Husägarguiden för att Installera dina Egna Solpaneler

Att installera solpaneler kan minska ditt koldioxidavtryck och minska dina månatliga elräkningar. Men många husägare är tveksamma till att byta till solenergi enbart på grund av de höga kostnaderna för att installera ett nytt system.

Från och med i år uppskattas det att installation av solpaneler kan kosta mellan 150.000-400.000 beroende på storleken på systemet. Detta pris inkluderar kostnaden för själva produkten utöver installationen. Därför har husägare möjlighet att sänka den totala kostnaden för detta projekt genom att sköta installationen på egen hand.

Att installera solpaneler kan verka som ett skrämmande projekt, men det finns ingen anledning att oroa sig. Följ denna gör-det-själv-guide:

En viktig anmärkning om installation av gör-det-själv solpaneler

Det finns många gör-det-själv-projekt som husägare kan genomföra helt på egen hand, men installation av solpaneler är inte ett av dem. Att installera solpaneler innebär användning av elektriska ledningar vilket inte är säkert att arbeta med om du inte är en erfaren elektriker. Det kan vara bäst att låta en fackman sköta större delen av installationsarbetet.

Men du kan fortfarande minska kostnaderna genom att köpa utrustningen och montera panelerna på egen hand istället för att anlita en professionell för att utföra dessa uppgifter. Ring sedan en erfaren fackman när du är redo att ansluta systemet. Denna strategi hjälper dig att spara så mycket pengar som möjligt samtidigt som du säkerställer att du inte utsätts för elektriska faror.

Inköp av material för gör-det-själv-installation

Det finns fyra huvuddelar av ett solpanelssystem som du måste köpa innan installationen: panelerna, batterierna, styrenheten och växelriktaren. Börja med att välja rätt solpaneler för ditt hem. Tunnfilmssolpaneler är de billigaste, men de kommer att slitas ner snabbare än andra alternativ, så de är inte det bästa valet för husägare som vill att deras system ska hålla så länge som möjligt. Polykristallina är också budgetvänliga, men de är inte idealiska för hem som ligger i varma klimat. Om temperaturen regelbundet klättrar över 26 grader i ditt område är det bäst att välja monokristallina solpaneler.

Om du äger ett litet hem är det bäst att använda amorfa solpaneler, som är designade för att ge ström till små utrymmen. Även om dessa är dyrare än tunnfilmssolpaneler är de mycket mer effektiva, vilket gör dem till det bättre valet.

Välj sedan rätt batterier. Det finns två huvudsakliga batterialternativ: litiumjon och blysyra. Den förra är dyrare, men också mer hållbar. Om du inte vill oroa dig för att byta ut batterierna regelbundet, välj litiumjon istället för blysyra.

Nästa steg är att köpa en strömriktare till ditt solpanelssystem. Centrala växelriktare har funnits längst och är kända för sin hållbarhet, vilket gör dem idealiska för hem som regelbundet utsätts för extrema temperaturer och tuffa miljöförhållanden. En stränginverterare är ett lite billigare alternativ. Denna växelriktare länkar samman en grupp paneler så att de fungerar som en enda enhet. Även om strängväxelriktare är billigare, används de vanligtvis bara i hem med platta tak.

Om du har lite extra utrymme i din budget, överväg att köpa mikroväxelriktare. Den här typen av växelriktare håller längst, men de är också dyrast. En mikroväxelriktare kommer dock att fortsätta att ge ström till ditt hem även om en panel är trasig, vilket ger den en konkurrensfördel gentemot de andra växelriktaralternativen.

Slutligen, köp en kontroller som är kompatibel med resten av materialen du har valt. Nu har du slutfört det första steget i gör-det-själv-installationen!

Montering av solpaneler på ditt tak

Det finns två sätt att montera solpaneler på taket av ditt hem. Husägare har möjlighet att mekaniskt fästa solpaneler, vilket innebär att panelerna kommer att fästa tätt mot taket. Med denna metod fästs panelerna direkt på takmaterialet, så att de kommer att ligga plant mot taket. Om dina solpaneler måste tåla hårda vindar eller orkaner är detta rätt monteringsalternativ för dig.

Det andra alternativet är ett ballastfäste, vilket innebär att man fäster solpanelerna på betongblock innan de placeras på taket. Det finns flera fördelar med detta alternativ. För det första, det finns inget behov av att punktera eller penetrera ditt takmaterial med detta alternativ eftersom fästet helt enkelt sitter ovanpå ditt tak.

För det andra kan solpaneler med denna typ av fäste placeras i vinkel, så att de kan placeras för att absorbera så mycket direkt solljus som möjligt. Men det här alternativet är inte idealiskt för människor som bor i blåsiga områden. Ballastfästen tål inte kraftiga vindar, så de kan blåsa helt bort från taket när de utsätts för kraftiga vindar.

Kontakta en professionell för att ansluta systemet

Vid det här laget har du köpt allt material du behöver för att installera ett solpanelssystem och monterat panelerna ovanpå ditt tak. Nästa steg är att kontakta en professionell för att hjälpa dig att ansluta systemet och slutföra installationen.

Generellt tar stora nationella företag vanligtvis mer betalt för sina installationstjänster än mindre lokala företag. Av denna anledning är det bäst att hitta ett lokalt solcellsinstallatörsföretag. Se till att företaget har licens att utföra detta arbete och be dem om referenser innan du skriver på ett kontrakt. Du bör också välja ett företag som erbjuder garanti så om något går fel med installationen är du täckt.

Följ dessa enkla steg och du kommer att få njuta av de många fördelarna med att bo i ett hem med solpaneler!

Solceller Offert: En Komplett Guide – Få Gratis Offert

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!