Hur du tar bort mögel från dina väggar – Tips

Vi kanske skämtar om att det finns en svamp bland oss , men när det kommer till saker som mögel är det här en svamp som vi måste ta på största allvar. Mögel kan växa nästan var som helst så länge det finns tillräckligt med fukt. Allt från en översvämning till ett trasigt rör eller en särskilt fuktig sommar kan påverka att mögel att växa i ditt hem. När den väl har fått fäste i ditt hem kan den vara otroligt svår att bli av med. Hur kan du ta bort mögel från dina väggar?

Isolera källan till fukt

Det första du behöver för att göra innan du börjar försöka ta bort mögel från dina väggar är att ta reda på var den får sin fukt. All återhämtning och reparation kommer inte att göra dig någon nytta om du inte tar bort källan till fukt som gör att mögeln växer i första hand.

Leta efter de uppenbara bovarna – läckande rör, hål i taket eller tätningar som inte är helt perfekta längre. Om det inte finns några uppenbara läckor eller vattenkällor kan det bero på den omgivande fukten i luften. Ta bort vattnet först, sedan kan du gå vidare till nästa steg. Om du inte blir av med fukten, kommer mögel att växa ut igen.

Skydda dig själv

Att städa upp mögel i dina väggar är inte som att torka upp spilld mjölk i köket. De sporer som denna svamp avger kan orsaka alla möjliga andningsproblem och kan göra befintliga hälsa problem värre. Se till att du skyddar dig själv innan du börjar ta bort mögeln från dina väggar.

Helst behöver du bära andningsskydd, ögonskydd och handskar. Skyddskläder som du kan slänga kommer att förhindra att du sprider sporer till andra delar av huset, men om det inte är ett alternativ, tvätta kläderna du bär omedelbart. Se till att du isolerar bort rummet med mögel från resten av huset – blockera dörrar, fönster och ventilation för att förhindra att ditt VVS-system sprider sporer till resten av huset.

Ta bort och kassera

Nästa steg kommer att bli rörigt. Du måste strippa dina väggar ner till ramverket. Ta bort allt som har mögel på sig, från gipsskivor och mattor till isolering. Vi skojar inte när vi säger att du måste ta av den till ramen.

Se till att du packar ihop gipsväggen och isoleringen du tar bort. Du vill kassera den men se till att påsarna är förseglade så att eventuella sporer inte flyr in i resten av huset när du tar bort dem.

Skrubba med blekmedel

Nu när du har dina väggar ner till bara benen är det dags att börja skrubba. Du måste göra en blandning för att döda de befintliga mögelsporerna. Du har ett par alternativ här. En kopp klorblekmedel till en liter vatten, eller en 50/50 blandning av vatten och ammoniak.

Blanda INTE blekmedel och ammoniak. Blandningen kommer att skapa farlig klorgas, som kan vara farlig eller dödlig om du andas in den.

Skrubba allt som du inte kan ta bort — trästomme, sten, betong, etc — med denna blandning och engångsskurkuddar.

Bästa Väggslipen [Långhalsslip]– 6 Bäst i Test [Lista & Tips]

Täta och reparera

Ditt sista steg är att täta eventuella porösa ytor innan du börjar reparera väggarna du rev ​​sönder isär för att ta bort formen. Leta efter produkter som innehåller mögel för att förhindra att fukt orsakar problem i framtiden.

När du har tätat träet kan du undersöka att reparera skadorna på dina väggar genom att hänga upp nya gipsskivor, måla och få det att se ut som om det aldrig hänt. Om du inte är händig eller är orolig över dina färdigheter att hänga gipsskivor, överväg att anlita en professionell mögelsaneringsspecialist för att hålla dig och din familj friska och säkra.

Förhindra att det händer igen

Det enda du kan göra när du har att göra med mögel i dina väggar förhindrar att det händer igen. Du kommer aldrig att bli av med alla mögelsporer i ditt hem – de finns i naturen och en del driver in och ut ur ditt hem varje gång du öppnar en dörr eller ett fönster. Vad du kan göra är att ta bort den andra variabeln – vatten. Ta hand om vattenskador omedelbart och använd avfuktare för att hålla den omgivande luftfuktigheten i ditt hem låg.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!