Insynsskydd för Trädgård – Bästa Tips & Guide

Solsken och varma temperaturer inbjuder dig och din familj att spendera hela dagar utomhus, så det är viktigt att du kan njuta av oändliga timmar på din bakgård utan att oroa dig för mycket exponering för solen – eller nyfikna förbipasserande.

I din trädgård vill du givetvis ha integritet och avskildhet för att kunna njuta av din trädgård i lugn och ro ifred. I många fall kan du behöva anpassa din trädgård med insynsskydd för att uppnå detta.

I denna artikel tittar vi närmare på de populäraste och effektivaste insynsskydden för din trädgård för att få perfekt avskildhet.

Klassiskt insynsskydd – trästaket

Trästaket är vanligt förekommande i hela värdlen och är ett naturligt val för många trädgårdar. Du kan aldrig gå fel med ett trästaket för din trädgård. Med en mängd olika träslag och designer att välja mellan, allt från ljust till mörkt, och lika många stilval, gör trästaket mer än att öka bakgårdens integritet – det ökar också designen och kan förbättra dess utseende. Jämfört med andra stängselmaterial är trä också relativt billigt och, med korrekt konstruktion och rutinmässigt underhåll, långvarigt. Så länge du har grundläggande kunskap om träbearbetning kan du dessutom bygga trästaketet helt själv.

Insynsskydd av bambu

Ett snyggt och tropiskt inslag i din trädgård är att bygga ett insynsskydd av bambu. Detta går att göra både med levande bambu men också insysnsskydd som är specifikt gjorda i syfte att fungera som insynsskydd.

När det kommer till levande bambu är fördelen att bambu växer väldigt högt för att ge utmärkt avskildhet i din trädgård. Plantera den på egen hand, eller använd den för att fylla i luckor runt pergolor och staket. Var dock försiktig: Bambu är invasiv och bör endast planteras rabatter eller i behållare med starka barriärer.

Bygg ett privat hörn för avskildhet

Vidöppna gårdar är bra av många skäl – men de är inte idealiska för privata utomhusutrymmen. Bygg ett intimt hörn till en stor bakgård genom att gränsa till en uteplats med små träd och buskar. Förankra sedan dina utemöbler med en enkel struktur. Till skillnad från en traditionell sekretessskärm tillåter den öppna ramen ljus och vind att passera igenom, vilket resulterar i ett utrymme som är både blåsigt och luftigt.

Installera en pergola

För lite integritet utan att oroa dig för att blockera en fantastisk utsikt över trädgården kan du överväga att bygga en pergola. Trots att den står utan väggar, erbjuder dess träpelare och balkar fortfarande en viss hinder för grannar som kanske tittar in. En pergola är ett utmärkt val för placering ovanpå ett förhöjt däck men även på andra ställen i din trädgård.

För en pergola med lite extra – speciellt mys och skugga – fyll i strukturens sidor och delar med klängväxter. Tvärbalkarna och stolparna gör den perfekta basen för klängväxter, särskilt på en solig plats. Den övergripande effekten är en lugn, avskild, och privat plats. Det kan ta ett tag innan dina klängväxterna växer sig till den punkt de behöver vara, men det är definitivt värt väntan.

En pergola kan användas på en rad olika sätt för att fungera som insynsskydd i din trädgård. Inte minst med växter som diskuterats, men också genom till exempel att lägga till spaljéer eller staketpaneler mellan pergolans stolpar.

Olika mönster är tillgängliga för att ge olika grad av integritet, från helt solida paneler som också blockerar vinden, eller lamellpaneler och öppna spaljedesigner som tillåter ljus, luft och en begränsad sikt igenom.

Trädgårdsdesigners tar ofta in en pergola i ett system för att skapa integritet när ett staket högre än standard 2m inte är ett alternativ, eftersom bygglov har vägrats för ett högre staket, eller huset ligger i ett bevarandeområde eller annan plats där det är tillåtet utvecklingsrättigheter har dragits tillbaka.

