Hur mycket kostar skåprenovering? – Guide

Det finns ingen anledning att spendera tiotusentals kronor på en ombyggnad bara för att uppdatera utseendet på ditt kök. Du kan ge ditt kök ett fräscht, modernt utseende genom att helt enkelt göra om skåpen. En skåpsrenovering kan innebär att skåpsdörrar och lådfronter byts ut.

Detta kan drastiskt förändra hela utseendet på ditt kök utan att bryta banken. Hur mycket kostar skåprenovering? Här är vad du bör veta:

Vad är den genomsnittliga kostnaden för skåpomläggning?

Den genomsnittliga kostnaden för skåprenovering är cirka 50.000kr. Men den totala kostnaden för att göra om dina skåp kan variera från 10 000 kr till 130 000kr.

Vilka faktorer påverkar kostnaden för att renovera dina skåp?

Ett antal faktorer kan påverka den totala kostnaden för ditt skåprenoveringsprojekt, inklusive:

  • Använt material
  • Projektets storlek
  • Tillägg
  • Gör-det-själv kontra professionell

Använt material

Den typ av material du väljer att använda kan också påverka den slutliga kostnaden för projektet. Här är de genomsnittliga kostnaderna för att renovera skåp med några av de mest populära typerna av material:

  • Träfaner: 25 000kr – 60 000kr
  • Laminat: 10 000kr – 30 000kr
  • Massivt trä: 50 000kr – 140 000kr

Ha dessa uppskattningar i åtanke när du bestämmer vilka material du ska använda för att omforma dina skåp med en stram budget.

Projektets storlek

Kostnaden för skåprenovering kommer också att variera beroende på antalet skåp som är involverade i projektet. Varje skåpsdörr och -låda kan kosta mellan 300kr till 1000kr, och detta inkluderar inte kostnaden för arbetskraft, vilket kan lägga till ytterligare 1000kr till 2500kr per dörr eller låda . Du måste också räkna in kostnaden för material och arbete för att täcka skåpsramarna med faner eller träbets när dörrarna och lådorna har bytts ut.

Större kök är vanligtvis utformade med fler skåp och lådor, så du bör förvänta dig att spendera mer på det här projektet om ditt kök har den större storleken.

Göra jobbet själv kontra professionell hjälp

En annan faktor som kan påverka den slutliga kostnaden för ditt skåprenoveringsprojekt är om du väljer att göra det på egen hand eller anlita en professionell hantverkare.

Om du väljer att anlita en hantverkare eller entreprenör får du betala för materialkostnaden och arbetskostnaden. Som ett resultat kan den totala kostnaden för ditt skåprenoveringsprojekt variera allt från 50 000kr till 140 000kr.

Om du väljer att slutföra detta projekt på egen hand behöver du inte betala för arbetskostnaden. Däremot kan du behöva investera i vissa verktyg och utrustning för att förnya dina skåp ordentligt, inklusive en cirkelsåg, sladdlös borrmaskin och spikpistol.

Om du inte redan har dessa hemma kan du behöva spendera tusentals kronor för att få de verktyg du behöver för att slutföra det här projektet.

Är det billigare att reparera eller byta ut skåpen?

Om du vill uppdatera utseendet på ditt kök kan du välja mellan att måla om eller byta ut dina skåp.

Den genomsnittliga kostnaden för alla hemförbättringsprojekt kan variera. Men generellt sett kostar en renovering mellan 40-50 % mindre än att byta ut dina skåp. Detta är en av många anledningar till varför husägare ofta väljer skåprenovering framför skåpbyte.

Är det värt att göra om skåp?

Att göra om dina skåp är ett enkelt sätt att ge ditt kök ett fräscht nytt utseende. Men är det värt kostnaden?  Enligt amerikanska mäklarnätverket Zillow ger en mindre köksrenovering, som involverar skåprenovering, den bästa avkastningen på investeringen av alla typer av köksrenovering.

Om du planerar att sälja inom en snar framtid, kanske du vill överväga att investera i att göra om dina skåp så att du kan locka fler köpare och öka värdet på ditt hem.

Uppdatera ditt hem Genom att göra om dina skåp

Att göra om skåpen i ditt kök kan förvandla utseendet på din interiör fullständigt. Det bästa är att du inte behöver förbinda dig till en komplett köksrenovering. Om du är redo för utmaningen, försök att ta dig an det här projektet på egen hand. Men annars är det bäst att anlita en professionell för att säkerställa att du är nöjd med resultatet. Sedan kan du helt enkelt stå tillbaka och se din vision komma till liv!

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!