Hur mycket Isolering Behöver Jag? Här är Svaret!

Hur mycket isolering behöver du?

Dessa tips tar dig igenom grunderna, till olika typer av isolering.

Om ditt hem känns kallt på vintern och för varmt på sommaren behöver du antagligen behöver lägga till isolering. Men hur mycket isolering behöver du?

Flera faktorer påverkar mängden isolering du behöver, inklusive de områden du isolerar, typen av isolering och var du bor. Några tips nedan kan hjälpa dig att förstå det bästa sättet att isolera ditt hem och när du ska kontakta en expert för att hjälpa dig att installera eller köpa rätt material. Innan du beger dig till hemförbättringsbutiken, inspektera ditt hem och kontrollera vilken typ av isolering du redan har och hur dess skick är.

Hur mycket isolering behöver du?

Mängden isolering du behöver installera beror delvis på var du tänker placera den. De vanligaste områdena som husägare använder isolering är vindar, väggar och golv. Eftersom det är bäst att överfylla vindar med isolering för att förhindra ett uppströmsdrag som drar in svalare luft, kan du behöva mer isolering för en vinds- eller takisolering än du skulle behöva med golv. Om du lägger till väggisolering till befintlig isolering eller lägger till inblåst isolering i ett äldre hem, behöver du vanligtvis mer isolering än du skulle behöva för isolering under golv men mindre än du skulle behöva med vindsisolering.

Om kall luft sugs genom luckor i golvbrädorna, lägg till isolering på golven för att förhindra att fukt vrider träet eller uppmuntrar mögeltillväxt. Du kan anlita en professionell för att installera isoleringen, eller så kan du limma eller fästa styva skumskivor på reglar under golvet eller använda sprayskum från en burk för att fylla små luckor.

Prata med en lokal entreprenör för att lära dig vad som krävs för isolering i ditt område.

R-värdet för ett material beskriver dess förmåga att isolera. Även om det är viktigt som husägare att ha en grundläggande förståelse för vad isolering gör och vad R-värde betyder, kommer en lokal entreprenör eller byggmyndighet att ha expertis för att berätta vilket R-värde som krävs för den specifika region du bor i.

Till exempel, om du bor i en sydligare del kommer R-värdet för isoleringen som behövs på din vind förmodligen att vara runt R-30, till skillnad från hem i norra områden, som behöver R-38-isolering för sina vindar, eftersom vintrarna är kallare och somrarna kan fortfarande bli varma. När du väl vet R-värdet för ditt hems isoleringsbehov kommer du att ha en bättre uppfattning om hur mycket material du behöver för att uppfylla en professionells rekommendation för korrekt isolering.

För väggar, mät höjden och bredden på väggen och multiplicera siffrorna tillsammans. Subtrahera arean av eventuella fönster eller dörrar.

När du beräknar mängden isolering du behöver måste du känna till området för utrymmet som isoleras. Börja med en vägg och mät väggens höjd och bredd. Multiplicera dessa siffror för området. Om det finns några fönster eller dörrar i väggen, mät höjden och bredden på dessa för att beräkna deras area.

Subtrahera områdena för eventuella fönster och dörrar från hela väggens område eftersom de inte behöver isoleras. Om dina väggar inte redan är fyllda med vaddisolering, rekommenderas det också att fylla vägghåligheter med lös fyllnadsisolering så att ditt hem blir tillräckligt ventilerat. En online isoleringsräknare kan hjälpa dig att bestämma och hålla reda på ditt hems mått.

Om du bor i ett äldre hus behöver du förmodligen mer isolering än om du bor i ett nytt hus. Detta beror på att isolering tenderar att sätta sig i väggar med tiden. För dessa situationer kommer inblåst isolering genom hål i väggen att vara det bästa alternativet för att optimera hemmets komfort.

För golv, mät längden och bredden på golvet för att få området

För att veta exakt hur mycket isolering du behöver för att fylla golv måste du beräkna längden och bredden på golvet i det eller de specifika rum det kommer att installeras i. Detta kommer att ge en bättre uppfattning om hur många rullar isolering eller isoleringsmaterial som du behöver för att säkerställa att kall luft och fukt inte sipprar igenom några sprickor eller hål, vilket kan orsaka problem med ventilationen och även uppmuntra mögeltillväxt.

Du kommer sannolikt inte att behöva lika mycket isolering för golv som du skulle behöva för andra delar av hemmet, som innerväggar eller vindar. Om du bor i ett sydligt klimat, skulle en expert förmodligen rekommendera ett värde på R-13 för din isolering, och om du bor i den norra delen skulle rekommendationen troligen vara R-30. Kom ihåg att om du anlitar en professionell för isoleringsinstallation, kommer de att göra alla beräkningar åt dig och fastställa det lämpliga R-värdet.

Mängden isolering du behöver beror också på din befintliga isolering och vilken typ av isolering du väljer.

Om du har befintlig isolering i ditt hem behöver du inte lika mycket som du skulle behöva om du började från början. Även om isoleringen du har uppfyller riktlinjerna kan den behöva förstärkas om du känner dig kall på vintern och varm på sommaren när du är inomhus. Beroende på var den extra isoleringen installeras, kan du bara behöva blåst in eller sprayisoleringsskum i några få områden.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!