Hur man tar Bort Tvålskum från Duschväggar (Ta bort Tvålrester från Duschväggar)

Det är lätt för tvålskum att bita sig fast på dina duschväggar. Fettsyrorna som kommer från dina tvålar reagerar på vatten och som ett resultat klänger de sig fast på ytor i hela ditt badrum. Och när det väl har byggts upp kan det vara svårt att ta bort tvålskum från duschväggar.

Även om du inte kan eliminera tvålskum helt, är det möjligt att hantera det. Så här tar du bort tvålavskum från duschväggar, duschdraperier, badrumsinredning och mer.

Välja rätt duschrengöring

Du kan antingen köpa en kommersiell produkt eller göra din egen rengöring. Båda alternativen fungerar, så det är upp till dina preferenser. Du kommer sannolikt att kunna använda ett hemgjort rengöringsmedel för mer än en yta. Till exempel kommer en kommersiell produkt inte alltid att vara lämplig för en yta som en duschdörr i glas. Tänk på hur mycket renare du behöver för att ta itu med ditt badrum.

Du kan göra en hemgjord tvålavskumsrengörare med några få ingredienser och verktyg. Du behöver:

  • Bakpulver
  • Vit vinäger
  • Disktvål
  • Bordssalt (valfritt)
  • Mikrofiberdukar
  • En mjuk- borstad borste
  • En sprayflaska

Du kommer att använda några eller alla dessa ingredienser beroende på materialet i din dusch. I de flesta fall kan du kombinera bakpulver och vit vinäger för att bilda en pasta. I andra fall är det bättre att använda en blandning av vit vinäger med vatten. Kolla in de fyra typerna av duschväggsmaterial som listas nedan för att lära dig mer.

Dessa ingredienser kommer att eliminera tvålskum från keramiska plattor och glasdörrar. Om du har en dusch gjord av sten eller glasfiber är det bäst att köpa ett speciellt rengöringsmedel så att du inte orsakar skador. Du kan rengöra metallarmaturer med produkterna som anges ovan. En mässingsyta behöver bara vatten.

Det är alltid en bra idé att testa dina produkter innan. Om du inte litar på dig själv att göra en säker gör-det-självrengöring, bör du leta efter produkter i butiken. Välj alltid alternativ för ditt specifika duschväggsmaterial — och ju skonsammare, desto bättre.

Så applicerar du rengöringsmedel på din dusch

Så här applicerar du rengöringsmedlet på din dusch för att ta bort tvålskum från duschväggarna. Du måste använda rätt metod beroende på materialet på dina duschväggar. Du bör rengöra din dusch minst en gång i veckan för att förhindra ansamling av tvålskum.

1. För kakelytor

Hur tar man bort tvålskum från en kakeldusch? Ta en titt.

Kombinera en del vinäger med en del vatten. Tillsätt lite diskmedel och häll blandningen i en sprayflaska. Spraya lösningen på brickan rikligt. Du vill låta produkten vila i 15 till 30 minuter. Du kan använda denna tid för att rengöra någon annanstans om det behövs.

När du kommer tillbaka använder du borsten för att skrubba hela ytan försiktigt. Därefter bör du skölja området med varmt vatten. Använd en trasa för att torka plattorna ordentligt. Upprepa denna process när du märker några rester av tvålskum. Du kan inte helt eliminera tvålskum, men det är lätt att hålla på avstånd med detta rengöringsmedel.

2. För glasytor

Blanda bakpulver och vit vinäger. Fukta en ren trasa med blandningen. Om du har en särskilt stor röra att hantera, kan du doppa trasan i lite bordssalt för att lägga till grynighet. Denna blandning tar bort omfattande tvålskum lättare. Gör inte för mycket eftersom du vill undvika repor.

Gnid in blandningen på det riktade området. Låt pastan sitta på ytan i minst 15 minuter. Sedan kan du använda en fuktig trasa för att ta bort blandningen. Skölj dörren eller höljet med varmt vatten innan du använder en ren trasa för att torka den.

Det är viktigt att inte använda alltför nötande ingredienser eller verktyg på dina glasarmaturer eftersom de kan bli repiga. Om du gör detta misstag är det i allmänhet enkelt att ta bort eventuella fina repor från dessa ytor. Rengör gärna dina kakel- och glasytor samtidigt så att du kan hantera två områden samtidigt.

