Hur Stoppar man Kökskranen (Blandaren) från att Läcka?

Vi använder vår köksblandare otaliga gånger om dagen för att utföra en mängd olika uppgifter som att diska, fylla kastruller. Det blev en viktig armatur som underlättar vårt köksarbete avsevärt. Vad händer om, om din köksblandare läcker från botten av pipen? En läckande köksblandare är inte bara irriterande, den kan kosta mycket pengar och kan slösa massor av vatten. Det är nödvändigtvis viktigt att upptäcka problemet och kräva en snabb åtgärd.

Efter att ha förstått varför läckande kranar uppstår bör du ringa en rörmokare eller vill fixa det själv? Om du inte vill spendera pengar genom att ringa en rörmokare kan du fixa det genom att göra lite DIY-arbete. Vi har en steg-för-steg-guide för hur du förhindrar att köksblandare läcker för olika märkens kranar. Fortsätt följa oss med tålamod till slutet.

Vanliga orsaker till läckande kökskranar

Vanliga orsaker till läckande kökskranar kan bero på flera faktorer som förslitning, skador, korrosion och felaktig installation. Först och främst kan en kran bli gammal och börja slitas ut vilket kan leda till att kranen börjar läcka. Detta kan ske på grund av konstant användning eller ålder, och det är ofta den vanligaste orsaken till läckande kranar.

En annan vanlig orsak till läckande kökskranar kan vara skador på packningar och tätningsringar. Packningar och tätningsringar är de små gummiringarna som sitter runt kranens rör och ventiler för att förhindra att vatten läcker ut. Om dessa ringar blir skadade eller slitna, kan de inte längre utföra sin uppgift och vatten kan börja läcka ut.

Korrosion och kalkavlagringar kan också orsaka läckande kökskranar. Korrosion är när metallen som kranen är gjord av börjar rosta eller förtäras, vilket kan orsaka hål i kranens rör och leda till läckage. Kalkavlagringar å andra sidan är ett resultat av kalkhaltigt vatten som kan sätta sig på insidan av kranen och skapa en blockering som kan leda till läckage.

Till sist, felaktig installation kan också vara en orsak till läckande kökskranar. Om kranen inte har installerats korrekt eller om installationen inte har utförts av en kvalificerad rörmokare, kan det leda till att kranen läcker eller fungerar dåligt. Det är därför viktigt att se till att kranen installeras av en kvalificerad person för att undvika framtida problem.

Identifiera och diagnostisera problemet

Att identifiera och diagnostisera problemet med en läckande kökskran kan vara en utmaning, men det är viktigt att ta reda på orsaken så snabbt som möjligt för att undvika större skador och kostnader på lång sikt. Nedan följer några steg för att identifiera och diagnostisera problemet:

 1. Observation av kranen: Det första steget är att observera kranen noga för att fastställa var läckaget kommer ifrån. Detta kan innebära att man tittar på olika delar av kranen såsom kranhuvudet, handtaget och rören som leder till kranen.
 2. Testa för läckage: Det andra steget är att testa kranen för att avgöra om det faktiskt läcker eller inte. Detta kan göras genom att titta på vattenräkningen för att se om det finns en ökning, eller genom att sätta en hink eller ett kärl under kranen för att samla upp eventuellt läckande vatten.
 3. Användning av verktyg för att undersöka orsaken: Om man har identifierat att det faktiskt läcker, kan man använda verktyg för att undersöka orsaken. Ett vanligt verktyg som kan användas är en skiftnyckel eller tång för att åtdra eller lossa muttrar och rör. Andra verktyg som kan användas är exempelvis en stjärnskruvmejsel eller en hylsnyckelsats för att lossa och dra åt skruvar på kranen.

Genom att följa dessa steg och noggrant undersöka kranen kan man ofta fastställa orsaken till läckaget och vidta lämpliga åtgärder för att åtgärda problemet. Om man inte är säker på hur man ska diagnostisera problemet eller om man inte har erfarenhet av att reparera kranar, är det bäst att söka hjälp från en kvalificerad rörmokare eller VVS-tekniker för att undvika att skapa ytterligare problem.

Hur man förhindrar att blandaren läcker

Innan du går till den slutliga processen måste du förstå vilken typ av kran du har. det finns fyra typer av kranar som vanligtvis används på basis av en ventil. De är kompressionskranar, kulkranar, patronkranar och keramiska skivkranar.

Följ våra riktlinjer nedan för att reparera alla typer av köksblandare på kort tid.

