Hur du Väljer den Bästa Storleken på en Matta Under din Säng

När du täcker mattan eller det nakna golvet i ditt rum med en matta, har du lyckats förbättra stämningen, utsökthet och färg på rummet. Mattor är en integrerad del av hemmets inredning.

De ger en bakgrund som andra dekorationer eller mönster bygger på. Detta innebär att de påverkar valet av färg, materialtyp, mönster och design av andra dekorativa material.

Olika typer av mattor klassificeras efter de syften de tjänar; områdesmattan faller under en av dessa klassificeringar.

Vad är områdesmattor?

Områdesmattor ger en “mjuk landning” för möbler och är mindre i dimension än rummets storlek. Om de väljs rätt smälter de ihop med de tillgängliga möblerna för att ge ditt rum en hemtrevlig känsla.

De kan placeras under mittbordet, sminkbordet, sängen eller andra möbler.

Mattan under din säng gör inte bara dina fötter mår bra när du kliver på den varje morgon du reser dig ur sängen, men den gör också dina ögon våta av beundran. Det gör din säng så förtjusande att du ser fram emot att tillbringa en natt till på den. Det gör också att städa rummet till en enkel och rolig uppgift att göra.

Den förmodade skönheten hos din matta kan dock bli en katastrof om du inte väljer en lämplig storlek avsedd för din säng.

Mattor som är mindre än sängar är oattraktiva och till och med smutsar ner mattornas grundläggande väsen. Större kan få rummet att se litet och bråkigt ut. Oavsett vilket är det bäst att undvika fel storlekar.

Bestäm syftet med mattan

Innan du börjar fundera på hur du ska få rätt storlek på en matta, bestäm först dina mål och vad du vill uppnå med mattan.

Områdesmatta som en mjuk grund för fötterna

Om du älskar att dina fötter vilar på en mjuk ullig matta när du sitter på din säng, då är en matta vad du behöver. Eller om du hatar det när du vaknar för att möta en kall matta eller kakel, överväg att skaffa en matta till din säng. För att uppnå detta måste mattan sträcka sig utanför sängens normala yta.

Områdesmatta som inredningsdekoration

Färgen, designen och mönstret för en matta kan i hög grad påverka inredningen av ett rum. Den kan komplettera rummets filt, gardin och ljus.

Om du vill att mattan ska vara en del av anledningen till att ditt rum är vackert måste du vara kunnig inom få rätt storlek. Om du köper mattor som är mindre än din säng, kommer du inte att uppnå ditt mål. Och om du har en överdimensionerad matta kan den hamna i oönskat utrymme och få rummet att se stökigt ut.

Mattan behöver sträckas ut tillräckligt för att dess design ska bli synlig och ha en effekt på den övergripande stämningen i rummet.

Område att inkludera sängmöbler

Vissa älskar sina nattduksbord på mattan, vissa älskar dem nära mattan, medan andra älskar dem långt borta från mattan. Dessa preferenser kan enkelt uppnås när du köper en matta med rätt dimension.

Vanligtvis placeras bara cirka tre fjärdedelar av en säng på en matta. Men individuella preferenser kan ändra sådana standarder. Du behöver bara veta hur du får den önskade dimensionen.

Hur du väljer en passande Matta under din säng

När du är tydlig med ditt mål att ha en matta under din säng kan du börja leta efter sätt för att få rätt storlek. Dessa sätt diskuteras nedan.

Tänk på storleken på din säng

Fokus här är storleken på din säng, inte nödvändigtvis storleken på ditt rum. Åtminstone bör mattan där vara ytterligare 18 tum till 24 tum av mattor som sticker ut från sidorna och botten av sängen. Du kan sedan fortsätta för att få storleken på mattan som krävs för att passa din säng.

Men om du inte vill ha andra sängmöbler (som ditt nattduksbord) bredvid din säng, du kan överväga att köpa bara två tredjedelar av din sängs yta.

Du kan också välja att utforska att låta din säng sitta på en annan matta. Det kan vara att ha en rektangulär säng på en halvcirkulär eller oval matta eller en rund säng på en kvadratisk eller rektangulär matta. Även om det kan vara kul att testa, bör man också se till att du inte åsidosätter mattans huvudväsen.

De fyra benen (eller två yttre benen på din säng bör balanseras ordentligt på mattan. Förlängningarna av sängens huvudstorlek bör vara regelbundna och begränsade till endast några tum runt sängen.

Ta exakta mått

Innan du går vidare till en mattbutik måste du göra noggranna mätningar av det område du behöver för att täckas av mattan . Använd ett måttband kalibrerat i fot eller tum, eller omvandla din måttenhet till fot.

Anteckna dina mått samtidigt som du tar hänsyn till de ytterligare 18 till 24 tum som skulle förlängas med sidorna av sängen.

Du kan också ta några ögonblicksbilder av sängen så att du kan få en bättre bild av mattan som kan passa din säng när du väljer mattan att köpa.

Använd en avtagbar tejp för att kartlägga det område som behövs

När du har tagit dina mått och har bestämt området som du behöver täcka med mattan, använd maskeringstejp för att producera konturen av området. Detta kommer att ge en förhandstitt på vad du kan förvänta dig när du äntligen köper mattan. Du kommer också att kunna bestämma vilken typ av justeringar som ska göras.

Användning av en avtagbar maskeringstejp för att kartlägga önskad yta innan du rullar ut mattan hjälper till att uppnå symmetri. Sängen kommer att vara snyggt placerad på mattan och mattan kommer att vara på samma avstånd från rummets sidor.

Välj standardstorlekar på mattor

Använd storleken på en queen size-säng (som är 80 tum lång och 60 tum bred) som måttstock, det finns olika standardstorlekar på mattor du kan välja mellan. Tänk alltid på att mattan måste rinna av med minst 18 tum på båda sidor.

De olika storlekarna har sina för- och nackdelar, särskilt som det gäller storleken på rummet och antal nattduksbord som ska placeras på den.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis, att ha rätt storlek på mattan under din queen- eller king size-säng är bara en fråga om noggrannhet vid tillämpningen av ovanstående procedurer. Du kan så småningom bli kär i hela processen och kan överväga att bli en professionell inom området.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!