Hur Man Väljer den Bästa Bänkskivan för Ditt Kök

Vi har tillbringat så mycket tid i våra kök under de senaste 12 månaderna, det är det enda området i hemmet som får mer slitage än någonsin tidigare. Att välja material som är lätta att hålla och som kommer att hålla kommer att vara högt prioriterat när man planerar en köksmake-up. Bänkskivor måste vara extremt slitstarka och det finns ett brett utbud av konstgjorda ytor på marknaden. Dessa är primära tumregler för att välja det bästa materialet.

Varaktighet

De två mest populära konstgjorda materialen är kvarts – till exempel silestone – och Dekton. Båda produkterna är skapade i en stor platta som håller fogarna till ett minimum.

Kvarts består av råvaror blandade med harts. Den har hög rep-, fläck- och värmebeständighet. Även om det i allmänhet är underhållsfritt, kräver det en del att ta hand om. Detta beror på hartskomponenten.

Dekton, å andra sidan, är en ultrakompakt yta tillverkad utan harts. Det är nästan oförstörbart. Den tål mycket höga temperaturer och är reptålig. Du kan hugga direkt på den utan att det behövs en skärbräda. Om du inte tar en hammare till din Dekton-bänkskiva är det väldigt svårt att skada den.

Liksom natursten finns båda produkterna i olika ytbehandlingar, inklusive polerat, texturerat och mocka. Till skillnad från natursten, som blir mer porös desto mindre polerad ytan, är både kvarts och Dekton icke-porösa, så ditt val av finish påverkar inte hållbarheten.

Pris

Det finns alternativ som passar de flesta budgetar. Kvarts är till exempel prissatt i grupperingar som sträcker sig från en till sex, en är den billigaste och sex är den mest kostsamma. Detaljerna du väljer, till exempel att specificera en infälld eller räfflad avloppsränna, en infälld häll, kantdesignen och huruvida du går till en stänkskydd eller inte, kommer alla att påverka kostnaden.

Dekton tar längre tid att tillverka och kräver mer skicklighet att skära än kvarts. Denna längre tillverkningstid ökar kostnaden. Det är en relativt ny produkt, men eftersom människor vänjer sig vid att arbeta med den, sjunker priset. Precis som kvarts kommer ditt val av detaljer att öka kostnaden, så tala med din köksleverantör eller stenhuggare om kostnadskonsekvenserna av vad du funderar på.

Blandningsmaterial

Att blanda ytor är ett utmärkt sätt att få din budget att gå längre. Det är också ett utmärkt sätt att introducera finish och design som du älskar utan att oroa dig för hållbarhet.

Att blanda virke med konstgjorda material kommer att sänka priset avsevärt. Du kanske vill gå till en träfunktion på en ö eller ha en bänkskiva från Dekton eller kvarts. Om du blandar material måste det finnas en expansionsfog inbyggd i bänkskivan så att virket expanderar annars kan det konstgjorda materialet spricka.

Blandning av Dekton och kvarts är också populärt. Du kanske har blivit kär i kvarts men är orolig för värmen i ett visst område. I det här fallet kan du välja en kompletterande Dekton för de platser där du behöver extra hållbarhet och gå med kvarts någon annanstans.

Slutligen är blandningsmaterial ett utmärkt sätt att införa natursten utan oro för underhåll. Du kan gå för en dekorativ natursten som en stänkskydd och sedan välja kompletterande konstgjorda material för arbetsytorna.

Underhåll

Eftersom både kvarts och Dekton är icke-porösa är de naturligt antibakteriella. Det betyder också att fläckar inte kan tränga igenom, vilket gör dem mycket lättare att hålla än andra arbetsytor.

Det vanligaste problemet med fläckar runt ett handfat är kalk. För att bekämpa kalk finns det medel att använda. Applicera på området som ska rengöras i fem minuter och skölj sedan av med varmt vatten.

För daglig vård av silestone rekommenderar medel som kan köpas från en stenhuggare.

Håll dig borta från diskmedel och vanliga hushållsrengöringsmedel. Detta inkluderar antibakteriella sprayer. Dessa produkter tenderar att lämna en film efter rengöring som visar sig som smuts efter några veckor och måste rengöras för att återföra den till originalpoleringen. Den bästa produkten för att rengöra konstgjorda arbetsytor är varmvatten. Undvik starka kemikalier eller blekmedel, eftersom det finns en risk att de tar bort polermedel från bänkskivan.

Slutligen är sista råd när det gäller att välja kvarts att gå på en märkesprodukt. Det finns sämre material på marknaden som inte är lika hållbara som de mer ansedda märkesvarorna, så gör din forskning.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!