Steg 1: Inaktivera vattenledningen

Först och främst måste du stänga av vattenlinjen. Om du inte stänger av vattenledningen kan ditt kök svämma över. För att stoppa vattenlinjen, titta på fixturen, stäng av ventilerna och vrid handtaget medurs. Om du inte har några avstängningsventiler, stäng av den centrala vattenförsörjningen i ditt hus. Kontrollera om vattenledningen är ordentligt avstängd eller inte genom att slå på kranen. Om inget vatten visas, gå till nästa steg. Steg 2: Ta isär kranhandtagen

Faktum är att sättet att dra ut handtagen på en droppande kran beror på typen av fixtur. För konventionella fixturer, använd en platt skruvmejsel för att dra ut kåporna från toppen av handtaget. Skruva loss dessa avslöjande handtag och dra av handtagen.

Bästa Skruvmejselsats – 11 Bäst i Test [Lista & Tips]

Steg 3: Separera ventilstammen

När kranens handtag tas bort hittar du den inre ventilen på skaftet eller patronen. Denna ventil måste tas bort. I en kompressionskran finns en mässingsventil som skruvar loss dessa komponenter. Om du stöter på några problem kan du separera ventilen manuellt genom att följa bruksanvisningen.

Steg 4: Undersök diskbänkens delar

När du tar ut alla delar, undersök dem för att vara säker på vilka delar av kranen som behöver bytas ut. Viktigast av allt bör du undersöka skicket på gummibrickan, tätningarna och O-ringarna.

Steg 5: Byt ut de trasiga delarna

När du hittar några skador eller trasiga komponenter byt ut dem. Gå till din lokala järnaffär för att leta efter delarna du behöver. Det enklaste sättet att få de rätta delarna för droppande kranar är att bära den gamla till hårdvaran för att be om exakta dubbletter.

Steg 6: Rengör och sätt ihop kranen För att desinficera och rengöra, häll den med vit vinäger över ventilsätet en kort stund. Borsta nu bort det och borsta de andra delarna för att återställa dens jämnhet och glans. Efter det när du har de nya delarna och rengjort allt så placera och likna kranen. Slå på den centrala vattenförsörjningen och kontrollera om det finns ytterligare läckor.

Vanliga orsaker till läckande kranar

Innan vi diskuterar vanliga orsaker till läckande kranar, låt oss prata om platsen för vattenläckage. Vatten som läcker från pipen är det mest uppenbart läcker och det är väldigt lätt att märka. När du stänger av vattnet ser du ett litet dropp i kranpipen. Denna typ av läckage uppstår normalt med ett enstaka dropp och förvärras med tiden.

En annan typ av läckage är basläckan som inte är lika uppenbar. När du stänker vatten på basen av kranen och ser att vattnet rinner och pooler på diskbänksdäcket så är det uppenbarligen för läckan i basen.

Ibland inköp av dålig kvalitet köksblandare är också ansvarig för att lämna. Eftersom de inte är gjorda med minimal hållbarhet. Att köpa en kran av ett kvalitetsmärke kan därför minska den största risken för ytterligare läckage. Se Recensioner av Miseno-kranar, de har ett gott rykte när det gäller köks- och badrumsapparater.

Det finns dock mycket fler orsaker till läckande vatten på de två ställena som ligger utanför ditt tänkande. Här har vi listat de fem vanligaste orsakerna som faktiskt är ansvariga för läckage.

En trasig patron

En patron är en ventil som styr flödet av vattnet i handtaget. När du har en kran i patronstil och har två handtag, ett för kallt vatten och ett annat för varmt vatten, och det är droppande vatten, är det ett tecken på ett problem med din patron och den kan vara trasig inuti kranarna.

Trasiga brickor

Detta är den vanligaste orsaken i de flesta fall till en läckande kran. Med tiden för olika fraktioner kan denna bricka slitas ut och leda till att vatten läcker från basen. Ibland kan en tvättmaskin av fel storlek och felaktig installation också orsaka vattenläckage.

Vattentryck

Trycket av vatten och flöden kan vara orsaken till att kranen läcker. När du ser vattenläckan hända under en viss tid när ditt handtag rör sig bort, kan läckan bero på vattentrycket i ditt hem.

O -ring problem

Kranens handtag fästs med en spindelskruv på platsen som har en liten skiva som kallas O-ring. Denna ring hjälper till att täta kökskranen och för regelbunden användning kan den bäras och lösas. Detta kan orsaka en läcka på kranen och denna typ av resultat ses ofta i patronkranar.

Korroderat ventilsäte

Ett ventilsäte fungerar som en koppling mellan kran och pip på kompressionsmekanismen. Genom ansamling av vatten leder rester till att ventilsätet korroderar och orsakar skador runt området. Att inte rengöra ventilsätet med en professionell rörmokare är orsaken till denna typ av problem.

