Hur man Uppgraderar till Energieffektiv Belysning

Köksbelysning, badrumsbelysning, lampor på takfläkt. Även kylskåpets ismaskin har lite ljus. Det finns så många lampor och glödlampor i hemmet. Även om de små glödlamporna kan verka ofarliga, suger allt det ljuset elektricitet, ökar månadsräkningarna och slösar energi.

Energieffektiv belysning kan spara pengar och minska energianvändningen. Och energieffektiv belysning är inte bara LED-lampor. Så här uppgraderar du till energieffektiv belysning för att spara pengar, minskar energislöseriet och ändå håller hemmet strålande!

LED

När många husägare tänker på energieffektiv belysning kan de omedelbart föreställa sig lysdioder eller LED-lampa. Det är sant att LED-lampor är otroligt energieffektiva.

Enligt USA:s energidepartement kommer LED-lampor som anges som ENERGY STAR bara att använda ungefär en femtedel till en fjärdedel av energin som den gamla standardglödlampan…och den har mycket längre livslängd än de gamla glödlamporna. Medan LED-lampor kan vara dyrare, betalar förskottskostnaden sig själv över tiden. Husägare kommer också att behöva byta ut dem mycket mindre ofta eftersom de brinner mycket längre.

Mest energieffektiva glödlampor: kompaktlysrör (CFL)

Enligt ENERGY STAR förbrukar dessa glödlampor mer energi till en början för att tändas men sedan börjar besparingarna. Dessa glödlampor är mycket effektivare än vanliga glödlampor och använder upp till 70 procent mindre energi (enligt ENERGY STAR). Dessa glödlampor anges också som är de mest energieffektiva. Ja, CFL är bättre än LED när det kommer till energieffektivitet.

Halogenglödlampa

Ja, det här är en typ av glödlampor…men inte den gamla vanliga glödlampan som användes tidigare. Halogenlampor använder mindre energi än sina vanliga motsvarigheter, men de brinner också varma. Problemet med att bränna hett är, ja, det faktum att de kan göra rummet varmare. Bra på vintern eller hösten men förmodligen inte så bra under varmare månader. Medan halogener är ett bättre val än de gamla vanliga glödlamporna, kan CFL eller LED vara ett bättre val … åtminstone för varmare klimat.

Till och med de bästa energieffektiva glödlamporna kan också dra energi!

Även en LED kommer att slösa energi om den lyser hela dagen när den inte används. För att sänka belysningskostnaderna och sänka dessa energiavlopp kan husägare behöva anta några nya vanor.

Släck lamporna när de inte används! Vissa lampor kan också kopplas till en timer, så att de stängs av automatiskt. Det här är ett bra sätt att se till att dessa lampor inte fortsätter att brinna.

Men Internet of Things kan också hjälpa husägare att ta kontroll över lampor. Lamporna kan anslutas till en smart grenuttag eller smart kontakt. Dessa kontakter kan sedan styras av enheter som telefoner och surfplattor. Glömt att släcka ljuset efter att ha lämnat huset? Öppna bara appen på telefonen och släck lamporna!

Naturlig energieffektiv Belysning

Ett av de bästa sätten som husägare kan spara pengar på belysningskostnader är att använda naturligt ljus … solljus! Öppna persiennerna eller gardinerna under dagen och låt solen skina i rummet. Detta kan också göra dagen lite ljusare.

Under sommarens hetta, var dock försiktig med att öppna gardinerna. Medan husägare kan spara pengar på ljus, kan de få luftkonditioneringen att arbeta övertid. Och VVS-enheter förbrukar mycket mer energi än en glödlampa!

Energieffektiva glödlampor…lys upp effektivt!

Att välja att uppgradera glödlampor kan behöva göras när varje glödlampa börjar blekna. Medan husägare kunde byta ut alla glödlampor på en gång, kan det bara vara mer praktiskt att köpa nya glödlampor och använda dem efter behov. Så småningom kommer alla dessa lampor att vara energieffektiva.

Att välja mellan lysrör, LED och halogen är upp till husägaren. Vissa individer gillar helt enkelt inte lysrör. Budgeten kan också vara ett problem. Så hur mycket kostar alla dessa glödlampor?

CFL

Ett fyrpack med 60-watts CFL-lampor kostar 80kr USD. Ett fyrpack med 100-watts glödlampor kostar 100kr. Priserna kan dock variera beroende på märke.

LED

Ett 8-pack med 60-watts LED-lampor kostar 100kr. Medan ett 4-pack med 100-watts glödlampor kostar 125kr. Återigen, även om priserna kan ändras beroende på varumärke och/eller specifikationer.

Halogenglödlampa

Ett 3-pack med 60-watts halogenlampor kostar cirka 90-100kr. Ett 16-pack med 100-watts halogener kostar 170-200kr. Priserna varierar beroende på märke och specifikationer.

Den energieffektiva glödlampa husägare föredrar och i slutändan köp är verkligen deras val. CFL-, LED- och halogenlampor är energieffektiva. CFL har dock toppvalet när det gäller energieffektivitet. Priserna mellan alla tre typerna är ganska jämförbara, och oavsett vilka glödlampor husägare väljer att belysa sitt hem, släck alltid lamporna när de inte används. Annars kan även dessa energieffektiva glödlampor slösa bort pengar!

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!