Hur Man Upptäcker Mögel i Ditt Hus

Du kollar under diskbänken efter mögel och tar en nolltolerans hållning mot att lämna pölar att samlas. Men du har fortfarande enstaka obehagliga symtom som huvudvärk och övre luftvägsinfektioner. Kan mögel lura där du minst anar det? Svaret på den frågan är ja. Så här upptäcker du mögel i ditt hus genom att titta på tio oväntade platser.

1. Din tandborsthållare

Du vill inte tänka på att stoppa mögelsporer direkt i munnen, men du kommer nära om du aldrig rengör din tandborsthållare. Vattnet kan samlas inom och ge gott om grogrund.

En gång i veckan, så bör du skölja din tandborsthållare och tvätta den med tvål. Gå ett steg längre genom att ge interiören en sprits av fullstyrka vinäger – späd inte ut den om du vill döda sporer.

2. Dina arkivskåp

Du skulle inte föreställa dig ditt hemmakontor som en mögelfabrik. Men pappersarbetet inom försöker behålla samma luftfuktighet som det omgivande rummet, vilket gör det bördigt.

Kom ihåg den gången du ställde din kaffekopp ovanpå ditt arkivskåp och hällde ut den. Hoppsan. Se till att du torkar ut alla papper och använd olyckan som en ursäkt för att strimla dokument du inte längre behöver medan du gör det.

3. Din tapet

Upplever du att du ibland får utslag efter att ha spenderat tid på din tapetserade vind eller källare? Du kan ha mögel som lurar bakom den dekorativa fasaden.

Det enda sättet att veta är att ta bort tapeten och byta ut den. Du kan välja färg, men om du återgår till samma beläggning, se till att du grundmålar ytan först för att förhindra återväxt.

4. Din matta

Mattor är ett otäckt, bakterieframkallande golvval – men de håller dig varmare än kakel på vintern.

Om du spiller något på mattan, sug upp det ordentligt för att avlägsna all fukt, vilket främjar svamptillväxt. När du schamponerar, se till att du öppnar fönster och sätter på takfläktar för att hjälpa den att torka ordentligt.

5. Ditt kylskåp

Du vet att där det finns vatten kan det finnas mögel. Men hur ofta flyttar du ditt kylskåp? Förmodligen en gång om året, om så.

För att upptäcka mögel i ditt hem, var uppmärksam på din dropppanna. Spraya den noggrant med en koncentrerad bleklösning för att döda eventuella kvarvarande sporer efter att du tvättat den med din slang.

6. I dina Filter

Din inomhusluftkvalitet kan ta stryk om du sällan byter filter, särskilt om du har rökare eller husdjur i hemmet. Även om inte alla rekommenderar kanalrengöring, överväg att göra det om du inte vet om det finns vattenskador som kan stimulera mögeltillväxt.

Om du till exempel köper en gammal bostad istället för att bygga nytt kanske du vill få en professionell städning. Om du är särskilt känslig är det också klokt när du hyr en lägenhet.

7. Dina takplattor

Har du ett falltak? Om du har grannar på övervåningen kan dessa modeller minska bullret avsevärt. Det hjälper om du har ett sovrum i källaren och försöker sova medan din 16-åring tränar gymnastik i vardagsrummet.

De kan dock även gömma mögel bakom plattorna. Ta ner dem och inspektera dem – om du ser vattenfläckar är det ett säkert tecken på att mögel kan blomstra.

8. I dina krukväxter

Du vill inte övervattna dina krukväxter om du hoppas kunna hålla dem vid liv. Men du kan göra mer än att skada dig – du kan göra din familj sjuk. De är en av de mest förbisedda källorna när du försöker upptäcka mögel i ditt hem.

Tyvärr kan du behöva plantera om plantor om skadan redan är skedd. Om inte, läs bevattningsanvisningarna noggrant och följ dem. Din grönska och dina näsgångar kommer båda att tacka dig.

9. Dina fönstertätningar

När det regnar invaderar fukt oundvikligen dina fönstertätningar oavsett hur täta de är. Det betyder att mögel kan växa.

Inspektera dina tätningar när du öppnar fönster och tätar eventuella sprickor. Om du ser mögel bör du rengöra området med tvål och vatten och sedan spraya det med en blekmedelslösning.

10. Din tvättmaskin

Din tvättmaskin kan bli smutsig — tänk på alla kläder du lämnar där innan du tänder på den. Svaret är att rengöra den regelbundet, vilket lyckligtvis tar minimal ansträngning från din sida.

Vinäger och bakpulver gör susen. Oroa dig inte – du kommer inte att skapa några vulkaner genom att kombinera dem. Istället kommer du att köra två separata cykler medan de tar varsin sväng vid smutsarbetet.

Hur man upptäcker mögel i ditt hus: Leta efter det oväntade

När det gäller hur man upptäcker mögel i ditt hus måste du se bortom handfat och VVS-armaturer. Att ta itu med de tio områdena ovan kan lindra några av dina besvärliga symtom.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!