Hur Tak har Utvecklats sedan Grottmänniskornas tid

Tillbaka på grottmännens dagar gjordes tak av jord och växter. Dessa torv av jord gjorde mycket bra isolering men skyddade dem inte från insekter, ohyra eller regn. Ett av de jobb som grottmänniskor ständigt fick göra var att reparera sina tak, men för dem var det bara en del av vardagen.

Inte mycket framsteg gjordes med olika takmaterial förrän för cirka 5 000 år sedan när kineserna började använda glaserade lertakpannor. För mellan 4 000 och 5 000 år sedan började Grekland och Babylon tillverka lertegelpannor för tak. Romarna tog dessa till olika andra länder som de invaderade, inklusive England, men detta var inte förrän omkring 100 f.Kr.

Halmtak

Många människor associerar halmtak med Storbritannien, där de först användes omkring 735 AD. I verkligheten användes de i många andra länder också, inklusive Hawaii, Bali och Fiji, där de gjorde det av sockerrörsblad. Det förblev ett populärt takmaterial i Amerika under 1900 och och 2000 talet, som material var billiga och lätta att hitta.

Några amerikanska pionjärer försökte isolera sitt tak med torv av jord under halmtaket men fann att de kollapsade i kraftigt regn.

Terrakottaplattor

I Medelhavsländerna användes terrakottapannor, vilket förklarar hur tak i Spanien och andra sydeuropeiska länder ser så röda ut. När betongplattor introducerades målade man dem röda för att få samma effekt. De använde dessa istället för att de var ett mycket billigare alternativ.

Metaltak

Även om det inte är i stora mängder, har metall använts som takmaterial under mycket lång tid. Men på grund av kostnaderna har det tenderat att användas på viktiga byggnader, såsom tempel och palats. Den är också väldigt hållbar. Slottet Kronborg hade till exempel ett koppartak byggt 1587, som inte behövde repareras avsevärt förrän 2009.

Dagens takmaterial

Takmaterialen som används idag har påverkats av de som användes tidigare. Det finns också andra saker att tänka på, som klimat, kulturella preferenser och den lokala tillgängligheten av materialen. Men på platser som USA har husägare ett enormt val och innan du bestämmer dig för vilket som skulle vara det bästa alternativet bör du söka råd från experter. Det finns så många material att välja mellan att det alltid är bäst att ta reda på vilket som gör det bästa jobbet för din typ av tak. Det finns mer i det än ett tak som ser tilltalande ut för ögat.

Framtidens takmaterial

De takmaterial som sannolikt kommer att användas mer och mer i framtiden är de som är miljövänliga. Polykarbonat blir allt vanligare på platser som konstgallerier och museer. Tekniken spelar sin roll med forskare vid MIT som utvecklar smarta takmaterial som tar en ny termisk strategi för ekodesign. De håller till och med på att utveckla en som ändrar färg från svart till vit, och vice versa, beroende på mängden solljus. Detta gör att taket kan samla eller avleda solens strålar, vilket gör ett hem mycket mer energieffektivt.

Takmaterial kommer att fortsätta att utvecklas tillsammans med allt annat som tekniken påverkar, och i takt med att de förändras, kommer även utseendet på fastigheterna där dessa tak behövs.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!