Hur man vattentäter platta tak effektivt

Innehåll

Att ha ett platt tak har flera fördelar.

Förutom hur lättillgängligt det är, processen att underhålla det är ganska ekonomiskt jämfört med det lutande taket.

Det lutande taket tenderar dock att vara mer långvarigt när det kommer till hållbarhet. Det är därför du måste underhålla ditt platta tak effektivt hela tiden för att säkerställa att det tjänar dig väl under många decennier mer än förväntat.

En av de största nackdelarna med att ha ett platt tak är poolning, speciellt om taket har en otillräcklig lutning och dräneringssystem.

Om ditt tak inte är ordentligt vattentätt finns det stora chanser att du upplever läckage bland andra skador som kan vara skadliga för din byggnad. Det är därför du behöver lära dig att vattentäta ditt platta tak effektivt.

Vi kommer att informera dig om de olika problem som kan uppstå om ditt platta tak inte är vattentätt och hur du kan på ett adekvat sätt vattentät den för att förhindra sådana problem.

Skador/problem som kan uppstå på ditt platta tak om det inte är vattentätt

UV-strålning nedbrytning och alligatorering

Ett platt tak utan vattentät eller med dålig vattentäthet är mottaglig för att drabbas av UV-strålning nedbrytning och alligator.

Processen genom vilken skräp, slagskador, vatten och solljus orsakar skador på ditt takmembran och skapar alligator hudliknande sprickor kallas alligatoring. Om den här typen av skador inte repareras i tid kan det bli värre och göra att ditt tak får sprickor eller börjar läcka.

Därför måste du noggrant vattentäta ditt tak med en bra tätskikt. lösning för att begränsa de skador som UV-strålar nedbrytning och alligator kan orsaka på ditt tak och byggnad i allmänhet.

Pooling/Ponding

Detta är ett annat stort problem du skulle uppleva med ditt platta tak om det inte är effektivt vattentätt. När ditt tak samlar vatten, indikerar det ett dåligt dräneringssystem eller lutning, som inte kan ta bort vatten från taket. Och när detta händer kan ditt takmembran börja bli svagt. Detta kan så småningom leda till allvarliga skador eller problem på din byggnad.

En bostad för insekter/ myggor

Eftersom sammansmältning orsakar stillastående vatten, skapar det en hemvist för insekter som myggor att frodas. Detta kan orsaka sjukdomar och sjukdomar som är mycket skadliga för hälsan.

Fördelar med att vattentäta ditt platta tak

Ger bekvämlighet och komfort

Att vattentäta ditt platta tak är väldigt bekvämt eftersom det inte tar mycket tid och är ett mycket organiserat och mindre störande sätt att underhålla eller reparera ditt tak.

Till skillnad från bullret och störningarna som kommer med att byta eller reparera ett lutande tak, särskilt de som är gjorda av aluminium eller zink, platta tak stör inte miljön eller hela grannskapet eftersom de är snabbare, snyggare och lättare att arbeta med.

Budgetvänlig

Proceduren hjälper dig att spara mycket pengar. Du får spara mer än vad som krävs för att du ska byta hela taket. Det gör också att ditt tak håller längre och förhindrar att det utsätts för någon form av försämring.

Du behöver inte bry dig om att reparera varje år om ditt tak är ordentligt vattentätt. Allt du behöver är att inspektera ditt tak då och då för att säkerställa att allt är intakt.

Produktgaranti

Du kommer att uppleva sinnesfrid som ett resultat av de fördelar som många vattentätningsprodukter erbjuder. Vissa produkter kommer med 10 till 30 års tillverkargaranti, vilket ger dig den säkerhet du behöver när du letar efter kvalitetsvattentätningsprodukter.

Energieffektivitet

Du tenderar att bevara energieffektiviteten i din byggnad när ditt tak är ordentligt vattentätt. Detta är möjligt eftersom vatten inte kan stanna kvar på taket längre.

Tips för att vattentäta ditt platta tak framgångsrikt

Tätningsmetoden eller materialet du användning för din platta takbyggnad beror vanligtvis på storleken på din byggnad och vilken typ av material som användes för att bygga taket.

Nedan följer tipsen som du måste använda för att framgångsrikt vattentäta din platt tak.

Inspektera taket

Innan du startar något på ditt tak, inspektera det noggrant för att vara säker på var problemet ligger. Du kanske inte vet nivån på skadan som har orsakats om du inte inspekterar det.

En bra inspektion gör att du kan avgöra om ditt tak bara behöver tätskikt eller en total förändring. Du måste dock se till att ditt tak är säkert att komma åt när du bestämmer dig för att bestiga det. Sök hjälp av en professionell för att hjälpa dig att hantera det om du inte är säker på hur säkert det är.

