Hur du Väljer rätt Matta för ditt Hem

Mattor är någonting som bör finnas i alla hem. De finns i en oändlig mängd designer, storlekar, men inte minst kvaliteter och priser. Du kan köpa en billig matta för bara några hundra kronor på IKEA, men du kan också välja att investera i en handgjord, lyxig, och högkvalitativ matta som håller i flera generationer.

Att handla matta kan vara ungefär som att handla bil. Det kan innebära en enorm ekonomisk investering, och det innefattar att göra ett val utifrån en oändlig mängd tillgängliga sorter.

Upplevelsen kan vara så överväldigande att det kan vara lätt att bara välja en enkel matta med en grundläggande färg och stil bara för att göra det så enkelt för dig som möjligt.

Men samtidigt kan mattor vara en av de största investeringarna du gör i ditt hem. Genom att göra grundläggande research, jämföra och få råd från en ansedd återförsäljare kan du förstå vilka typer av mattor som fungerar bäst för ditt hem och köpa mattor som passar dina behov – och försäkrar att du får en kvalitetsprodukt till ett bra pris.

Den här artikeln ger dig en grundläggande bakgrund till olika typer av mattor, mattstilar och kvalitet och diskuterar de viktigaste sakerna att tänka på när du ska välja rätt matta för ditt hem. Vi ger dig tips om vad du ska leta efter och vad du ska se upp för. Vi kommer att koncentrera oss på syntetiska fibrer i den här artikeln. Naturliga fibrer som ull är underbara, men de ligger utanför de flesta människors prisklass.

Matttyper: Välj mattfiber som bäst passar dina behov

Nylon överträffar alla andra fibrer i hållbarhet, motståndskraft och enkelt underhåll. Detta är ett bra val om du vill att din matta ska hålla i ett decennium eller längre, för områden med mycket trafik och i hem med barn och husdjur. Högkvalitativa nylonfibrer är “märkta” och mattetiketten använder termer som “100% Nylon”. Nylonfibrer av lägre kvalitet listas helt enkelt som “100% nylon.” Den starkaste och mjukaste typen (och dyraste) är 6,6 nylon.

Polyester (även kallad PET) är fläckbeständig, mycket mjuk och lyxigt material att ha under foten och finns i djupa och livfulla färger. Men det är svårare att rengöra, tenderar att slitas och är inte lika hållbart som nylon. Det används bäst i områden med låg trafik (som sovrum) och i hushåll utan barn eller husdjur. Det är även ett trevligt, mjukt val om du vill träna på mattan.

Olefin (polypropen) är en attraktiv, billig fiber som är stark och motstår blekning, men den är inte lika elastisk som nylon. Denna typ av matta har ofta en knubbig väv som döljer smuts. Den har bra fläck-, statisk och mögelbeständighet. Olefinmattor väljs ofta för “rena” områden med mycket trafik, såsom familjerum och lekplatser.

Kontrollera kvaliteten

Börja med att böja mattan bakåt. Om du lätt kan se baksidan är det en matta med låg densitet (lägre kvalitet) som kommer att slitas lättare.

En säljare kanske berättar att vissa typer av mattor är en bra affär, men lita inte på hans eller hennes ord enbart. Kontrollera etiketten, hantera mattan och fråga säljaren om dess kvalitetsmärken.

En densitetsgrad på 2000 eller mer. Densiteten bestäms av tjockleken på fibrerna och hur tätt packade de är. Ju tjockare och tyngre de är, desto bättre kvalitet är mattan och desto mindre känslig för slitning. Om du lätt kan se baksidan är det en matta med låg densitet (lägre kvalitet).

Är det BCF eller stapelfiberkonstruktion? Mattfibrer kan vara antingen Bulked Continuous Filament (BCF) eller “stapel”. Stapelfibrer tappar mer än BCF-fibrer. Detta påverkar inte mattans långsiktiga kvalitet, men det betyder att du måste dammsuga oftare tills det ursprungliga lossnandet slutar (vilket kan ta upp till ett år), och det kan också vara ett problem för allergi drabbade.

Minst en 10-års garanti för “textur”. Detta täcker hur bra fibrerna återgår till sin ursprungliga form efter att ha gått på dem. Även om många tillverkare har 15- och 25-åriga garantier, varnar säljarna att garantier sällan respekteras utom i fall av uppenbara produktfel.

Färg och design

Sist men inte minst är en annan viktig faktor när du väljer matta dess design och färg. Givetvis vill du hitta en matta som är snygg och passar väl in i ditt hem med resten av ditt hem. Fundera på vilka färger som skulle se snyggt ut i ditt hem och välj en matta utifrån det. Det finns en oändlig mängd och välja på, så du bör ha möjlighet att hitta den som passar just dina behov bäst.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!