Så Planerar du Ombyggnad av ditt Badrum [Bästa tips & Guide]

Badrumet är enligt många ett av de viktigaste rummen i huset. Med det sagt är det viktigt att du har ett badrum som du trivs med.

När det kommer till ombyggnad av ditt badrum finns det en rad olika saker att tänka på, inklusive metoder för design, förvaring, material och armaturer.

Badrum fortsätter att ligga i topp av det som husägare vill göra om- och av goda skäl. När fler noggrant investerar i sina hem istället för att sälja, inser de att värdet av ett badrum och att det går längre än att bara njuta av ny inredning.

Enligt olika studier ger ombyggnader av badrum i mellanklassen en 70% avkastning på investeringen och ännu högre i vissa regioner och länder.

Det betyder att om du spenderar ett genomsnittligt belopp på cirka 100-150tkr för att bygga om ditt badrum kommer du inte bara att njuta av ett nytt bad, utan du kommer också att få tillbaka en större del av din investering. (Och att ha ett uppdaterat badrum kan även hjälpa dig att sälja ditt hem och göra det mer attraktivt i en långsam marknad.)

Som med alla andra förbättringsprojekt är det smart att investera med omsorg. Börja processen med att bestämma hur mycket du skulle vara bekväm att investera i att bygga om ett badrum, gör sedan lite research och bekanta dig med grunderna. Den här guiden ger användbar information om designhänsyn, förvaringslösningar och tips för val av material och armaturer. Med andra ord en bra fingervisning av hur du ska planera en ombyggnad av ditt badrum på bästa sätt.

Planering av badrum

De flesta badrum är inte så stora men det hindrar inte husägare från att drömma stort. För att få ett realistiskt perspektiv på vad som är möjligt, titta igenom idéböcker, tidningar och webbplatser. Besök utställningar och andra platser där du kan öppna lådor, känna på materialen och verkligen lära känna de olika komponenterna som finns tillgängliga att välja mellan för ditt badrum.

Du bör alltid fråga dig själv vad det är med ditt nuvarande badrum som du inte gillar. Är skåpen för små eller gillar du inte färgerna? Vissa människor tror att om de bara lägger in allt nytt kommer de att bli lyckliga. Men du måste noga överväga utrymmet och budgeten för att få ut det bästa av det.

Vktiga tips för att komma igång

Hur kommer badrummet att användas? Det kan låta självklart, men notera först vem som ska använda badrummet och hur. Gör du om ett familjebadrum som får mycket slitage? Eller går du på ett spa-liknande stort badrum för att varva ner efter en lång dag? Att bestämma dina behov ger dig en viktig idé om material, förvaring och platsbehov.

Sätt upp en budget

Badrum kan vara ett av de dyraste rummen att bygga om på kostnad per kvadratmeter, delvis på grund av att det finns många vatten, el- och VVS -frågor. Ändå finns det alternativ som passar nästan vilken budget som helst. Ett stort och lyxigt badrum med alla bekvämligheter och lyxiga material kan kosta flera hundra tusen kronor.

En trevlig men ändå blygsam ombyggnad i en mindre stad kan uppnås för mindre än 100 tusen kronor. För planeringsändamål rekommenderas att man tilldelar 20% av sin budget för installation, 16% för skåp och hårdvara och 15% för inventarier.

Göra en plan

En av de första sakerna du bör göra är att titta på hela utrymmet snarare än hur det används just nu.

Många gånger kan människor inte föreställa sig det på något annat sätt eller så kan de inte se den fulla potential själva. Om du gör en kosmetisk uppdatering är det dyrt att flytta toaletten, men om du gör en större ombyggnad är det ett litet pris att flytta toaletten för att ha en effektiv planlösning i slutändan. Kolla intilliggande garderober eller korridorer för att se om du kan bygga ut och få några extra kvadratmeter. Eller tänk om hur du använder nuvarande armaturer. I stora badrum är det många som avstår från ett badkar i stället för en större dusch och mer utrymme. De inser att det krävs mycket vatten att fylla ett badkar, och de har inte tid att bada ändå.

Hitta förvaringslösningar

När du tittar på skåp, försök att få så mycket förvaringsutrymme som du kan. Du kan göra stora höga garderober mellan två handfat och skåp från golv till tak. Rätt förvaringsdjup är också viktigt. De flesta ger för mycket lagringsutrymme, men sedan staplas saker och ting framför varandra. Du vill göra det enkelt att se allt med en blick.

Av hälsa och säkerhet behöver badrum också ordentlig ventilation, bra belysning och halkskyddande golv för att förhindra att någon ramlar.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!