3. För granit- och marmorytor

En naturstensyta kommer att vara mer utmanande att ta itu med än andra. Det beror på att det är ömtåligt jämfört med material som kakel. Därför är det nödvändigt att använda speciella rengöringsmedel och metoder. Var noga med att följa dessa steg noggrant.

Leta efter ett kommersiellt rengöringsmedel som riktar sig mot tvålskum eller hårt vatten på natursten. Om du vill använda ett DIY-recept är det avgörande att testa din produkt på en omärklig plats. Denna process säkerställer att du inte skadar hela din duschvägg.

Följ instruktionerna enligt din valda produkt. Du måste förmodligen spraya ämnet och låta det sitta i cirka 15 minuter. Sedan kan du använda en mjuk borste eller trasa för att skrubba allt runt omkring så att du tar bort tvålskummet.

4. För glasfiberytor

Glasfiber tenderar att vara ett populärt material för duschkabiner. Precis som med natursten måste du använda ett icke-slipande rengöringsmedel för glasfiber så att inget blir matt. En kommersiell produkt gjord för glasfiber är din bästa insats. Som sagt, du kan också använda en blandning av bakpulver och vit vinäger.

Följ anvisningarna för ditt specifika rengöringsmedel. Om du går på DIY-vägen, bör du blanda din bakpulver och vit vinäger för att bilda en pastaliknande konsistens. Sprid det över dina duschväggar. Sedan bör du låta allt vila i 10 minuter innan du sköljer och torkar.

Om ditt tvålskumsproblem är ganska intensivt bör du ersätta väteperoxid med den vita vinägern. Låt blandningen sitta i cirka 30 minuter. Borax kan också fungera bra för tuffa fläckar på vissa delar av din dusch.

Bästa Väggslipen [Långhalsslip]– 6 Bäst i Test [Lista & Tips]

Andra ytor?

Det finns tillfällen då du märker tvålskum runt handfatet, bänken eller andra fläckar i hela badrummet. Dina duschdraperier kan till och med bli fläckiga av tvålskum. Några knep hjälper dig att rengöra dessa områden och föremål.

Vit vinäger kommer att vara din bästa vän i dessa fall. Denna ingrediens fungerar bäst för krom och andra metallytor. Du kan också använda den för att rengöra ditt duschhuvud. Om din kran är av mässing eller brons är det bäst att bara använda vatten. Du kan alltid späda ut den vita vinägern med vatten för att göra din blandning skonsammare.

Hårdare smuts runt ditt badrum kan hanteras med bakpulver och citronsaft. Det är alltid smart att göra ett pricktest innan du använder något. På så sätt kommer du inte att oavsiktligt skada några armaturer eller ytor.

Det är lätt att rengöra dina duschdraperier också. En blandning av vatten och vinäger fungerar också bra för denna process. Detta trick fungerar för duschdraperier i både plast och tyg. Medan dina duschdraperier tvättas kan du rengöra dina duschväggar. Lätt!

Sätt att förhindra tvålskum

Det här problemet med tvålskum uppstår bara när du använder tvål. Ett flytande schampo eller balsam lämnar inga rester efter sig. Du kanske vill byta ut dina nuvarande produkter för dessa alternativ om du har varit tvungen att hantera överskott av tvålskum.

Du kan också installera en vattenavhärdare om ditt nuvarande system använder hårt vatten. Mineralerna som utgör hårt vatten skapar en idealisk miljö för tvålskum. Vissa salter eller pellets kan vara användbara om du inte vill ta dig an ett så betydande projekt.

Du bör också se till att din dusch förblir torr när du inte badar. En dusch som förblir våt eller fuktig under lång tid efter användning kan hjälpa tvålskum att samlas. Använd en skrapa för att torka av väggarna och dörren när du kliver ut.

De här ansträngningarna kommer att säkerställa att du inte behöver städa så ofta. Det kommer inte att byggas upp så mycket – och det betyder mindre underhåll för dig. Se till att hålla ett öga på din duschdraperi också.

Använd dessa tips för att hålla din dusch glittrande ren

Metoderna för hur man tar bort tvålskum från duschväggar varierar för olika ytor. Men dessa snabba knep kan hålla dina duschväggar rena och underhållna varje vecka. Så länge du hänger med i tvålskummet blir det mycket lättare att hantera.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!