Hur du Uppgraderar en Hyresrätt utan att Förlora Pengar

När du bor i en hyreslägenhet kan det finnas begränsningar för de uppgraderingar och ändringar du kan göra. Det finns vanligtvis många regler när du är hyresgäst; du kan inte ens lägga till någon dekor på väggarna om det handlar om att slå i en spik. Eventuella skador på väggar, golv eller andra delar av hemmet kan leda till att du förlorar din deposition. I vissa fall kan hyresavtalet du undertecknade till och med ge din hyresvärd rätt att säga upp avtalet.

Eftersom det är svårt nog att hitta ett anständigt boende nuförtiden kan du tänka dig att nöja dig med det du har fått. Plattorna kan vara fula och förvaringen begränsad, men det är fortfarande ditt hem. Plus, alla permanenta renoveringar som du gör på en hyra kommer sannolikt att motsvara att kasta pengar i sjön.

På uppsidan finns det dock några sätt att uppgradera din hyra utan att riskera att förlora din investering. Nedan följer några experttips för att piffa upp platsen utan att riskera något:

1. Titta på borttagbar tapet

För det mesta kommer hyreslägenheter att ha strikta regler och inte låta hyresgäster måla några väggar. Även om du kan klara av det, skulle du förmodligen vara begränsad till neutrala nyanser. Om du vill gå med ett mer färgstarkt eller intressant alternativ, är avtagbar tapet din bästa vän.

Avtagbara tapeter är inte bara prisvärda, utan de lägger till lite färg och visar din personliga smak. På så sätt skulle du känna att platsen är helt din under hela hyresperioden. Du kan också hålla kostnaderna ännu lägre genom att bara skaffa tillräckligt med tapeter för att göra en accentvägg.

2. Ändra handtag och knoppar

Bland de enklaste metoderna för att göra ett badrum eller kök mer attraktivt är att byta ut hårdvaran på skåpen, lådorna etc. Se till att placera de ursprungliga på ett säkert ställe; du kan installera om dem när du flyttar ut.

Samma praxis kan gälla när det gäller dörrar. Nya, personliga knoppar eller handtag kan verkligen uppgradera interiören på en plats utan att kosta så mycket. Samtidigt behöver du inte kompromissa med denna investering när det är dags att gå vidare till nästa plats. Du kanske måste lära dig lite DIY för det här bytet, men ansträngningen är värt det.

3. Lägg på mattor

Om din hyra har en ful och klibbig matta som har fastnat på golvet är det förmodligen inte möjligt att slita upp den. Lyckligtvis kan du gå med en matta som kommer att fungera som ett plåster på problemet.

Att lägga till en matta på en matta kan verka konstigt, men detta kan vara det enda sättet att lägga till din egen touch. Detta kommer också att täcka upp eventuella fula mattor. Om det finns några tecken på slitage på kakel eller trägolv, kommer ett stort område också att täcka upp det. Med enkla mattor kan du skapa ett skräddarsytt utseende och även dela upp ett stort utrymme i olika zoner.

4. Nya fönsterbehandlingar

Med en ordentlig fönsterbehandling kan du få mycket färg och textur till vilket rum som helst. Uthyrning är vanligtvis tillfälliga bostäder, så man vill inte gå för avancerade alternativ. Det är bättre att välja de mer rimliga alternativen som finns i en stor butik eller hemmacenter. Även draperier som köpts i butik kan ge lite mjukhet.

Draperier och gardiner är också lätta att ta ner och packa när du vill flytta till en ny plats. Det finns också persienner som verkar snyggare än deras faktiska kvalitet. Gå efter några måttbeställda alternativ, och du kan också välja antingen mörkläggning eller skirt material efter dina behov. Din hyresrätt kanske inte har några persienner alls; även om det gör det, skulle de förmodligen vara gamla, försummade och föråldrade. Att få fönsterbehandlingar är ett utmärkt sätt att uppgradera inom en budget.

5. Skaffa några inomhusväxter

Inomhusväxter kommer att introducera lite liv, färg och natur i en annars mörk och deprimerande lägenhet. Krukväxter kommer också att tillföra lite skönhet till platsen förutom att förbättra luftkvaliteten inuti. Studier visar också att sådana växter kan ha en positiv effekt på våra känslor, så det är en bra idé att ha åtminstone några av dem hemma.

Om du inte har en grön tumme finns det flera växter som inte kräver så mycket underhåll. Aloe vera, ormväxter och olika suckulenter är bara några exempel som du kan prova innan du går vidare till de mer utmanande arterna (om de härdiga överlever).

Om du helt enkelt inte vill ha riktiga växter i ditt hem, kan konstgjorda växter vara de näst bästa alternativen. Se dock till att välja de modeller som faktiskt ser realistiska och eleganta ut; det är alldeles för lätt att få en klibbig falsk växt.

6. Skaffa några stora speglar

Att hyra en liten lägenhet kan vara bra för din budget, men att bo i trånga utrymmen är inte särskilt bra för din fysiska eller mentala hälsa. Även om det är omöjligt att göra några förlängningar kan några stora speglar i strategiska positioner göra din omgivning lite mer uthärdlig. Placera dem längst ut i ett rum för att få det att se större ut. Samtidigt kommer dessa speglar också att få utrymmena att verka ljusare i varje hörn.

7. Använd kakelklistermärken i köket

Om köket har slitna, gamla eller oattraktiva kakelplattor eller stänk kan det förstöra hela ditt humör. När du bor på egen hand är det vanligtvis nödvändigt att laga minst några måltider per vecka hemma. Detta kommer att spara några dollar och även vara det hälsosammare valet i det långa loppet.

Lyckligtvis finns det kakelklistermärken på marknaden som kan täcka eventuella fula kakelplattor på köksväggarna eller stänkplattan bakom spisen. Dessa är inte dyra och kan till och med installeras av i princip vem som helst som ett första gör-det-själv-projekt. De är också vanligtvis vattentäta, så du kan torka bort alla oljiga eller feta fläckar så fort de uppstår.

Dessa avtagbara kakeldekaler är också lätta att dra av när det är dags att lämna. Du kan också ändra designen när det är dags för en förändring. Samma lösning fungerar även för kakel i badrummet, eller för att piffa upp vilken tråkig vägg som helst.

8. Bli kreativ med konstverk

Att hänga alla slags konstverk är ett no-no i de flesta uthyrningar, men det är fortfarande möjligt att visa dina preferenser utan några spikar. Om du lutar några av dina favoritdukar eller ramar mot väggen, skulle det fortfarande se trendigt och intressant ut. Du kan använda en hylla för att visa dem, eller luta dem mot väggen direkt på golvet.

Om en tavla är på papper och inte inramad finns det även dubbelhäftande tejp eller häftmassa tillgängligt. Med dessa hacks kommer konstverken att kunna uppgradera platsen och till och med få den att se dyrare ut.

Slutsats

Att uppgradera en hyresrätt utan att förlora några pengar är förmodligen inte möjligt, men tipsen ovan kommer säkerligen att göra processen ekonomiskt säkrare. Bara en liten ansträngning i denna riktning kommer förhoppningsvis att hjälpa din hyra att se mer ut som ett riktigt hem. Resultaten kommer också att göra dig mer bekväm i din omgivning, så börja med ett projekt och gå därifrån.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!