Slutsats En kran är en viktig köksapparat som används för det mesta. Därför kan varje form av läckage i kranen orsaka arbetsstörningar i köket och framför allt vara ansvarig för bullret. Att fixa köksblandaren kan spara tusen liter vatten.

Reparation eller utbyte av delar

Efter att ha identifierat orsaken till läckande kökskranar är det viktigt att ta rätt åtgärder för att reparera eller byta ut delar. Nedan följer några vanliga metoder för att reparera eller byta ut delar på en läckande kökskran:

 1. Byte av packningar och tätningsringar: Om läckaget orsakas av skadade eller slitna packningar och tätningsringar kan dessa delar enkelt bytas ut. För att göra detta måste man stänga av vattenflödet till kranen och sedan skruva av kranhuvudet och ta bort den gamla packningen eller tätningsringen. Sedan kan man ersätta dessa med nya delar och skruva tillbaka kranhuvudet på plats.
 2. Avkalkning av kranen: Om läckaget orsakas av kalkavlagringar på insidan av kranen kan man använda en avkalkningslösning för att rengöra kranen. Detta kan hjälpa till att ta bort kalkavlagringarna och förbättra kranens prestanda. Det är dock viktigt att välja en avkalkningslösning som är säker för kranens material och följa anvisningarna noga.
 3. Byta ut skadade eller slitna delar: Om läckaget orsakas av en skadad eller slitna del, såsom en sprucken rörledning eller en korroderad ventil, kan man behöva byta ut dessa delar. Detta kräver att man stänger av vattenflödet till kranen och sedan använder rätt verktyg för att lossa och byta ut delen.
 4. Installation av ny kran om det är nödvändigt: Om läckaget orsakas av en kran som är för gammal och sliten eller om skadan är allvarlig kan det vara nödvändigt att installera en helt ny kran. Detta kräver ofta en kvalificerad rörmokare eller VVS-tekniker som kan installera kranen på rätt sätt och se till att den fungerar korrekt.

Genom att använda dessa metoder för att reparera eller byta ut delar kan man vanligtvis stoppa en läckande kökskran från att fortsätta läcka. Det är dock viktigt att söka hjälp från en kvalificerad person om man inte är säker på hur man ska reparera eller byta ut delar för att undvika att skapa ytterligare problem eller skador.

Förebyggande åtgärder för att undvika läckande kökskranar

För att undvika läckande kökskranar kan man vidta förebyggande åtgärder för att hålla kranen i gott skick. Nedan följer några viktiga förebyggande åtgärder:

 1. Regelbunden rengöring och underhåll av kranen: Det är viktigt att regelbundet rengöra och underhålla kranen för att undvika kalkavlagringar och andra problem. Detta innebär att man regelbundet rengör kranen med en mild rengöringsmedel och undviker att använda aggressiva rengöringsmedel som kan skada kranen.
 2. Undvik att använda överdriven kraft på kranen: Att använda för mycket kraft på kranen kan leda till att delar slits ut snabbare eller till att kranen skadas. Det är därför viktigt att använda kranen med lämplig kraft och inte dra eller vrida i handtaget för hårt.
 3. Använd filtrerat vatten för att minska risken för kalkavlagringar: Kalkavlagringar kan orsaka läckande kökskranar, därför är det en bra idé att använda filtrerat vatten för att minska risken för kalkavlagringar. Det finns många olika typer av vattenfilter som kan monteras på kranen eller installeras under diskbänken för att rena vattnet.
 4. Kontrollera kranen regelbundet för att upptäcka eventuella problem i tid: Att kontrollera kranen regelbundet är viktigt för att upptäcka eventuella problem i tid och förhindra att de utvecklas till större problem. Detta innebär att man regelbundet kontrollerar kranen för eventuella läckor eller skador och vidtar lämpliga åtgärder för att reparera eller byta ut delar.

Genom att vidta dessa förebyggande åtgärder kan man undvika att läckande kökskranar uppstår och hålla kranen i gott skick. Det är viktigt att komma ihåg att kranar slits över tid och att de kommer att behöva repareras eller bytas ut förr eller senare. Genom att vidta förebyggande åtgärder kan man dock förhindra att problem uppstår och förlänga kranens livslängd.

Förhoppningsvis har du samlat all kunskap om hur du stoppar köksblandare från att läcka genom att gå igenom den här artikeln. Om du fortfarande har några stenbrott i denna fråga, vänligen meddela oss genom att kommentera nedan.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!