Hur Sågar man Spånskiva? Allt Du Bör Veta!

Spånskivor har många fördelar. En av dessa är givetvis att de är billiga.

Spånskivor är, precis som det låter, skivor som är tillverkade av sågspån och träflisor och sedan sammansatta med lim. Men hur sågar man en spånskiva?

Den goda nyheten är att det är relativt enkelt att såga spånskiva, och i denna artikel ska vi gå igenom hur du gör just detta.

Bladet bestämmer effektiviteten, noggrannheten och renheten för varje snitt. Spånskivor finns i massor av olika tjocklekar och storlekar.

En bordssåg fungerar bäst för dessa. Om det inte finns en bordssåg till hands, kan cirkelsågar göra jobbet. Sticksågar är lämpliga för böjda snitt.

Hur du sågar spånskiva med bordssåg

Steg 1

Installera ett 60-tandigt, hårdmetall, spetsat blad på bordssågen. Höj bladet till cirka 3cm i höjd från toppen av bordet till den högsta tanden.

Steg 2

Ta på dig skyddsglasögon och en ansiktsmask om nödvändigt. Placera stöd på sågens utgångssida och på vänster sida för att hjälpa till att stödja spånskivan. Dessa ska vara släta ovanpå. Stödens ovansida ska vara jämn med toppen av bordet.

Steg 3

Ställ in bordssågen efter den mätning som behövs. Om du skär långa, tunna remsor, placera spånskivan på längden på bordet i längdriktningen. Om du skär rektangulära eller fyrkantiga paneler, placera spånskivan på sågen vinkelrätt mot längden.

Steg 4

Sätt på sågen. Skjut brädet över bladet med båda händerna, använd en assistent för att hjälpa dig. När spånskivan är en bit förbi bladet och stöds av stöden, sluta trycka. Stäng av sågen.

Steg 5

Återställ till det mått som behövs för paneler. Upprepa snittet.

Steg 6

Installera ett kolspetsat kombinationsblad på en geringssåg eller radiell armsåg. Placera långa remsor på sågens säng. Markera dem med de mätningar som behövs. Rikta in bladet efter märket. Håll remsan mot staketet med en hand. Använd den andra handen för att göra snittet.

Om du inte ska såga rakt

Steg 1

Rita eller använd en mall för att rita kurvor eller mönster på spånskivan. Kläm fast spånskivan.

Steg 2

Installera ett långt blad i ett sticksåg. Välj en som är avsedd för trä med minst 16 tänder per tum.

Steg 3

Ta på dig en ansiktsmask och skyddsglasögon. Ta tag i sågen med ena handen. Placera styrets framkant på sågen på kanten av spånskivan. Rikta in sågens blad mot linjen. Sätt på sågen.

Steg 4

Skjut sågen framåt med handen och styr den längs ritningen med siktlinjen. Tryck på sågen med måttligt nedåtgående tryck. Följ mönstret eller ritningen till andra sidan.

Att skära spånskivor kan vara frustrerande och tidskrävande för nybörjaren, men skador kan minimeras genom att säkerställa att sågen är korrekt inriktad och bladet är vass. Att mata brädet långsamt genom sågen kommer att resultera i en exakt, ren skärning och en vacker spånskiva för ditt projekt.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!