Hur man tar bort Nagellack från Golv [Tips & Råd]

En manikyr hemma kan vara härigt sätt att skämma bort dig själv, men det är sällan en upplevelsefri upplevelse. Oavsett om du ska måla dina naglar eller det är dags att låta dem torka, finns det alltid en chans att du kommer att spilla eller smeta ut lite färg på ditt golv.

Innan du oroar dig för att du har förstört din matta för alltid, finns det en lösning för att ta bort nagellack från golv.

Ta en titt på hur du tar bort nagellack från golv – oavsett om du har heltäckningsmatta, trä eller vinyl på ditt golv.

1. Matta

Åh, nej! Du har spillt lite nagellack på din matta. Lyckligtvis är det möjligt att ta bort alla fläckar med några få hushållsartiklar. Använd en smörkniv för att skrapa bort så mycket nagellack som möjligt om det redan är torkat. Du behöver pappershanddukar, tvättsprit, diskmedel och varmt vatten. Följ sedan dessa steg:

 1. Blöta upp området med en pappershandduk för att lyfta upp eventuellt överflödigt nagellack.
 2. Häll lite tvättsprit på fläcken.
 3. Dutta mattan med en pappershandduk tills den blir ren.
 4. Skapa en blandning med diskmedel och varmt vatten. Använd bara lite tvål.
 5. Doppa en pappershandduk i blandningen. Dutta på området för att ta bort det överblivna nagellacket.
 6. Använd några pappershanddukar för att suga upp överflödig fukt på mattan.
 7. De här stegen ska lyfta bort fläcken helt. Du kan prova något nagellackborttagare utan aceton om du fortfarande märker några nagellacksrester. Det är viktigt att agera så snabbt du kan när det finns en ny fläck, eftersom det blir svårare att ta bort när det torkar. Du kan djuprengöra din matta efteråt för att garantera att den är fläckfri.

2. Trägolv

Det är mycket lättare att ta bort nagellack från ett trägolv än en matta. Du måste fortfarande vara försiktig eftersom du inte vill ta bort ditt golvs lack. Eftersom nagellackborttagningsmedel innehåller hårda ingredienser som acetat, är det bäst att undvika det för denna process. Du behöver en mjuk trasa, alkohol och stålull. Du kan ta bort nagellack från dina trägolv med dessa steg:

 1. Ta en torr trasa på golvet så att du kan torka bort eventuella rester.
 2. Häll lite vattensprit på trasan.
 3. Testa en annan del av ditt golv för att se om någon skada uppstår.
 4. Använd en mjuk cirkulär rörelse för att skrubba bort fläcken. Gå med säden, inte mot den.
 5. Se till att inte sprida fläcken när du gnuggar.
 6. Prova stålull om du behöver putsa bort eventuella rester lätt.

Upprepa gärna denna process om det behövs. Se till att inte skrubba aggressivt, eftersom du inte vill skada dina golv ytterligare.

3. Vinylgolv

Om det finns en nagellacksfläck på dina vinylgolv är det i allmänhet okej om du inte agerar omedelbart. Många människor gillar att använda detta material för sina badrum eftersom de är resistenta mot fukt, så eventuella spill torkar inte för snabbt. Som sagt, det är fortfarande alltid bäst att agera snabbt. Du behöver en mjuk nylonborste och aceton nagellackborttagare. Så här tar du bort nagellack från vinylgolv:

 • Ta bort eventuellt överflödigt nagellack.
 • Häll lite nagellackborttagningsmedel på det drabbade området.
 • Puffa försiktigt bort fläcken med borsten.
 • Använd lite diskmedel och varmt vatten för att rengöra golv.

De här stegen bör ta bort alla nagellackfläckar helt. Eftersom vinyl inte kräver mycket underhåll är det lättare att hantera när det är rörigt.

4. Kakelgolv

Du bör inte stöta på många problem med nagellack på kakel eftersom du kan torka bort ämnet. Ändå kan överblivna rester orsaka fläckar – så det är viktigt att ha en plan om du låter ett nagellacksspill sitta för länge. Du behöver en mjuk luddfri trasa och aceton nagellackborttagare. Du kan ta bort nagellack från klinkergolv med dessa steg:

 1. Tvätta en trasa med nagellackborttagare.
 2. Försök med en mjuk cirkulär rörelse för att torka bort fläcken.
 3. Skölj området med vatten när du är klar.
 4. Denna process bör bara ta några minuter, och du kommer att ha glänsande rena plattor igen!

