Hur Skär man i glas? Så Gör Du!

Glasskärning är en fascinerande färdighet som många försöker, men snabbt ger upp. För många kan det kännas skrämmande och utmanade att skära i glas på grund av materialens känslighet och natur.

Den goda nyheten är att det behöver inte vara så svårt att skära och kapa glas som man kan tro med rätt tillvägagångssätt och redskap. Och det är exakt vad vi ska titta närmare på i denna artikel.

Hur man skär glas

Det är alltid bäst att träna på några mindre restbitar innan du försöker med din huvudsakliga skärning, särskilt om du skär ett stort ark som kan vara dyrt att ersätta ut om du knäcker eller skadar det.

Det första steget är att mäta. Om du skär en bit för en ram, ett fönster eller en spegel behöver du förmodligen inte vara extremt noggrann, men det hjälper att vara inom ett par millimeter. En viktig sak att tänka på när du använder glasskäraren mot en rak kant är att skärhjulet är cirka 1 eller 2 mm från skärets kant. Om dina snitt måste vara korrekta måste du ta hänsyn till detta när du ställer upp din kant och dina mätmarkeringar.

När du har markerat ditt glas och din kant är uppradad för snittet du vill göra måste du smörja. Spraya lite WD40 i locket eller en liten kopp, du kan också använda vilken tunn typ av verkstadsolja som helst och borsta sedan en liten pensel längs linjen du ska skära. Du behöver inte mycket men det bör gå längden på linjen.

Använd skyddsglasögon när du skär glaset. Även om det är osannolikt finns det en möjlighet att små skärvor skjuts upp av glasskäraren som kan skada dina ögon.

Oljan har en stor betydelse för ett rent, effektivt, och snyggt snitt.

Om du gör ett torrt snitt på tjockt glas kommer du faktiskt att höra det knastra när skäret rör sig över ytan. Det skapar också små flisor och lämnar en grov linje.

När du har smörjt in linjen är det dags att skära glaset. Håll glasskärarens kant pressad upp mot den raka kanten, lätt tryck på spetsen, kniven lutar något mot dig och springer längs linans längd i ett enda slag.

Om en del av linjen av en slump inte har gjorts kan du försöka köra över den delen igen, men helst bör det göras i ett drag. Varje del som körs över igen är en potentiell plats för snittet att komma ifrån din ursprungliga skärlinje.

För att få en bra känsla för hur mycket tryck du bör lägga på spetsen på skäret, placera en liten skräpbit av glas på en våg och nollställ det. Tryck nu ned glasskäraren på mitten av glaset tills vågen läser cirka 2800 gram. Försök att hålla detta tryck på skäret under skärningen.

Om du har gjort ovanstående steg korrekt bör du nu ha en fin ren skärning och det är lätt att bryta glaset. Om du inte har skurit glas tidigare kan det här steget vara lite skrämmande så du kanske vill träna på en mindre bit.

Om du inte är säker på dina glasskärningsförmågor ännu, kanske du vill ha läderhandskar för att undvika att skära händerna.

Det enklaste och säkraste sättet att “bryta” arket längs snittet är att placera handtaget på din skärare (eller ett annat tunt rundat föremål) direkt under skåran nära kanten.

Placera en handflata på glaset på vardera sidan av skäret och tryck sedan hårt nedåt tills glaset delar sig. Med övning bör detta ske med endast ett litet tryck.

Var försiktig med den nyslipade kanten eftersom den blir extremt skarp och vass! Om du inte omedelbart monterar glaset i en fönsterram eller bildram, kör över kanterna med en elektrisk slipmaskin för att släta ut de vassa kanterna.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!