Hur mycket kostar ett Netto-Noll hus?

Idén att bo i ett hem som kräver ingen extern energi och är helt självförsörjande låter som en total dröm. Netto-noll-hem är notoriskt fantastiska för miljön, och elimineringen av alla energiräkningar låter nästan för bra för att vara sant. Netto-noll-hem är framtidens väg, och även om det finns ett spektrum av miljövänliga hembyggen, är det bäst för miljön att gå helt netto-noll – och kanske även för en bostadsköpares plånbok.

Kostnaderna kan variera kraftigt. Precis som att kostnaden för ett hem kan bero på flera faktorer, växer listan över faktorer när nettonollenergi eller energieffektivitet kommer in. Ett nettonollenergihus handlar dock om mer än initialkostnaden, men även de långsiktiga fördelarna och besparingarna.

Detta är faktiskt en av de främsta drivkrafterna i steget mot mer hållbar energi i den privata sektorn eftersom det inte alltid är värt att spendera mer pengar för många konsumenter att vara snäll mot miljön. Detta gäller särskilt för långsiktiga investeringar som ett hem.

Precis som med alla husköp, byggnationer eller renoveringar finns det sätt att redogöra för budgetering och arbeta med de högsta prioriteringarna. Att bli noll kan till och med ses som en egenskap hos ett standardhem snarare än dess primära fokus, eftersom ett hus är ett hus före allt annat.

Vad är netto-noll energi?

Innan du dyker in i kostnadsfördelningen av nettonollenergi, det är viktigt att förstå vad det innebär. I grund och botten kan nettonollenergihem generera tillräckligt med ström för att vara helt självförsörjande och inte förlita sig på externa källor av icke-förnybar el för att fungera. Det betyder att ett miljövänligt hem inte nödvändigtvis betyder att det är netto noll, och detsamma gäller tvärtom.

Men eko- vänliga funktioner i netto noll-hem hjälper ofta till att fungera. Och även om vissa funktioner som apparater och elektriska ledningar kan komma i slutet av byggprocessen, finns det andra viktiga funktioner som gör att en nettonoll hemma fungerar.

Alla rörliga delar

En av de viktigaste och mest kostnadseffektiva delarna av pusslet när man bygger eller investerar i nettonollenergi i ett hem är isoleringen – ofta kallad ”försluta kuvertet.” Även om det bästa alternativet alltid är att diskutera situationen med en professionell – eftersom varje hem och klimat är unikt – kan standardisoleringsmaterial fungera för detta ändamål. Processen handlar om att vara noggrann och ha ett etablerat mål om lufttäthet, vanligtvis under 2,0 ACH50.

Hörn, dörrar, fönster och till och med golv är ofta en del av isoleringen. Många nettonollhus är också dubbelisolerade, även om isoleringskraven för nettonollenergi ibland kan ändras beroende på klimatet. Isolering är inte alltid den viktigaste faktorn i varmare områden. Isoleringsprocessen kan göra nettonollbostäder dyrare, men den håller temperaturerna — och därmed energin — inne, vilket lönar sig i längden.

Kanske den mest uppenbara kostnaden för nettonollpunkten bostäder är själva energiproduktionen. Oavsett hur miljövänligt ett hem kan vara, är det enda sättet att bli helt netto-noll att ett hus genererar sin egen kraft. Såvida inte ett hus har en oortodox energikälla i närheten är solpaneler rätt väg att gå för nettonollbostäder.

Solpaneler är en investering, och det finns ingen väg runt det. De kostar en betydande summa pengar i förväg, men de betalar sig själva i energibesparingar. Kostnaden för solpaneler för ett medelstort hus varierar mellan frygt 100tkr och 150tkr, även om faktorer som statliga bidrag, husets storlek och andra saker kan påverka detta pris.

Energieffektiva apparater och andra detaljer är en annan kostnad förknippad med nettonollbostäder, och denna kan variera avsevärt. För familjer som ändå behöver nya vitvaror kan den lilla ekonomiska skillnaden oftast betala sig själv och beaktas vid sidan av andra faktorer vid köp av vitvaror. Men när man gör ett helt byte kan investeringar i nya vitvaror lägga till ytterligare en stor kostnad.

Besparingen

Förutom miljöaspekterna, varför älskar så många tanken på netto-noll energi? Även om det är en investering i förskott, ger det långsiktiga besparingar att skaffa en nettonollbostad och betalar sig själv i det långa loppet. Eftersom de flesta hus med nettonoll helt och hållet är helt beroende av solenergi, och elpriserna och byggnormerna varierar beroende på plats, kan hur lång tid det tar för ett hem med nettonoll att betala för sig helt.

Även om det tar i genomsnitt 7,8 år för en nettonollbostad att betala för sig själv på platser där elen är dyr kan kan det ta över 10 år på platser där elen är billig. Oavsett vilket, att spara merparten av en elräkning varje månad och få förskottskostnaderna täckta om några år gör nettonoll till ett tilltalande alternativ.

Liten eller fullstor?

En annan övervägande för att avgöra hur mycket kostar ett hus med nettonoll kostnad, vilket ofta kan sänka priset på vilken bostad som helst. Ungefär som standardfastigheter tenderar kostnaden att öka med kvadratmeter – och med netto nollhus är kostnaden per kvadratmeter högre än i vanliga hem. Att ha ett litet hus kan därför lösa många gåtor.

Eftersom små hus tar mycket mindre ström att driva, bor många människor i små hus helt utanför nätet, som vanligtvis är mycket billigare än vanliga fastigheter.

När vi tar itu med frågan om hur mycket kostar ett nettonollhus, är det viktigt att komma ihåg att nettonollboende är en investering som varierar, precis som alla bostadsköp. Det beror på budget och prioriteringar.

Det tar bara några år att ta igen skillnaden i sparande. Att köpa ett av dessa hållbara hem beror till stor del på att ha pengarna tillgängliga för en förhandsinvestering. Om så är fallet är det vanligtvis värt att göra den investeringen.

Kostnaden för att gå netto-noll

Netto nollbostäder är en investering som alla andra bostäder. Även om det ibland kan vara en lite större investering att gå till noll än ett vanligt hem, kan det betala sig själv på några år. Med fördelar för jorden såväl som de besparingar den kan ge för dem som väljer det, låter nettonollenergi som en ganska bra affär.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!