Ingen Tjällossning på Bostadsmarknaden Trots Svaga Vinterindikationer

Trots januarikylan och de förväntade vinterindikationerna har bostadsmarknaden ännu inte visat några tecken på en tjällossning. Enligt den senaste Bomarknadstempen, framtagen av SBAB och Booli, är läget oförändrat med längre annonstider och en stabil men marginellt försämrad försäljningssituation för både lägenheter och villor.

Att sälja en bostad tar nu cirka tre gånger längre tid än för bara några år sedan, enligt Robert Boije, chefsekonom på SBAB. Denna förändring har drastiskt förändrat bostadsmarknaden på kort tid och är något som säljare bör ta i beaktande, särskilt om de planerar att köpa en ny bostad innan de säljer sin nuvarande.

Bomarknadstempen, som är en sammansatt indikator baserad på flera variabler inklusive utbud av bostäder, antal dagar på Booli, återpublicerade annonser, prissänkningar, antal budgivare och medelbudpremier, visar inga tecken på en positiv förändring. Även om Riksbankens möjliga sänkning av räntorna kan bidra till att mildra marknaden något, förväntar sig Boije inte någon markant förändring inom en snar framtid.

Medan det finns en viss uppdämd efterfrågan på att byta bostad, påpekar Boije att många bostadsrättsföreningar fortsätter att höja månadsavgifterna, samtidigt som hushållens realinkomster har påverkats av den tidigare höga inflationen.

Bomarknadstempen för januari indikerar att det fortsatt är ett utmanande klimat för både säljare och köpare på bostadsmarknaden. Denna situation kan fortsätta att påverka marknaden under de kommande månaderna, och en eventuell förändring förväntas inte ske på kort sikt.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!