Hur Sågar man Laminatgolv? Så Gör Du!

Planerar du att lägga laminatgolv? Då behöver du även veta hur du sågar laminatgolv. Den goda nyheten är att det är väldigt lätt att såga laminatgolv för att få till dem i den storleken som du behöver. I denna artikel ska vi titta närmare på just detta. Värt att ha i åtanke är att det finns ett antal olika sätt att gå tillväga för att såga laminatgolv.

Verktyg du kan använda för att såga dina plankor:

Om du planerar att lägga golv själv är laminatgolv en av de enklaste typerna av golv att installera, men det är inte det enklaste materialet att såga. Du kan naturligtvis såga laminatgolv med en bordssåg, cirkelsåg eller sticksåg precis som du gör massivt trägolv, men resultatet kan bli dåligt om du inte tar dig tid att göra det rätt.

Problemet är materialets skiktade natur. Huvuddelen av en laminatplanka/laminatparkett består av en fiberkärna med hög densitet (och vissa plankor har ett bifogat isolerande underlag), men de mest synliga skikten är i grunden gjorda av plast och papper, och flisning är ganska vanligt. Det spelar ingen roll om de utskurna kanterna är dolda under, men när kanterna exponeras är flisning ett stort problem. Det är ganska enkelt att förhindra flisning om du använder rätt verktyg och rätt sågteknik.

Innan du börjar såga laminatgolv är det viktigt att du förbereder arbetsytan och markerar golvet. Här är några steg som du kan ta för att förbereda dig för sågning av laminatgolv:

A. Förberedelse av arbetsytan Innan du börjar såga laminatgolv är det viktigt att du förbereder arbetsytan. Ta bort alla möbler och föremål från rummet så att du har gott om utrymme att arbeta på. Se till att du har tillräckligt med belysning och ventilation i rummet. Du bör också städa golvet noggrant för att ta bort damm och smuts som kan störa sågningen.

B. Mätning och markering av golvet Nästa steg är att mäta och markera golvet. Använd en tumstock och mät avståndet från väggen till den första plankan som du ska såga. Markera detta avstånd på golvet med en blyertspenna eller ett annat lämpligt verktyg. Upprepa processen längs hela väggen där du ska installera golvet. Det är också viktigt att mäta golvet noggrant för att undvika onödigt spill av material.

När du har förberett arbetsytan och markerat golvet är du redo att börja såga laminatgolvet.

Tänk på en laminatgolvsåg

Det bästa sättet att undvika utskärning från ett snurrande sågblad är att inte använda en såg alls. Om om du startar ett stort projekt kan du överväga att investera i en laminatgolvskärare.

En laminatgolvskärare ser ut och fungerar som en pappersklippare, och den är endast avsedd för kapning – kapning över plankans bredd. För att göra ett snitt matar du plankan i längdriktningen genom bladet, räcker upp skärlinjen med bladet och trycker ner på handtaget. Bladet sjunker ner och skär plankan i två delar, vilket ger ett rent, helt rakt snitt utan flisning.

Laminatgolvskärare är vanligtvis tillgängliga för att båda köpas eller hyras. Detta beror givetivs helt på dina behov. Professionella versioner kostar tusentals kronor att köpa men är inte dyra att hyra. De enklaste versionerna kostar ofta omkring tusen kronor.

Den största nackdelen med en laminatskärare är att den inte gör rivsnitt (skär parallellt med plankans längd) eller böjda skär, så du måste fortfarande veta hur man skär kap av laminat med en såg.

Använd rätt såg

Efter en laminatgolvskärare är det näst bästa skärverktyget för laminatgolv en glidande såg. Eftersom att de flesta laminatplankor kan vara något tjocka är de ofta för tjocka för en geringsåg. Du behöver därfören glidande såg för att skära plankans hela bredd.

Det näst bästa verktyget är en cirkelsåg, vilket är det verktyg som de flesta hemmafixare och hobbysnickare använnder. Om du har budgeten för det, överväga att köpa en cirkelsåg med ett bra blad som kan skära i trängre utrymmen och är lättare att använda än en cirkelsåg i full storlek.

