Hur man tar bort Fläckar Från en Madrass

Du har spenderat en liten förmögenhet på en ny madrass du alltid velat ha. Tyvärr har den nu en fläck och du är inte säker på hur du ska bli av med den. Fläckar är fula, kan lukta om de skapas av husdjur och pinsamma när du har folk som hjälper dig att flytta din säng från en plats till en annan.

Den genomsnittliga madrassen håller runt 10 år innan den behöver bytas ut. Din säng kan fortfarande ha mycket liv kvar i den och behöver bara kosmetiskt arbete. Här är några av de bästa sätten att ta bort fläckar.

1. Förbered madrassen

Börja med att ta bort sängkläderna och dammsuga madrassen för att ta bort eventuellt ludd eller skräp. Om du har svårt att ta dig till båda sidor av sängen, dra ut den från väggen. Du kan också dra den översta delen från sängen och lägga den på golvet där du har mer utrymme att gå runt och arbeta.

2. Identifiera fläcken

Olika fläckar kräver olika typer av rengöringsmedel för att ta bort fläckarna från en madrass. Kroppssvett kan till och med orsaka gula fläckar men bör behandlas mycket annorlunda än hundurin. Du kan ha mer än en typ av fläck på din säng, så notera de olika typerna du har.

3. Förbered din lösning

Du måste blanda ihop någon lösning för den typ av fläck du kämpar mot. Ta en sprayflaska. Du måste spraya madrassen och inte blötlägga den. Du kan behöva upprepa behandlingen flera gånger för att helt ta bort märken.

Blod

Blanda ½ kopp 3 % väteperoxid med en matsked bakpulver och två droppar diskmedel. Skaka flaskan tills det blandas. Använd aldrig värme på blod, annars kommer fläcken inte bort. Ställ istället flaskan i kylen i en timme eller två och spraya sedan på din madrass. Använd en styv skurborste för att arbeta igenom lösningen genom fläckarna och låt torka.

Kräk, mänskligt urin, svett

Använd samma lösning som ovan, men du behöver inte kyla den. Spraya lösningen direkt på platsen, var noga med att inte blötlägga området. Skrubba i cirklar tills fläcken börjar lyfta. Låt torka och upprepa vid behov.

Urin

Din älskade hund hoppade upp på sängen och bestämde sig för att det skulle vara ett utmärkt ställe att sitta på huk och kissa. Det är lätt nog att tvätta dina sängkläder, men tänk om det blöter ner madrassen? Du behöver ett spray-on enzymrengöringsmedel av högsta kvalitet för att ta bort dessa fläckar från en madrass. Enzymerna angriper lukten vid dess källa och avskräcker husdjuret från att återvända till platsen igen.

Om det fortfarande finns en gul fläck efter att lukten lämnar, använd peroxidlösningen för andra fläckar och arbeta på missfärgningen.

För att rädda din madrass, investera i ett vattentätt madrassöverdrag. Om husdjuret råkar ut för en annan olycka måste du tvätta dina sängkläder och kanske överdraget, men du kommer att skydda din madrass.

4. Bakpulver

Bakpulver är en billig och billig deodorizer. Om din madrass fortfarande luktar illa, prova att strö bakpulver på den när den är torr. Låt pulvret sitta i 24 timmar eller mer. Dammsug madrassen och gör ett snifftest.

5. Anlita en professionell

Om du har provat allt och fortfarande har fläckar eller luktar på din madrass, överväg att anlita ett professionellt företag för att rengöra din madrass. Mattrengöringsföretag är ett alternativ men fråga om deras process. Du vill inte att din madrass är genomblöt och att mögel växer inuti, vilket skapar större problem.

I storstäder kommer vissa madrassrengöringsföretag att dra upp sin lastbil till ditt hus, ta fram din madrass, rengör den med en unik process och lämna tillbaka den till dig.

Upprepa processen

När det gäller att ta bort fläckar från en madrass kan äldre fläckar vara särskilt utmanande att ta bort. Ge inte upp om lösningen inte fungerar första gången. Med fläckar måste man ofta lyfta ut lager. Upprepa så många gånger som behövs tills märket börjar blekna och din madrass blir ljusare. En säng är en betydande investering, så att skydda den och hålla den snygg är ett smart ekonomiskt drag.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!