Hur Väljer man den Bästa Flyttfirman? Tips & Råd

När du köper ett nytt hem kan det vara både en spännande och utmanande process. Att flytta kan kräva mycket tid och energi.

När det är dags och du är redo att flytta är en viktig del av processen att ha en välrenommerad flyttfirma. Att använda sig av en flyttfirma kommer att minska stressen och göra din flytt betydligt enklare.

Men samtidigt finns det många flyttföretag att välja mellan. Hur vet du vilken flyttfirma du bör välja?

En bra början är att lära dig om ett potentiellt flyttföretag genom recensioner och omdömen.

Du har sålt ditt gamla hem och byggt ditt nya. Nu börjar det roliga – det är dags att flytta en livstid från ett hem till ett annat! Här är några användbara tips för att hitta och välja den bästa flyttfirman för att transportera dina ägodelar.

Ta hjälp av en lokal flyttfirma

Det finns många fördelar med att ta hjälp av en lokal flyttfirma. Du kan besöka företaget personligen, inspektera deras utrustning, och dessutom känner du säkert många som har använt sig av just dem för sin egen flytt och kan därför få recensioner från dem. Det är dessutom lättare att nå dem om du har funderingar eller frågor.

Kommunicera tydligt dina behov och förväntningar

Om du behöver ha dina ägodelar ur ditt gamla hem senast vid ett visst datum, låt flyttfirman skriva när de kommer för att hämta dina ägodelar. Detta gör att du har det dokumenterat och kan vara säker på att de faktiskt kommer att dyka upp och inte glömmer bort dig.  Se till att de vet vad du förväntar dig och eventuella deadlines som de måste uppfylla.

Hämta och jämför offerter från olika flyttfirmor

Du bör få minst tre offerter från olika flyttfirmor. Ta inte emot en prisuppskattning på telefon eftersom att detta inte är dokumenterat. Du kanske hör fel eller dem råkar säga fel. Dessutom är det svårt för en flyttfirma att uppskatta ett pris utan att ha alla detaljer. Be istället att de kommer hem till dig och inventerar dina tillhörigheter. Jämför sedan priser och välj det företag som passar dina behov bäst.

Det finns även olika webbplatser där du kan hitta flyttfirma och jämföra offerter som gör det enklare och smidigare att få en överblick över dina alternativ, olika tjänster, och framförallt kostnaden.

Be om rekommendationer

Prata med din familj och vänner för att få rekommendationer. Ställ frågor om deras erfarenheter av att anställa flyttfirmor. Kom flyttfirman och levererade i tid? Var någon egendom skadad under transporten? Om så är fallet, hur hanterades kravet? Har företaget hållit sig till sin ursprungliga uppskattning? Om din flyttbudget är snäv, överväg att göra packningen och förberedelserna själv, anlita flyttare endast för att lasta, köra och lossa lastbilen.

Kontrollera recensioner

Förutom dina vänners rekommendationer, kolla in flyttfirman online. Läs deras Google recensioner och omdömen på andra plattformar. Ta reda på om det har funnits ett konsekvent mönster av nöjda kunder eller dokumenterade problem.

Se upp för röda flaggor

Se upp för dessa vanliga röda flaggor för en flyttfirma:

 • Ingen fysisk adress
 • Ger ingen skriftlig offert
 • Begär en stor deposition
 • Ber dig att underteckna tomma eller ofullständiga dokument
 • Erbjudandet är för bra för att vara sant

Rekommendationer från vänner och bekanta är oftast mest värda

Recensioner kan vara underbara verktyg för att bestämma vilken flyttfirma du väljer. Det finns dock vissa typer av recensioner som kan vara ännu mer användbara. Det är rekommendationer från mun till mun. Du kanske hittar din nya favoritflyttfirma bara genom att prata med dina vänner och familj. Du kan till och med fråga dina grannar och kollegor också.

När du väl har hittat en bra flyttfirma som passar din budget och som passar alla dina kriterier kan du också hjälpa till att sprida budskapet om företaget. Ibland kan dessa muntliga recensioner hjälpa företaget självt att få fler nya kunder – och det skadar aldrig att recensera det goda och det dåliga online. Att leta på betrodda recensionswebbplatser samt rekommendationer från vänner och familj kan hjälpa dig att hitta den flyttfirma som är perfekt för dig.

Erfarenhet

Du behöver inte ignorera ett nystartat företag men du bör dubbelkolla dem. Du vill ha professionella flyttare som förstår hur du lastar dina saker så att du inte hamnar med skadade möbler och trasiga porslin.

Garanterad avhämtning och leverans

En flyttfirma kan erbjuda bra priser, men om deras svar på schemaläggning är “Det varierar” när du frågar när de kan kommatt hämta upp eller lämna av dina grejer är det nog bäst att leta vidare. Vad är tidslinjen för hämtning och avlastning? Kan flytthjälpen skjutas fram om det behövs? Ta reda på om ditt planerade datum och tid se till att de kan garantera att de kommer vara där.

Vilka frågor ska jag ställa till professionella flyttfirman?

När du har hittat en flyttfirma genom recensioner och tipsen ovan är det bra att ställa frågor till dem under ett första telefonsamtal eller möte för att avgöra om de passar bra för din flytt.

Frågor du bör ställa till dina professionella flyttare inkluderar:

 • Vad är kostnadsberäkningen för min flytt? Hur står det sig att jämföra med den genomsnittliga kostnaden för en flyttfirma?
 • Kommer det att tillkomma ytterligare avgifter eller några dolda avgifter?
 • Har du erfarenhet av min specifika typ av flytt (tänk på avstånd, trappor, och antal ägodelar som flyttas)?
 • Använder du underleverantörer?
 • Erbjuder du ansvarsförsäkring eller andra relaterade försäkringar?
 • Hur hanterar du skade- och förlustkrav?
 • Garanterar du leveransdatum för min flytt?

Slutsats

Att flytta är ofta en tidskrävande och stressig period i ditt liv. Vare sig du bygger nytt hus, ska flytta till ett existerande, eller genomgår en stor renovering. Genom att anställa en professionell flyttfirma gör du flytten betydligt enklare och får hjälp av alla de tunga och jobbiga delarna av flytten. Men innan du anlitar en flyttfirma vill du vara säker på att du anlitar den bästa flyttfirman med den bästa expertisen och såklart till en rimlig kostnad.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!