Konsultera en expert

Även om vissa vattentätningsprocesser är gör-det-självvänliga, är andra svåra och kan kräva hjälp av en professionell. Det är bättre att undvika att göra kostsamma misstag genom att ringa en expert, särskilt om du inte har någon aning eller kunskap om hur man vattentätar platta tak.

Få rätt verktyg och material

Om du är bekant med vattentätning av platt tak och kan gör det själv, då måste du se till att du får rätt material och verktyg på plats. Vilka material du behöver beror på vilken typ av tak du har.

Hur du effektivt vattentäter din Platt tak

Det finns fyra huvudmaterial du kan välja mellan; de listas nedan tillsammans med deras ansökningsförfaranden.

1. Tätningsmedel

Bildkredit: constructionreviewonline.com

Detta är vanligtvis för snabba lösningar och mindre takytor, även om du lika gärna kan använda den för att vattentäta en hel yta. Det är en enkel och gör-det-själv-vänlig lösning.

Tätningsmedel kan användas för olika typer av tak, allt från bitumen till asfaltytor. De skapar hållbara och tjocka vattentäta lager och halkfria ytor. Allt du behöver göra är att applicera tätningsmedlet på det drabbade området för att täta sprickorna eller skadorna.

Om du tätar hela taket kan du börja applicera från kanterna på taket tills varje del är belagd.

2. Reparationssats/Lappsats

Bildkredit: rvautoparts.com

Precis som tätningsmedel är reparationssatser lösningar avsedda för små områden som kräver snabba lösningar. De är dock endast avsedda för tak som har vattentätats men som bara kräver lite reparationer eller föryngring. Därför är reparationssatser inte idealiska för nya vattentätningsprojekt.

De kommer i flytande lösningar och lapp- eller limlösningar.

Du måste se till att ytan är ren när den flytande lösningen appliceras, då kan du överväga att lägga till en primer vid behov. Fortsätt att applicera lösningen jämnt på det drabbade området med hjälp av en borste eller rulle. Låt sedan ytan torka och kontrollera den för att vara säker på att den inte kräver ytterligare applicering.

För lapplösningen behöver du bara ta bort baksidan från plåstret och applicera det försiktigt på den rengjorda ytan av det drabbade området. Se till att appliceringen är mycket smidig och fri från veck. Använd din roller för att försiktigt trycka plåstret mot ytan för en fastare vidhäftning.

3. Förstärkta bitumenmembran (RBM)

Bildkredit: hacroofing.co.uk

Här är den mest efterfrågade och vanligaste material som används i många bostads- och kommersiella byggnader. Dess ansökningsprocess är inte gör-det-självvänlig som för tätningsmedel och reparationssatser. Det är därför det är bäst att anlita en professionell om du tänker använda RBM.

Appliceringsprocessen för detta material kräver att två eller tre lager material läggs på varandra över hela taket yta. Varm bitumen används sedan för att binda samman materialen. Ett vattentätt membran skapas så småningom när polyester tillsätts.

Appliceringsprocessen av membranet kan involvera självhäftande, hällande och rullande, kalllim och bränning.

4. Flytande gummi

Bildkredit: cohe.co.nz

Om du tycker att RBM är svårt att arbeta med, flytande gummi är ett bra alternativ. Denna typ av material är idealisk för alla gör-det-själv-are och kan användas för både små och stora ytor.

Till skillnad från tätningsmedel och reparationssatser är flytande gummi inte avsett för snabba lösningar. Det är en bra tätskiktslösning för nya byggnader som kräver tätskikt från grunden.

Vissa produkter kan kräva att du lägger grundfärg på taket innan beläggning medan andra inte gör det. Du behöver helt enkelt applicera en generös mängd flytande gummilösning på ytan av ditt tak och fördela det jämnt för att säkerställa att det är väl fördelat. Låt det sedan torka.

Resultatet av sådana applikationer blir ett hållbart och effektivt vattentätt platt tak som kommer att stå sig genom tiderna.

Slutsats

Förutom ditt hems miljö eller exteriör, taket också hjälper till att indikera hur mycket du tar väl hand om ditt hem. Att använda ett platt taksystem gör det ännu mer uppenbart på grund av den mindre lutning det har jämfört med det lutande taket.

Därför kommer regelbundet underhåll av ditt platta tak inte bara garantera ett snyggare och snyggare tak. hälsosammare bostad att bo i men kommer också att få ditt tak att hålla längre. Och vattentätning är ett av de bästa sätten att ha ett hållbart tak för ditt hem.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!