En bordssåg är perfekt för att göra långa, raka snitt på laminatplankor. Men det kommer inte att göra vinklade snitt (åtminstone inte säkert), och det är obekvämt för de flesta tvärsnitt. Om du äger en bordssåg eller känner någon som gör det, kan du använda den för att såga plankorna för första och sista raden av installationen, förutsatt att de är raka snitt, inte vinklade.

Den enda motorsågen som gör alla skär på laminat är ett sticksåg. Sticksågar är inte idealiska för långa, raka skär, men de får jobbet gjort. De är idealiska för är kurvor, skåror och andra detaljerade snitt. De är också bra för tvärsnitt, om inte så snabba och rena som en geringssåg.

Handsågar fungerar också för ripskär och tvärsnitt; de kräver bara lite övning för att såga rent och exakt. För extremt känsliga såglinjer, till exempel ett tunt skår på kanten av en planka, kan du använda en specialhandsåg, till exempel en klossåg eller en dragsåg.

Använd rätt blad

När det kommer till att såga laminatgolv bör du använda ett sågblad med högt tandantal eftersom ju fler tänder ditt sågblad har, desto renare blir skäret. Ett bra tandantal för ett vanligt cirkelsågblad är cirka 60 tänder per tum (tpi); för en geringssåg rekommenderas 80 tpi till 100, beroende på bladstorleken.

På samma sätt får du renare, mer flisfria snitt med din sticksåg om du använder ett metallskärblad med ett minimum tandantal på 14 tpi. Men använd inte ett alltför fint blad. Ett blad på 30 tpi skär mycket långsamt och håller inte länge.

Hur man skär laminatgolv bra

En typisk golvinstallation innefattar tvärsnitt, ripskärningar och böjda snitt.

Steg 1: Såga från baksidan

Mät längden på en tvärsnitt med ett måttband och rita en linje på baksidan av brädet med en penna och räta. Skär längs denna linje för att minimera flisning på framsidan av plankan. Om du gör ett tvärsnitt eller rivskärning på en bordssåg ska brädet vara vänt uppåt.

Steg 2: Lägg maskeringstejp på skärlinjen

Förbered en planka för att såga en kurva med en sticksåg genom att lägga tejp över området som ska skäras. Gör dina mått för snittet och rita skärlinjen på tejpen och skär sedan genom tejpen.

Denna teknik är att föredra framför att skära från baksidan eftersom att vända brädet vänder alla mätningar och skapar förvirring när du ska såga. Om du kan hålla allt rakt, fortsätt dock och skär från baksidan och skippa tejpen.

Steg 3: Verktygskniv

Använd en skarp verktygskniv för att klippa av tungan från plankorna i första raden. Detta gör att plankornas yta kan komma närmare väggen och samtidigt behålla det erforderliga expansionsgapet. Det här snittet skulle vara riktigt knepigt med en såg, och verktygskniv skär enkelt igenom fibermaterialet.

Steg 4: Skapa vinklar med en cirkelsåg eller sticksåg

För att göra en vinklad sågning för den första eller sista golvraden, markera skärlinjen på baksidan av plankan med en kniv eller krita för att säkerställa en rak linje. Kläm fast plankan på din arbetsyta så att skärlinjen ligger över ytan. Om så önskas kan du också klämma fast en lång räta (som en nivå eller en rak bräda) för att fungera som en guide för sågens bas. Gör snittet med en cirkelsåg eller sticksåg.

Skärning av laminatbrädor på plats

Ibland måste du såga en skadad laminatplatta för att ta bort den från golvet. Du kan göra detta med en vanlig cirkelsåg, men det bästa verktyget är en minisåg. Ställ in sågens djup på golvtjockleken så att den bara tränger in i plankan och biter så lite som möjligt i underlaget.

För att ta bort ett laminatbräde gör du vanligtvis två parallella snitt längs dess längd ungefär 2 tum från varandra och stannar strax intill intilliggande brädor. Avsluta snittet med en mejsel, ta bort 2-tums remsan och gör sedan fyra diagonala snitt mot hörnen, igen med en mejsel för att avsluta dem. Ta bort de trekantiga bitarna, dra tillbaka de två återstående sidorna av brädet och ta bort dem.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!