Hur man Undviker de 7 Största Problemen för Husägare

Bostadsägande är en livsförändrande händelse, särskilt när du köper ditt första hus. Det finns så mycket att se fram emot, men du kan också ställas inför några utmaningar. Lär dig om de största problemen för husägare — och hur du kan förhindra dem med rutinunderhåll.

1. Plötsliga takskador

Du kanske tittar på ditt tak när du kör in på din uppfart. Men inspekterar du det regelbundet? Ditt tak kan bilda sprickor, tappa bältros eller skeva från vattenansamling efter stora stormar eller långvarig exponering för väder och vind.

Den genomsnittliga takreparationen kostar mellan 350okr och 15000kr beroende på skadan, din plats och vad som händer under projektet. Kontrollera ditt tak ofta och ring ett professionellt besiktningsteam om du ser något som inte ser rätt ut. Det är trots allt bättre än att betala entreprenörer extra timavgifter för försenade delar eller oförutsedda komplikationer. Kontrollera om det finns tecken som:

  • sprucken takpapp
  • Slappande ytor
  • Invändiga takvattenfläckar

Förebyggande åtgärder sparar tid och pengar på väg. Det kommer också att hålla dig och dina nära och kära säkra under ett stabilt, välbyggt tak.

2. Dålig elledning

Äldre hem kan ha dåliga elektriska ledningar som skapar en konstant brandrisk. Eftersom alla ledningar finns innanför dina väggar bör du leta efter varningsskyltar som:

  • Flimrande ljus
  • Svag brinnande lukt
  • Varma eluttag

Det är lätt att inte känna igen gamla eller slitna elektriska ledningssymptom om du aldrig kontrollerar dina uttag. När du byter ut en gammal glödlampa och fortfarande ser flimrande eller inte hittar något som brinner när du märker en konstig lukt, är det sannolikt dags att inspektera ditt elsystem för att förhindra ytterligare skador eller bränder.

3. Felaktig vattendränering

Det finns några sätt som felaktig vattendränering är ett av de största problemen för husägare. Förblir din trädgård översvämmad timmarna efter en regnstorm? Lutningen eller lutningen på din fastighet kan förhindra att den dränerar vattenavrinning. Det leder till att det samlas runt ditt hem och ökar risken för grundsprickor eller vattenskador.

Gräskvarhållning kan också läcka avrinning till din källare eller krypgrund, vilket leder till röta och mögel, vilket är hälsosamt fara.

Du kan behöva installera ett dräneringsrör på din trädgård så att det omdirigerar regnvatten till gatan eller från din fastighet. Landskapsexperter kan också omfördela jorden eller sanden runt ditt hem för att förhindra att vattnet samlas mot grunden.

4. Oinspekterad HVAC-enhet

Din HVAC-enhet håller ditt hem bekvämt under varje säsong, men du bör inspektera den en gång om året för att leta efter eventuella pågående eller framtida problem. Avsätt 15 minuter av din dag för att se efter:

  • Ljud eller gnisslande medan det fungerar
  • Rost på inre delar
  • Ansamlar smuts, damm eller skräp

Att byta ut HVAC-enheter är en kostsam nödsituation som kan överraska dig. Om du inte är bekväm med att inspektera enheten på egen hand, kan lokala entreprenörer kontrollera den åt dig och utföra mindre underhåll. De kan behöva smörja rörliga delar eller byta ut luftfiltret, vilket de kan göra på plats i de flesta situationer.

5. Mindre fönsterläckor

När din luftkonditionering eller uppvärmning går kontinuerligt kan du ha mindre fönsterläckor. Tätningen runt ditt fönster hindrar utomhus- och inomhusluften från att bytas ut, men den kan falla isär med tiden. Håll handen nära kanterna på dina fönster för att känna efter en bris. Du kan också hålla ett tänt ljus nära tätningen för att se om lågan flimrar.

Återupptagning är en snabb reparation som de flesta husägare kan göra utan problem. Med bara några minuter av din tid kan du minska hur ofta din VVS-enhet slås på och spara pengar på din elräkning.

6. Säsongsbekämpning

Att äga ett hem betyder att du sannolikt också äger en gård. Även små gårdar kommer med skadedjur, så låt inte skadedjursbekämpning missa dig. Att spraya för att förhindra myror och myggor är ett enkelt ställe att börja, men det finns andra skadedjur som du kanske inte överväger.

Mulvadar kan rota runt under ditt gräs och få det att dö medan de gräver sina tunnlar. Fladdermöss kan slinka in på din ventilerade vind under sommaren efter en kväll med att fånga myggor och andra insekter. Bålgetingar bildar ofta bon i den skyddade delen av verandor. Det är alltid bäst att vidta snabba åtgärder efter att ha upptäckt stora skadedjur som dessa för att förhindra skador på egendom eller inkörning med farliga djur.

7. Täta rörledningsproblem

Hushållsrörledningar är en annan viktig egenskap i alla hem som går obemärkt förbi eftersom det är gömt i dina väggar och skåp . Du kan ha problem med rörledningar om du har täta säkerhetskopior från ditt badrum eller diskbänkar. Det kan finnas mat eller hår som täpper till rören eller en mineraluppbyggnad som hindrar avfall från att komma in i avloppssystemet.

En enkel avloppsorm kan lösa dina rörproblem, eller det kan innebära att ta isär det som är under diskbänken för att ta bort träskor. Rapportera eventuella ytterligare problem till rörmokare, som kan utföra snabba och effektiva reparationer på läckor under ditt hus eller trasiga rör.

Undvik de största problemen för husägare med rutininspektioner

Du kan undvika de största problemen för husägare om du planerar rutininspektioner. Oavsett om det är på egen hand eller med ett team av proffs, checka in med ditt tak, rör, elarbeten och mer för att säkerställa ditt hems säkerhet och välbefinnande.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!