Hur Du vet om du har ett Mullvadsangrepp eller Grävlingsangrepp

Du älskar att ha en gräsmatta, eftersom den ger dig en chans att utöva din kreativitet när det kommer till att ha en vacker trädgård. Du sköter den varje dag tills du en dag märker att det har tunnlar och högar överallt som förstör framstegen med ditt hårda arbete.

Eftersom de är ökända för att gräva tunnlar genom gräsmattor och äta växter och maskar under jordytan, kommer de snabbt att lämna din en gång så vackra trädgård i en klumpig hög av röra. Den dåliga nyheten är att det finns massor av gräsmattaägare som inte har någon aning om att deras gräsmatta lider av ett angrepp, och kommer bara att märka tecknen när det är för sent – ​​när mullvadar har gjort mycket skada på ditt gräs och andra växter.

Lyckligtvis är det möjligt att utbilda dig själv om tecken på att dessa djur kommer in, och du kan ta itu med dem så snart som möjligt. Oavsett om det är genom användning av mullvadsavstötare eller biologiska bekämpningsmetoder kommer vi att prata om identifiering av mullvadar samt att eliminera dem.

Tecknen på mullvadar i din gräsmatta

Alla tecken vi kommer att se kräver viss kunskap om hur mullvadar fungerar och lever, men den mest uppenbara är att se en riktig mullvad. Det är inte svårt att skilja dem åt i alla fall – de är faktiskt konstiga i sitt utseende. De har mycket små ögon, spetsiga nospartier och kroppar som är ungefär lika stora som en potatis. De har också breda framtassar som hjälper dem att äta upp insekter i jorden.

Men att fånga dem är inte så lätt. Eftersom de är mest aktiva på natten och tillbringar mycket av sin tid under jorden, kommer du inte att se mullvadar så ofta i din trädgård. Istället för att se dem fysiskt är det mest igenkännliga och vanligaste tecknet förekomsten av en underjordiska grävda tunnlar, som är synlig på markytan.

Mullvadar jagar insekter och larver som sin mat och når dem genom att gräva tunnlar genom jorden. Även om detta kan tyckas bra eftersom det här är insekterna som kommer att skada växterna i din gräsmatta, orsakar mullvadar också skada eftersom de reser jordhögar över hela din gräsmatta, vilket kommer att lossa smuts och få din gräsmatta att se mindre tilltalande ut.

Därför, även om det låter som ett mycket bra alternativ att ta bort insekter och larv som skadar din gräsmatta, kommer det att kosta ytskador och tunnlar överallt – det är inte en bra idé att låta dessa djur vara kvar.

Bortsett från de upphöjda områdena med jordhögar och ytskador, finns det också ytterligare skador som mullvadar kan orsaka. Oorganiseringen medför risk för sekundära skadedjur, som kommer och använder dessa tunnlar som mullvaden lämnat. Dessa skadedjur inkluderar möss och sorkar, som fortsätter att röra sig genom tunnlarna och äta växtrötter och frön.

Mullvadsverk verkar främst under markytan, men deras skada kan sträcka sig till ovanför ytan. Mullvadar äter inte heller växter, så de kommer inte att konsumera ditt gräs, men skadorna de orsakar beror på tunnlarna de gräver när de letar efter mat.

Hur man eliminerar mullvad

Innan du skyndar dig för att skaffa mullvadsbehandlingstekniker och material, rekommenderas det alltid att ha en gräsmattaproffs för att kolla in din gräsmatta och bekräfta att det finns ett mullvadsangrepp. Detta beror på att det finns flera gånger som mullvadar kan förväxlas med sorkar och fickgubbar.

Mullvadsfläckar är alltid ganska svåra att ta bort – även om gasningsmedel, gifter och repellerande är alternativ bör du undvika att använda dem om du har barn eller husdjur som kan utsätta sig för det. Du kanske också hör om lösningar som att spruta ricinolja eller lägga malkulor i tunnlarna, men dessa är inte effektiva,

När du väl vet att mullvadar är vad du har att göra med, finns det några alternativ du kan ta för att ta bort dem helt, vilket vi kommer att diskutera nedan.

Berövar dem mat

Det är normalt att alla skadedjur kräver mat för att de ska överleva. Om du har ett skadedjur i din gräsmatta så betyder det att din gräsmatta har en födokälla som är gynnsam för den, och det är därför den lever där.

Som vi nämnde tidigare har mullvadar 2 födokällor – maskar och larver (larver av vissa insekter). Därför är det första steget av kontroll du kan utöva att applicera insekticider som dödar insekterna och tar bort matkällan. Det andra alternativet är om mullvadarna lockas till gräsmattan på grund av närvaron av daggmaskar, då fungerar inte insektsmedelsalternativet nödvändigtvis.

Det andra problemet med att bli av med daggmaskar är att de faktiskt är fördelaktiga för din trädgård eller gräsmatta, och du vill undvika att bli av med dem på grund av mullvadar.

Fångst och bete

Detta är förmodligen den bästa metoden för att ta bort mullvadar, men problemet är att många är rädda för att använda dem – förmodligen på grund av säkerhet och humana skäl. Du kan också använda mullvadsavstötande medel och gifter, som är allmänt tillgängliga.

Många kommersiella repellenter använder ricinolja som bas, eller till och med andra ingredienser. Observera att när du bestämmer dig för att använda mullvadsgift eller repellent måste du vattna platsen där du applicerar dem, och detta för att giftet eller repellent ska kunna sippra ner i jorden. Du kan sedan vattna utrymmet väl, både efter och före appliceringen, och se till att du följer tillverkarens instruktioner korrekt.

Förutom gifterna kan du använda specifika fällor som kommer att fånga skadedjuren, och de inkluderar mullvadsfällor för choker, mullvadsfällor för sax och mullvadsfällor för harpun. Innan du använder dessa fällor, se dock till att de är lagliga i ditt tillstånd; det finns stater som förbjuder omplacering av djur, särskilt eftersom fällorna inte dödar djuret.

Slutliga tankar

Om allt annat misslyckas när du försöker fånga mullvadar, kan du alltid anlita en expert på detta område. Oavsett vilken metod du använder måste du ta itu med problemet så tidigt som möjligt för att undvika ytterligare skador.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!