss utrustning och det finns också säkerhetsrisker som bör tas i beaktande. Här är några steg som du bör följa för att förbereda dig på bästa sätt inför att ta bort heltäckningsmattan.

Utrustning som behövs

För att ta bort en heltäckningsmatta behöver du viss utrustning. Detta inkluderar:

 • En mattkniv eller skärkniv för att skära i mattan
 • En spatel för att skrapa bort limmet eller fästet
 • En avbitartång eller en tång för att dra bort eventuella metallklämmor eller spikar som håller fast mattan
 • En slipmaskin för att ta bort kvarvarande lim eller fästemedel på golvet
 • Skyddsglasögon, handskar och andningsskydd för att skydda dig mot damm och kemikalier som kan vara farliga för din hälsa.

Säkerhetsåtgärder som ska vidtas

Det är viktigt att vidta säkerhetsåtgärder för att skydda dig själv och andra personer när du tar bort en heltäckningsmatta. För att skydda dig själv bör du:

 • Använda skyddsglasögon, handskar och andningsskydd när du arbetar med lim och slipmedel
 • Ta bort allt möjligt möblemang och prydnadsföremål från rummet för att undvika skador och hindra att saker kommer i vägen när du arbetar
 • Se till att alltid arbeta med god belysning för att undvika olyckor som kan uppstå på grund av dålig sikt.

Förbereda utrymmet

Innan du tar bort heltäckningsmattan, måste du förbereda utrymmet. Detta innebär att du:

 • Stänga av alla elprylar som befinner sig i rummet, för att undvika olyckor och skador.
 • Ta bort allt möjligt möblemang och prydnadsföremål från rummet för att undvika skador och hindra att saker kommer i vägen när du arbetar
 • Skydda golvet och omgivande väggar med skyddsplast eller papper för att förhindra skador och skräp på andra områden.
 • Se till att du har tillgång till en närliggande eluttag för att kunna använda verktyg och maskiner.

Genom att följa dessa förberedande steg, kommer du att vara redo att ta bort heltäckningsmattan på ett säkert och effektivt sätt.

Börja med att ta bort fotlisterna

Du behöver bara göra detta om du installerat laminat. Du kan dock göra det utan att ta bort dem. Börja med att ta bort ena sidan kanske, då detta ger dig tillräckligt med grepp. När du tar bort golvlisterna, skär fogmassan med ett rakblad. Därefter kan du använda en kofot för att bända den.

Börja mattaborttagning

När du är klar med att ta bort fotlisterna är det nu dags att ta bort mattan. Detta är nu den svåraste delen, och den del där du kan skada ryggen. Du måste förstå att borttagning av mattor inte är lika direkt och lätt som att lyfta en matta från golvet. Om något är detta den anledningen till att människor tenderar att undvika att göra det själva.

Det enklaste sättet att börja är att starta från ena änden. Börja dra upp mattan från ena hörnet av rummet. Undvik bara de taggiga stiften som finns nära kanterna, eftersom de kan ge skador. För säkerhets skull, använd tunga arbetshandskar.

I det här steget att ta bort mattan behöver du också en redskapskniv för att skära ut den lilla kvadraten ur rummets hörn. Detta hjälper dig att lättare dra på de större sektionerna när du river upp mattan.

Om du hanterar mattborttagning på trägolv måste du vara extra försiktig. Detta bör särskilt vara fallet om du vill underhålla trägolvet efter att mattan tagits bort.

Ta bort heltäckningsmattan

När du har förberett dig ordentligt och har rätt utrustning till hands, är det dags att ta bort heltäckningsmattan. Här är några steg som du kan följa för att ta bort en heltäckningsmatta på ett effektivt sätt.

Identifiera typ av lim eller fäste

Innan du kan ta bort en heltäckningsmatta måste du identifiera vilken typ av lim eller fäste som användes vid installationen. Detta kan hjälpa dig att välja rätt teknik för att ta bort mattan.

Använda lämpliga tekniker för att ta bort limmet eller fästet

När du har identifierat vilken typ av lim eller fäste som användes, kan du välja lämplig teknik för att ta bort det. Här är några tekniker som du kan använda:

 • Om det är ett vattenbaserat lim kan du använda varmt vatten för att mjuka upp limmet och sedan använda en spatel för att ta bort det.
 • Om det är ett lim som är baserat på petroleum eller någon annan typ av kemikalie kan du använda ett specialmedel som är avsett för att ta bort det.
 • Om det är en självhäftande heltäckningsmatta kan du använda en dragrem eller en tång för att dra bort den.

Använda verktyg som skärknivar och spatlar för att ta bort mattan

När du har tagit bort limmet eller fästet, kan du använda en mattkniv eller skärkniv för att skära i mattan och sedan använda en spatel för att skrapa bort den. Se till att du arbetar försiktigt för att undvika skador på golvet under mattan. Du kan också använda en avbitartång eller tång för att dra bort metallklämmor eller spikar som kan ha använts för att hålla fast mattan.

När du har tagit bort mattan, se till att du rullar upp den och tar bort den från utrymmet så snart som möjligt. På så sätt undviks risken för skador på andra ytor och för att den blir i vägen.

Genom att använda dessa tekniker och verktyg kan du ta bort heltäckningsmattan på ett säkert och effektivt sätt.

Kontrollera och förbered undergolvet under mattanborttagning

När du är klar med att ta bort stoppningen kan du börja inspektera undergolvet. Detta är en viktig del av borttagning av mattor, särskilt när du tänker lägga nya kakel eller trägolv.

Eventuella problem med undergolvet kommer att visa sig svårare att hantera när det nya golvet väl är i. När du kontrollerar undergolvet, notera följande:

 • Häftklamrar – de flesta häftklamrar som lämnas kvar vid borttagning av mattan kommer från mattstoppningen. Du kan använda din tång eller en bände för att mata ut dem.
 • Rostade häftremsor – om mer än en häftlist har rost, så bör du nog göra en takbesiktning också.
 • Sjunkande golv – detta kan vara ett tecken på en svag grund som håller på att kollapsa eller spricka. Om du märker detta, låt en inspektion utföras innan du lägger nya golv.

Rengöring av ytan

När du har tagit bort heltäckningsmattan, är det viktigt att rengöra ytan noggrant för att ta bort eventuella rester av lim eller fäste. Här är några steg som du kan följa för att rengöra ytan.

Ta bort eventuella resterande lim- eller fästrester

Använd en spatel eller skrapa för att ta bort eventuella resterande lim- eller fästemedel. Om det finns stora mängder av lim eller fäste kvar på golvet kan du använda en kemisk rengöringsprodukt eller slipmaskin för att ta bort det.

Rengöra ytan noggrant

Efter att du har tagit bort alla resterande lim- eller fästemedel, kan du rengöra ytan noggrant med en dammsugare eller sopborste. Därefter kan du använda en fuktig trasa eller mopp och en mild rengöringsprodukt för att rengöra ytan.

Förbereda ytan för eventuell ny installation

Om du planerar att installera en ny matta eller annan golvbeläggning på ytan, se till att ytan är helt torr och ren innan du gör detta. På så sätt kan du undvika att resterande smuts och damm fastnar under den nya mattan eller golvbeläggningen.

När du har rengjort ytan och förberett den för eventuell ny installation, kan du vara säker på att du har tagit bort heltäckningsmattan på ett säkert och effektivt sätt.

Slutliga tankar

Att hantera borttagning av mattor är inte det lättaste jobbet på planeten, men det behöver inte heller vara det svåraste. Om du inte kan använda stegen ovan, överväg att anlita ett professionellt mattborttagningsföretag.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!