5 Enkla Idéer för Bättre Köksventilation

Minska giftiga utsläpp, dåliga lukter och täppt luft i din matlagningsplats med en kombination av dessa tekniker.

Vi tänker vanligtvis på köket som en bekväm, mysig zon och “hjärtat i huset”, men enligt en genomförd studie släppte matlagning med en gasspis så lite som en gång i veckan ut halter av föroreningar som skulle vara olagligt utomhus.

Och gas är inte det enda problemet: Elektriska spishällar och till och med brödrostar skapar kvävedioxid, en giftig biprodukt av förbränning. Inte konstigt att experter säger att förbättring av köksluftflödet borde vara en “folkhälsoprioritet”. Lyckligtvis kan korrekt användning av spisfläkten och andra enkla åtgärder se giftnivåerna sjunka med mer än hälften. Så andas lugnt och använd dessa tekniker för att få in bättre köksventilation – och mer allmänt hälsosammare luft – in i ditt hem.

1. Använd spiskåpor på rätt sätt

För att mildra lukter och förbättra luftcirkulationen, samt fånga upp partiklar från bränd mat och fet matlagning, slå på spisfläkten i början av tillagningen – inte mitt i eller efteråt. För att förbättra köksventilationen krävs också att husägare är noggranna med underhållet som håller en köksfläkt fungerande, inklusive att byta filtret regelbundet.

Hur ofta beror på hur ofta och hur mycket du lagar mat, men minst en gång per år rekommenderas. Och om du märker överdriven fettuppbyggnad, skevheter eller korrosion på filtret, rengör eller byt ut det omedelbart. Metallnät och filter kan tas bort och rengöras med diskmedel och en stålborste; andra filter är engångsfilter.

2. Styr fett med en stänkskärm

Att minimera fett i köket kan minska luftburna partiklar som andas och hålla matos borta – och allt börjar med en stänkskärm som har kolfoder för att absorbera lukter. Denna billiga problemlösare finns i köks- och matlagningsbutiker överallt och tar inte upp värdefull plats i mindre kök. Även om många tål diskmaskin, behövs bara en svamp och varmt tvålvatten för att handtvätta detta smarta luftkvalitetsverktyg.

3. Använd fläktarna effektivt

Fläktar är ett måste för köksventilation om ditt utrymme saknar spiskåpa. Ett brett utbud av fönsterfläktar finns tillgängliga – vissa med tre fläktar i en enda enhet och möjlighet till reversibelt luftflöde också – men en grundläggande boxfläkt kan göra susen. Montera en robust, fyrkantig fläkt i ett köksfönster, stäng fönstret så att det sitter tätt mot toppen av fläkten och blockera eventuella ytterligare mellanrum med en medföljande handduk eller annan isoleringslösning.

Se till att placera bladets riktning så att fläkten blåser in frisk luft i rummet samtidigt som den suger ut stillastående, illaluktande luft. Om du inte har ett köksfönster, öppna fönster i närliggande rum och ta med en fläkt in i köket, placera den i dörröppningen, vänd utåt, för att suga luft från köket. Överväg en oscillerande fläkt med en jonisatorfunktion för att underlätta luftrening: Svängningen flyttar luften bättre, och jonisatorfiltret fångar allergener.

4. Investera i en luftrenare

Köksfläktar är inte reglerade, och vissa filtrerar bara så lite som 15 procent av partiklarna. Luftrenare är dock effektiva och HEPA-filtrerade modeller av sjukhuskvalitet renar över 99,7 procent av partiklar över 0,3 mikron i storlek. Om du lagar mat med gas eller lider av astma eller andra kardiovaskulära sjukdomar, leta efter ett “MCS” HEPA-filter för att ta bort “flera kemiska känsligheter” och placera det i din matlagningsplats för att förbättra köksventilationen. För att säkerställa att enheten du köper kan hantera volymen luft i ditt utrymme, räkna ut rummets kvadratmeter (multiplicera längden med bredden) och kontrollera sedan tillverkarens specifikationer.

5. Öppna fönster

Naturligtvis ger öppningsbara fönster frisk luft till ett hus, men det är hur du gör det som kommer att påverka luftflödet mest – och, under måltidsberedningen, förbättra köksventilationen. Håll helst innerdörrar öppna och öppna sedan en kombination av fönster och/eller ytterdörrar för att skapa ett drag. På så sätt säkerställer du att luften inte bara kommer in i ditt hus, utan rör sig genom det för att trycka ut stillastående, förorenad luft.

I slutändan är frisk eller filtrerad luft det bästa sättet att bekämpa dåligt luftflöde i alla kök, så undvik frestelsen att helt enkelt spraya “luftfräschare” för att maskera lukter – dessa produkter höjer faktiskt nivåerna av föroreningar utan att ta itu med den bakomliggande orsaken.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!