Hyresgästföreningen avslöjar myten om marknadshyror

Hyresgästföreningen presenterar i sin senaste rapport en djupdykning i bostadsmarknaden och kullkastar vanligt förekommande argument för införandet av marknadshyror i Sverige. Rapporten, som jämför bostadsmarknader i elva olika länder, avslöjar att avreglering inte är någon mirakellösning för bostadsproblem, utan snarare skapar osäkra förhållanden för hyresgäster.

”Vi ser hur politiska partier svajar angående marknadshyror, och det är beklagligt. Genom denna rapport vill vi visa att avreglering inte leder till en stabilare hyresmarknad, utan snarare skapar en osäker framtid för hyresgästerna,” kommenterar Martin Hofverberg, chefekonom på Hyresgästföreningen.

Rapporten granskar elva länders bostadsmarknader med fokus på rörlighet, bostadsbeståndets utnyttjande, storleken och lönsamheten på den privata hyresmarknaden samt byggtakten över tid. Resultaten visar att det inte finns någon entydig koppling mellan låg reglering/marknadshyra och en välpresterande bostadsmarknad. Andra aspekter av bostadspolitiken spelar en större roll för att lyckas med uppgiften att tillgodose befolkningens bostadsbehov.

”Argumenten för marknadshyra i Sverige är svepskäl som döljer de verkliga problemen. Länder med sammanhängande bostadspolitik, från finansiering till markförsörjning och skatter, presterar bättre än de som överlåter sådana aspekter åt marknaden. Hyresreglering har orättvist fått skulden för brister som egentligen hänger samman med en obalanserad och underfinansierad bostadspolitik,” påpekar Martin Hofverberg.

Rapporten avslöjar även att den mest signifikanta klyftan inte ligger mellan olika grader av hyresreglering, utan mellan ägda och hyrda boenden. Trots att hushåll som äger sina bostäder generellt sett har större boendeutrymme, färre flyttningar och lägre kostnader, är det det hyrda boendet som ofta porträtteras som dysfunktionellt när bostadsproblem diskuteras.

”När vi undersöker olika länder blir det uppenbart att de största skillnaderna inte ligger i regleringsgraden, utan mellan ägda och hyrda boenden, särskilt i Sverige,” kommenterar Olof Karlsson, rapportförfattare och utredare på Hyresgästföreningen.

”Hyresreglering kan se olika ut, men den förekommer i de flesta länder vi studerat för att balansera styrkeförhållandena mellan fastighetsägare och hyresgäster. Det svenska förhandlingssystemet är ett effektivt sätt att upprätthålla denna balans. Rapporten klargör att det inte finns något behov av lagstiftning för att ändra denna maktbalans. Den som vill förbättra den svenska bostadsmarknaden bör leta efter lösningar på andra områden,” avslutar Martin Hofverberg.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!