Hur man väljer en energimätare/Elmätare för hem

Många människor är intresserade av att bli mer miljövänliga hemma, men de är osäkra på var de ska börja. Det är svårt att förbättra din energieffektivitet när du inte är säker på hur mycket energi du använder eller hur energin används. Lyckligtvis är det lätt att svara på dessa frågor och uppfylla dina energieffektivitetsmål med en energimätare för hem.

Vad är en elmätare för hem?

Energimätare är enheter som låter dig övervaka ditt hems energianvändning i realtid. Att se denna information i realtid kan hjälpa dig att lära dig mer om ditt hems energianvändning och hur du gör energieffektiva förbättringar.

Vilka är fördelarna med att använda en energimätare för hem?

Det finns ett antal fördelar med att använda en energimätare för hemmet, inklusive:

  • Identifiera möjligheter att spara energi
  • Sänk dina månatliga elräkningar
  • Skydda planeten

Identifiera möjligheter att spara energi

En elmätare för hemmet gör det enkelt att identifiera sätt att spara energi i ditt hem. Övervakning av din energiförbrukning kan till exempel hjälpa dig att ta reda på vilka apparater eller lampor som förbrukar mer energi än andra. Du kan använda denna information för att göra positiva förändringar runt huset som sparar energi.

Till exempel kan en energimätare för hemmet avslöja att din torktumlare förbrukar en betydande mängd energi. Baserat på denna information kan du välja att lufttorka kläder för att förbättra ditt hems energieffektivitet.

Sänk dina månatliga elräkningar

Varje elbolag debiterar sina kunder baserat på deras energiförbrukning. Ju mer energi du förbrukar, desto högre kommer dina elräkningar att vara. Men det är också tvärtom. Att använda en energimätare för hemmet kan sänka din månatliga energiförbrukning, vilket också kommer att sänka dina månatliga elräkningar.

Hur mycket kan du spara? Det beror på din nuvarande energianvändning och de förändringar du är villig att göra i ditt hem. Men generellt sett mellan 5000kr till 10.000kr.

Skydda planeten

Att förbättra energieffektiviteten i ditt hem kommer också att gynna planeten. Ditt hem släpper ut giftiga växthusgaser i miljön när det förbrukar energi. Det betyder att ju mer energieffektivt ditt hem är, desto mindre koldioxid kommer det att släppas ut i miljön.

Vad ska du leta efter när du handlar efter en energimätare för hem?

Marknaden svämmar över av olika elmätare för hemmet, så det är viktigt att veta vilka funktioner du ska leta efter när du handlar efter den här enheten. Det här är vad du bör tänka på:

  • gör det själv vs. Professionell Installation
  • Push vs. Pull notifikationer
  • Realtid kontra försenade uppdateringar
  • Helt hus vs. individuell apparat

Helt hus vs. individuell apparat

Vissa elmätare kommer att hålla reda på ditt hems totala energiförbrukning, medan andra kommer att övervaka en enskild apparats energiförbrukning. Båda typerna av enheter är användbara, så allt beror på vad du föredrar.

Om du är orolig för en specifik apparats energiförbrukning, välj en apparatmonitor som är kompatibel med apparaten i ditt hem. Men om ditt mål är att förbättra din energieffektivitet och spara pengar, är det bäst att välja en hemmonitor.

Gör det själv kontra professionell installation

Se till att du läser installationsinstruktionerna innan du köper en energimonitor för hemmet. Hemmonitorer ansluter vanligtvis till elmätaren, så du bör be en professionell om hjälp med installationen. Det kan dock vara lättare att installera apparatmätare.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!