Innovativt byggande revolutionerar: Sveriges första Kombohus i trä invigt

I en milstolpe för den svenska byggbranschen har landets första Kombohus Tetris Lamell, ett flerbostadshus helt byggt i trä, invigts. Denna unika byggnadsprocess utlovar att omforma hur vi tänker och bygger hållbart i framtiden​.

Kombohusen är resultatet av en gemensam upphandling bland alla allmännyttiga bostadsföretag i Sverige. Genom att kombinera kraften i samarbete och utveckling av industrialiserade byggmetoder har det varit möjligt att pressa byggpriserna med upp till 20 procent. Samtidigt garanteras kvalitet och möjlighet till varierad arkitektonisk gestaltning​.

Trots utmaningar inom byggbranschen, med byggprojekt som läggs på is, visar Kiruna och Kombohusen hur det ändå går att bygga nya bostäder till en rimlig kostnad. De nya byggnaderna finns i hjärtat av den storslagna stadsomvandlingen i Kiruna, där delar av staden flyttas för att ge plats åt gruvdriften. De två spektakulära Kombohusen, med sina 68 lägenheter, markerar en betydande milstolpe i skapandet av det nya centrumet​.

Kirunabostäder har inte bara ersatt de gamla fastigheterna, utan även byggt helt nya i egen regi. Tillsammans med kommande projekt kommer detta att resultera i cirka 600 nya bostäder som kommer att forma den moderna stadskärnan​.

“Vi ser fram emot ytterligare en inflyttning i centrum till hösten. Projektet har fortlöpt enligt plan trots de resursbrister som råder i regionen, vilket känns väldigt positivt. Vi hälsar våra nya hyresgäster välkommen till kvarteret Växeln till hösten,” säger Mikael Pudas, vd för Kirunabostäder​.

Denna innovativa utveckling pekar mot en ljus framtid för hållbart byggande, där trä som byggmaterial spelar en central roll. Kombohusen är ett tydligt exempel på hur den svenska byggbranschen anpassar sig till en ny verklighet, med fokus på hållbarhet, samarbete och ekonomiskt effektivt byggande.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!