Hur man Väljer Rätt Värmepump – Tips & Råd

En värmepump värmer och kyler ditt hem och fungerar som en kombinerad ugn och central luftkonditionering. Eftersom de absorberar och flyttar omgivande värme snarare än att bränna bränsle (eller använder energikrävande elektriskt motstånd) för att generera det, är värmepumpar exceptionellt energieffektiva och miljövänliga jämfört med andra klimatkontrollsystem i hemmet.

De drivs av elektricitet, är relativt enkla att installera i många hem och kan spara pengar jämfört med andra värme-, ventilations- och luftkonditioneringssystem, beroende på var du bor och andra faktorer, såsom kostnaden för el.

En värmepump är inte det perfekta systemet för alla hem, men tekniken är värd att överväga när du behöver byta ut eller uppgradera en del av ditt VVS-system. Oavsett är det en lösning som växer i popularitet runtom hela Sverige. Bergvärme Stockholm har blivit särskilt populärt för många husägare som vill ha ett smidigt och effektivt sätt att värma sin fastighet på.

Den här guiden hjälper dig att hitta rätt värmepump för ditt hem och går igenom de viktigaste sakerna du bör överväga.

Hur man väljer en värmepump

Storlek (kapacitet)

En värmepump som är för liten för dina behov kommer att kämpa för att hålla ditt hem bekvämt. Å andra sidan kommer en överdimensionerad enhet att kosta mer och om det inte är en modell med variabel hastighet kommer den att gå på och av oftare än den borde. Detta minskar effektiviteten, stressar komponenterna och gör ditt hem mindre bekvämt.

En värmepumps kylkapacitet mäts i brittiska termiska enheter per timme (Btu/hr.). Btu/h. kan också uttryckas i “ton”, där 1 ton motsvarar 12 000 Btu/h.

För att säkerställa att din värmepump är rätt dimensionerad, se till att din entreprenör gör en belastningsberäkning. Beräkningarna bör göras efter eventuell lufttätning eller isolering uppgraderingar görs i ditt hem och bör göras oavsett om du byter ut en enhet eller installerar ett nytt system.

En sak att tänka på: Om du planerar att ha ett reservvärmesystem vid sidan av din värmepump, kan du överväga att skaffa en underdimensionerad värmepump. En entreprenör kan hjälpa dig att ta reda på om detta är vettigt i ditt hem.

Observera att värmepumpar behöver mycket mindre kapacitet för att värma ett utrymme än en ugn eller panna skulle behöva eftersom de är mycket mer energieffektiva. Till exempel, om ditt hem behövde en 100 000-Btu/h. ugn, kan den behöva bara en 36 000-Btu/h. värmepump.

Kompressortyp

Kompressorn är hjärtat i en värmepump – det är den del som faktiskt pumpar värmen. Grundvärmepumpar har en enhastighetskompressor. Den är antingen på eller av. Detta system fungerar bra, men temperaturen och den relativa luftfuktigheten i ditt hem kommer att svänga upp och ner med cyklerna. Vissa kompressorer har två hastigheter, vilket dämpar svängningarna, men de finns fortfarande.

Det finns även kompressorer med variabel hastighet. Dessa är utformade för att köras nästan konstant och anpassar sig själv över tiden för att bara leverera så mycket värme eller kyla som krävs för att hålla ditt hem bekvämt. De är också mycket bättre på att hålla den relativa luftfuktigheten under kontroll än modeller med en hastighet.

Kompressorer med variabel hastighet gör inte bara ditt hem bekvämare utan är också mer energieffektiva. Det kan verka kontraintuitivt, men det tar mycket mindre energi att flytta en liten bit värme hela tiden än att flytta mycket värme snabbt.

Effektivitet

Vissa värmepumpar använder mindre energi än andra för att leverera samma komfortnivå. I kylläge uttrycks effektivitet vanligtvis som säsongsbetonad energieffektivitet. Ju högre den är, desto högre effektivitet. I uppvärmningsläge är det mått som används värmesäsongens prestandafaktor. Återigen, ju högre siffra, desto mer energieffektiv är enheten.

Värmepumpar med högre klassificeringar tenderar att kosta mer, men de kommer ofta att betala för sig själva över tiden genom lägre energikostnader, och de kan vara berättigade till bättre skatteincitament eller rabatter än mindre effektiva modeller.

Klimatprestanda

Om du bor på en plats med kalla vintrar måste du antingen välja en värmepump som är klassad för att fungera bra i de lägsta temperaturer som din plats upplever regelbundet eller ha ett sekundärt värmesystem för att backa upp din värmepump.

Alla värmepumpar kämpar för att prestera när temperaturen sjunker; utrymmet som de kan värma effektivt krymper, och de fungerar inte lika effektivt. Tröskeln för dålig prestanda varierar från modell till modell: Vissa värmepumpar vacklar vid -4, andra vid -8 eller lägre.

Modeller som marknadsförs som kallklimatvärmepumpar kan arbeta till sin fulla potential ända ner till -15 och kan leverera lite värme även ner till -30 eller lägre. Detta är såklart det mest lämpliga för oss i Sverige.

Ljud

Tillverkare publicerar ljudnivåerna för sina produkter i användarmanualen och ofta på sina webbplatser. De tenderar att inkludera bulleruppskattningar över en mängd olika utomhustemperaturer och fläkthastigheter, mätt i decibel. Ett lägre betyg är bättre, speciellt om värmepumpen ska installeras nära ett sovrumsfönster.

Pålitlighet

Tillförlitlighet är den överlägset bästa faktorn för en ägares totala tillfredsställelse med en värmepump. Rådfråga entreprenörer, läs recensioner, och läsa på om alla dina olika alternativ för att hitta en värmepump med god prestanda, pålitlighet, och hållbarhet.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!