Hur Vet du När du ska Byta ut Cirkelsågblad?

Har din cirkelsåg blivit svår att såga med på senaste tiden?

Över tid, efter frekvent användning blir ditt cirkelsågsblad slött och trubbigt. Den tappar sin vasshet och blir inte lika skarp som när den var ny. Med det sagt kommer du att behöva antingen byta ut eller slipa ditt cirkelsågsblad då och då.

Men hur vet du när du ska byta ut cirkelsågsblad? Det är exakt det vi ska titta närmare på i denna artikel.

Cirkelsågen är ett viktigt och centralt verktyg för professionella hantverkare och seriösa hemmafixare som används till en bred mängd olika användningsområden. Beroende på bladet kan du använda en cirkelsåg för att skära igenom trä, metall och till och med betong. Ett trubbigt blad kan dock dramatiskt hindra kvaliteten på dina sågsnitt.

Vilka är de olika typerna av cirkelsågblad?

Även om en cirkelsåg kan skära igenom ett brett spektrum av material, kan den bara göra det med rätt typ av blad. Det finns tre primära typer av cirkelsågblad:

 • Hårdmetall. Det här är den vanligaste typen av cirkelsågblad, bestående av en stålskiva med hårdskärande tänder runt ytterkanten. Dessa blad används vanligtvis för skärning av trä, men specialdesignade hårdmetallblad kan också användas för att såga genom lättmetall. Knivar av hårdmetall kostar vanligtvis mellan 300 och 1000kr och kan hålla från sex månader till ett par år, beroende på vad du sågar och hur mycket du använder det. Kostnaden och livslängden för hårdmetallblad beror till stor del på tandantalet och det material de används för att skära.
  Stålspetsad. Även om det är något ovanligt idag, är stålspetsade blad helt av stål och var det vanligaste utbudet av cirkelsågblad före hårdmetalltippade alternativ. Stålspetsade blad är vanligtvis billigare än hårdmetallspetsar och kostar mellan cirka 200kr och 400kr och är lättare att slipa än hårdmetallspetsar. De är dock inte så hållbara och förblir bara skarpa i ungefär en tiondel så länge som hårdmetall.
  Diamantblad. Diamantblad är gjorda för att skära igenom murade material som betong, tegel och kakel och andra hårda objekt. Bladets omkrets är belagd i diamant och är vanligtvis helt rund utan massa tänder. Diamantblad kostar vanligtvis mellan 200kr och 1000kr. De kan hålla mellan 12 och 120 timmar kontinuerligt användning beroende på kvaliteten på bladet och materialet de används för att skära.

Hur vet du när du ska byta cirkelsågsblad?

Varje cirkelsågblad slits ut med tiden. Det finns flera tecken på att ditt blad är trubbigt eller är på väg att bli dåligt. Tecken på att ett hårdmetall- eller stålspetsblad blir trubbigt och bör bytas ut inkluderar:

 • Bladet kommer att såga långsammare än vanligt eller kan binda helt i mellanskäret;
 • Bladet skapar mer flisor och ojämnheter än vanligt;
 • Bladet kommer att ge brännmärken på träet och kan börja ryka.
 • Tecken på att ett diamantkantat blad blir trubbigt inkluderar:
 • Bladet glaserar, vilket indikerar att metallbindningen som håller diamantbeläggningen på bladet har smält
 • Bladet ser slätt ut, vilket indikerar att diamantbeläggningen har helt slitits bort;
 • Bladet kommer att såga långsammare än vanligt eller helt fastna i mitten, precis som hårdmetall- och stålblad.

Att ignorera dessa tecken kan leda till minskad skärkvalitet och permanent skada på bladet.

Vad ska du göra om ditt cirkelsågblad är dåligt?

Beroende på vilken typ av blad du använder kan du rengöra, slipa eller byta ut det. Oftare än inte är ett trubbigt blad av hårdmetall eller stålspets bara smutsigt och måste rengöras. För att lösa detta, ta bort den, blötlägg den i en universalrengöringsmedel och borsta den ren. Om du fortfarande har symtom efter att du har rengjort och installerat om bladet kan du överväga att slipa det.

Stålspetsade blad är de enklaste att slipa, och du kan vanligtvis göra det själv med en handfil eller mekanisk knivslipare.

Det är svårare att slipa hårdmetallknivar eftersom tänderna måste slipas i specifika vinklar med ett diamanthjul, så det rekommenderas i allmänhet att få dem professionellt slipade. En professionell slipning kostar vanligtvis mellan 2 och 10kr per tand, så du bör väga kostnaden för att slipa den mot kostnaden för att köpa ett nytt blad

Diamantkantade blad som används på bordsmonterade gerings- eller kakelsågar kan enkelt slipas med en slipsten, men blad som används på handhållna cirkelsågar behöver vanligtvis bytas ut.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!