Hur Väljer man Målarfärg till Hemmet? Tips & Råd

Att ge ditt hems interiör ett nytt lager färg är ett bra sätt att fräscha upp alla rum! Men att välja den perfekta nyansen eller färgkombinationen kan verka som en skrämmande uppgift när det finns så många färgalternativ att välja mellan. Nedan delar vi med oss ​​av några användbara råd om hur du väljer den bästa färgen baserat på humör, ljus, och mer!

Tänk på rummets funktion

Ett sätt att välja väggfärger för ditt hem är att ta reda på rummets funktion. Vill du få en matsal att se större ut? Måla väggarna i neutrala nyanser som vitt eller beige så ljuset reflekteras bättre. Är ditt mål att vardagsrummet ska vara plats för sociala sammankomster?

Använd djärva färger som rött eller en levande orange färg för att tillföra en spännande energi till rummet. Om ett lugnande utrymme som du kan varva ner i efter en lång dag är vad du är ute efter, då kommer svala nyanser av blått, lila och grönt att hjälpa dig att uppnå det.

Tänk på mängden naturligt ljus

Hur mycket ljus ett rum får kan i hög grad påverka vilken färg du väljer. Medan den djärva färgen du använde i köket kan se fantastisk ut när solen skiner, kan den se gråaktig ut på natten.

Detta beror på att olika ljustemperaturer tar fram undertonerna av en färg som vi kanske inte ser när vi tittar på färgprover i butiken. Ett av de bästa målningstipsen är att prova den färg du vill ha på en liten plats på din vägg och sedan titta på den under olika tider på dagen för att vara säker på att du gillar den.

Prova den senaste färgtrenden

Är du osäker på var du ska börja med att välja färger? Se vilka färger som är trendiga just nu! Varje år kommer Pantone med en ny “Årets färg” som kan vara ett trendigt tillskott till ditt hems design. Du kan också kolla med färgföretag såsom Klint och inredningsarkitekter för att se vilka färger eller nyanser de för närvarande har för badrum, kök och mer!

Experimentera med din favoritfärg

Var inte rädd för att använda din favoritfärg som inspiration för ditt målningsprojekt i hemmet. Om din favoritfärg är grön men du är orolig att det kan få ditt rum att kännas litet eller om du inte gillar det senare, använd ett monokromatiskt schema för att ge ditt utrymme lite variation – måla väggarna den mörkaste färgen och mjuka upp det med en ljusare nyans för trimmen och detaljerna.

Men om den djärva orangea eller gula är färgen du verkligen vill ha i ditt hem, använd den i ett rum där du spenderar mindre tid  eller tona ner det med kontrasterande inredning.

Använd inspiration från befintlig inredning

Istället för att välja färger och sedan köpa möbler och inredning för att samordna, använd befintliga föremål som inspiration för väggfärgsidéer! Att välja en färg från din favoritmönstrade kudd- eller mattdesign hjälper inte bara ditt rum att verka mer sammanhållet, utan det kommer också att spara dig frustrationen över att inte kunna hitta dekor som passar din nya väggfärg.

Låt din inredningsstil vägleda dig

Att välja en inredningsstil för ditt hem eller ett särskilt rum är användbart för att begränsa din sökning när du väljer rätt färger.

Om du dras till kustdesign skulle färger som beige, ljusblå eller havsskumgrön fungera perfekt. Om du älskar bondgårdsstilen, håll dig till neutrala vita och jordnära bruna. Om du vill prova på att designa ett feng shui-badrum, välj rouge eller ljusrosa väggar för att framkalla jordelementet som balanserar ut vattenelementet.

Titta på färgteori

Färghjulet är ett bra sätt att komma på inredningsfärgidéer! Du kan välja ett kompletterande färgschema genom att hitta de rakt motsatta färgerna på hjulet för att skapa balans i ditt rum.

Titta på färgen på dina möbler och välj sedan komplementfärgen för din väggfärg – som en mörkblå för att passa med orange dekor. Du kan också prova ett analogt färgschema där du väljer färger som ligger intill varandra på färghjulet – som blått och violett eller blått och grönt – för att skapa ett harmoniskt utseende mellan dina möbler och dina målarfärger.

Lär dig om färgpsykologi

Oavsett om du letar efter idéer för vardagsrumsfärger eller om du inte är säker på hur du ska välja en färg för köket, kan du använda färgpsykologi som en resurs för att enkelt förnya ditt hem! Färg kan påverka vårt humör, så tänk på vilka känslor du vill väcka i ett visst rum.

  • Röd: Spänning, energi, passion
  • Gult: Lycka, optimism, glädje
  • Blå: Lugnande, lugn, vänlig
  • Grön: Vilsam, balans, tillväxt
  • Lila: Rikedom, kreativitet, sofistikering
  • Orange: Entusiasm, hälsosamt, roligt
  • Rosa: Delikat, romantiskt, lugnt
  • Neutrala: Klassisk, elegant, komfort

Bestäm dig för färgfinishen

När du väl har valt den väggfärg du vill ha för din interiör är nästa steg att välja ut finishen. Matt- eller äggskalsfinish ger dina väggar ett matt utseende och är utmärkta för sovrum och matsalar, eftersom de ger dessa utrymmen en mer sofistikerad känsla.

En satin- eller halvblank finish kommer att ha en glänsande struktur och bli din favoritglans för kök eller badrum, eftersom dessa gör väggarna lätta att rengöra.

Välj färger som passar rumstemperaturen

Färger klassificeras efter deras temperatur, från varma till svala. Varma färger inkluderar röda, orange och gula på ena sidan av färghjulet, medan svala färger går från grönt till blått till violett.

Varmare färger fungerar riktigt bra när man vill skapa en mysigare känsla och dra in folk i ett rum. Svalare färger kan vara mer vilsamma, så blått och grönt, till exempel, fungerar bra i sovrum. De ger också mer av en känsla av rymd.

Liva upp tak med färger

Om du målar väggarna i benvitt föreslår vi att du målar taket i samma färg eftersom det gör att taket känns högre.

Om du har valt en djupare färg på väggarna föreslår vi en varmare ton av vitt, snarare än en kall vit, för att mildra kontrasten mellan väggar och tak.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!