Hur Spacklar Man En Vägg – Steg för Steg Guide

Här är ett snabbt och enkelt sätt att reparera mindre skador på gips- och gipsskivans ytor.

Kanske inträffade ett missöde när du flyttade en större apparat. Eller kanske någon hängde upp några bilder på det gammaldags sättet genom att hamra spikar snarare än att förlita sig på skadofria väggmonteringsremsor. Oavsett orsaken, står du nu inför små märken, bucklor och hål i gips- eller gipsskivväggarna.

Den snabbaste lösningen är att använda spackelblandning – en typ av kitt som inte ska förväxlas med gips eller fogförening, som appliceras på samma sätt men vanligtvis används för att avhjälpa större, korrekt förstärkta hål. Det som är bra med spackel-sammansättning är att det torkar snabbt och krymper minimalt, så att du kan plåstra mindre skador utan att vänta 24 timmar innan du målar om. Ta reda på exakt hur du spacklar, så kommer du att göra ett snabbt arbete med all framtida väggreparation.

Projekt sammanfattning

 1. För att reparera ett litet hål, välj förblandat spackel. Större hål? Använd en produkt som innehåller akryl.
 2. Förbered reparationsområdet både genom att rengöra det och genom att ta bort löst skräp runt omkretsen.
 3. Använd en spackel kniv, använd något vinklade, nedåtgående slag för att applicera spackel på hålet.
 4. Skrapa bort överflödig produkt när du har täckt reparationsområdet helt med spackel.
 5. Låt sammansättningen torka, bedöm sedan ditt arbete och applicera ytterligare ett paket om det behövs.
 6. Sand reparera med fint sandpapper och rensa bort damm med en trasa eller svamp.

Verktyg & Material

 1. Spackel
 2. Finkornigt sandpapper
 3. Spackelmassa
 4. Svamp
 5. Rengöringsdukar

Hur man spacklar en vägg

Steg 1

Välj först din sammansättning. Spackel-sammansättning finns på två sätt: i en bekväm förblandad pasta eller i pulverform som du blandar med vatten för korrekt konsistens. Förblandad sammansättning säljs i “lätta” och “allt i ett” -varianter. Det förstnämnda, som innehåller ett vinylbindningsmedel, är bäst för små hål i områden som inte är utsatta för framtida skador; den senare inkluderar akryl och är lämplig för hålrum så breda som 8-10 cm. Både vinyl och akryl ger elasticitet för att minimera krympning.

Steg 2

Förbered det område du planerar att spackla för att förbättra spackelspadens stickande kraft. Använd spackel eller finkornat sandpapper för att rengöra allt skräp från och runt hålet och göra ytan så jämn som möjligt.

Steg 3

Dags att blanda och applicera på hålet i väggen! Den typ av kitt du plockade upp kommer att avgöra hur du förbereder spackeln. Om du köpte pulverformig spackelförening, blanda den med små mängder vatten tills den når en tjock men ändå lätt spridbar konsistens. Förbered ett litet parti – du kan alltid blanda mer om du behöver det. Förblandad sammansättning är i allmänhet bra att använda, men rör om den om du använder en tidigare öppnad behållare. (Stäng alltid locket efter att ha tagit det du behöver så att pastan inte torkar ut.)

Doppa kanten på kittkniven i spackling-blandningen och skopa ut lite mer än vad du behöver för att fylla hålet. Håll den kittladdade kniven något ovanför skadningsstället i en liten vinkel och applicera med en nedåtgående rörelse på hålet.

Steg 4

När hålet är fyllt håller du kniven i en 90 graders vinkel för att skrapa bort överflödet, var noga med att inte dra kittet från hålet. Sträva inte efter perfektion här när du spacklar väggen; du slipar den slät när den är torr. Använd en fuktig trasa eller svamp för att torka bort resterande vätska från väggen intill reparationsplatsen.

Steg 5

Granska ditt arbete efter cirka två timmar, när spacklet bör ha torkat. Om plåstret verkar vara infälld krympte pastan lite när den torkade. (Hål som är djupare än 5mm behöver ofta mer än en applikation.) Upprepa föregående steg, den här gången lämnar du en liten hög som du ska slipa av senare. Vänta ytterligare två timmar.

Steg 6

När din spackel-blandning är torr, slipa det reparerade området lätt med fint sandpapper tills det ligger i jämnhöjd med den omgivande väggen. Torka bort damm med trasan.

Nu när du har behärskat hur du spacklar det här hålen och nästan alla andra saker som kommer till, så kan du helt enkelt lägga grundfärg och måla det lappade området tills det helt smälter in i omgivande vägg. Ett sömlöst utseende på ett ögonblick!

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!