Metoder för att ta bort nagellack från golv

Det finns flera olika metoder för att ta bort nagellack från golv. Nedan följer tre vanliga metoder:

Metod 1: Användning av aceton

Aceton är en kemikalie som används för att ta bort nagellack. Innan du börjar, se till att området är välventilerat. Följ sedan stegen nedan:

 1. Häll lite aceton på en ren trasa eller bomullstuss.
 2. Applicera försiktigt aceton på den nagellackade ytan. Arbeta från utsidan av fläcken och in mot mitten.
 3. Gnugga försiktigt ytan tills nagellacket löses upp.
 4. Torka bort nagellacket med en ren trasa eller papper.
 5. Upprepa om det behövs tills allt nagellack är borta.

Metod 2: Användning av nagellacksborttagare

Nagellacksborttagare är en annan kemikalie som kan användas för att ta bort nagellack från golv. Följ stegen nedan:

 1. Se till att området är välventilerat.
 2. Applicera nagellacksborttagaren på en ren trasa eller bomullstuss.
 3. Applicera försiktigt nagellacksborttagaren på den nagellackade ytan. Arbeta från utsidan av fläcken och in mot mitten.
 4. Gnugga försiktigt ytan tills nagellacket löses upp.
 5. Torka bort nagellacket med en ren trasa eller papper.
 6. Upprepa om det behövs tills allt nagellack är borta.

Metod 3: Användning av hushållsartiklar såsom vinäger eller tandkräm

Det finns också några hushållsartiklar som kan användas för att ta bort nagellack från golv. Följ stegen nedan:

 1. Blanda en del vinäger med två delar vatten.
 2. Applicera blandningen på den nagellackade ytan.
 3. Gnugga försiktigt ytan med en mjuk trasa tills nagellacket löses upp.
 4. Torka bort nagellacket med en ren trasa eller papper.
 5. Upprepa om det behövs tills allt nagellack är borta.

Alternativt kan du använda tandkräm på samma sätt som ovan för att ta bort nagellack. Tandkräm innehåller slipmedel som kan hjälpa till att bryta ner nagellacket.

Det är viktigt att torka bort eventuella rester av kemikalier eller tandkräm efter att nagellacket är borta för att undvika skador på golvet.

Försiktighetsåtgärder

Det är viktigt att vidta vissa försiktighetsåtgärder när du tar bort nagellack från golv för att skydda dig själv och golvet. Nedan följer några viktiga försiktighetsåtgärder:

 1. Använd skyddande kläder och handskar: När du hanterar kemikalier som aceton eller nagellacksborttagare är det viktigt att använda skyddande kläder och handskar för att undvika hudirritation eller allergiska reaktioner.
 2. Ventilera området: Se till att området där du tar bort nagellack från golvet är välventilerat. Kemikalier som aceton eller nagellacksborttagare kan avge farliga ångor som kan orsaka huvudvärk, yrsel eller andningssvårigheter.
 3. Läs varningsetiketterna: Läs alltid varningsetiketterna på kemikalier och nagellacksborttagare innan du använder dem. Följ anvisningarna noga och se till att du förstår de säkerhetsåtgärder som behövs.
 4. Undvik att använda för mycket kemikalier: Använd inte för mycket aceton eller nagellacksborttagare när du tar bort nagellack från golvet. Överdriven användning kan skada golvet eller orsaka fläckar.
 5. Torka bort eventuella rester av kemikalier eller tandkräm: Efter att du har tagit bort nagellacket är det viktigt att torka bort eventuella rester av kemikalier eller tandkräm. Rester kan skada golvet eller orsaka fläckar.
 6. Förebyggande åtgärder: För att undvika nagellacksfläckar på golvet är det viktigt att ta förebyggande åtgärder. Använd en tidning eller handduk under när du målar naglarna, och undvik att tappa nagellack på golvet.

Sammanfattningsvis är det viktigt att ta försiktighetsåtgärder när du tar bort nagellack från golvet för att skydda dig själv och golvet. Genom att använda skyddande kläder och handskar, ventilera området, läsa varningsetiketterna, undvika överdriven användning av kemikalier, torka bort eventuella rester och vidta förebyggande åtgärder kan du ta bort nagellack från golvet säkert och effektivt.

Använd dessa steg för att ta bort nagellack från vilket golv som helst

Så länge du agerar snabbt kan du ta bort nagellackfläckar från dina golv. Prova dessa tips om du någon gång har en nagellacksstök på händerna – eller någon annanstans.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!