Ombyggnation av trädgård

Om du gör om din bakgård helt och hållet kan du skapa integritet från grunden. Trädgårdar som är designade i olika nivåer och med murar kan uppnå detta på ett diskret men ändå pittoreskt sätt genom naturliga insynsskydd. Du kan till exempel plantera  buskar och träd på olika höjder, vilket skapar avskilda delar som fortfarande känns öppen och luftig i mitten. Dessa terrasserade uppställningar kan också öka dekorationsalternativen i trädgården genom att placera ut element som hängande korgar och fågelbad på olika nivåer så att alla delar presenteras på ett snyggt och elegant sätt.

Moderna insynsskydd för din trädgård

Metall är ett av de mer moderna insynsskydden på marknaden. Dess industriella kvalitet skyddar din trädgård från nyfikna åskådare samtidigt som den bidrar med ännu en textur till den vanliga blandningen av sten, grus och betong. Metallstaket finns i en mängd olika designer, utseenden, och utformningar. De är sessutom extremt hållbara och garanterar en långvarig integritetslösning för din trädgård.

Prova en spaljé

Oavsett om det är en enkel eller utarbetad, butiksköpt eller specialbyggt, ger en spaljé för din trädgård en direkt lösning på insynsproblemet i din trädgård. Även om strukturen blockerar insynen släpper den även in den svalkande vindar och dunkelt solljus. Dessutom, som det perfekta stödet för alla klängväxter eller blommande vinstockar, kan en spaljé bli en uppmärksamhetsfokus i utformningen av ditt utomhusliv.

Dölj med utomhusgardiner

Precis lika värdefulla i din bakgård som de är i sovrummet kommer några ogenomskinliga utomhusgardiner att fungera som ett utmärkt insynsskydd. Speciellt om du redan har en pergola eller utomhusdel i din trädgård.

Att blockera insynen från grannar med gardiner kan ytterligare skapa känslan av ett utomhusrum. Om du kan montera dem är gardinstänger det enklaste sättet att hålla dina gardiner på plats. Överväg att hänga gardiner längs sidorna på en veranda, pergola eller anpassad hörnenhet.

Installera smarta fönster i din trädgård

Smarta mönster för skugga och avskildhet lyfter din bakgård till ett trevligt utrymme för att umgås och koppla av.

Plantera en häck

Häckar har varit effektiva insynsskydd i trädgårdar i århundraden, särskilt längs fastighetsgränsen. En fördel är att beroende på ditt val av växtmaterial kan en välplanerad häck nå i princip vilken önskad höjd som helst. Nackdelen? Det tar antingen mycket pengar eller mycket tid att få en lång, hög häck. Dessutom behöver häckar en hel del underhåll. Men med rätt placering kan även en säkring av blygsamma proportioner vara mycket effektiv.

Bygg en levande vägg med växter

Om du har ett terrass eller uteplats på marknivå och föredrar mer avskildhet, överväg att bygga en levande vägg. Det kan skydda dig från grannarna, omge dig med blommor och ge färska örter bara några steg från ditt kök eller grill.

Planteringslådor är lätta att bygga och ett droppbevattningssystem ger automatisk vattning hela sommaren – oroa dig inte för att missa en dag med vattning eller förlora alla dina växter när du åker på semester.

Om du inte vill underhålla växter finns det även väggar med konstgjorda växter. Lätta att installera och kräver inget som helst underhåll.

Plantera ett träd

Om du vill ha mer integritet och insynsskydd för din trädgård, varför inte plantera ett träd? Fördelarna är oändliga. Träd är mestadels underhållsrika tillägg som hjälper dig att avskärma dig själv och din trädgård från insyn.

De skapar också ett grönt landskap, skyddar din egendom från vind och buller, skapar skugga och erbjuder vackert landskap.

Utomhus rullskärm

Utomhusrullskärmar kombinerar stickat tyg med vevhandtag. Tyget blockerar solljus och UV-strålar samtidigt som det minskar värme och bländning i olika uteplatser, fönster och utomhusapplikationer.

Slitstarka tyg motstår också rivning, hål, sprickbildning och flisande, och designen står emot fläckar, fläckar, blekning och rost.

Standard stängsel

Stängsel är ett oerhört populärt och ekonomiskt val när det gäller insynsskydd för trädgårdar vilket gör det till det perfekta insynsskyddet i trädgården.

Den är mycket mångsidig och kan enkelt målas för att passa in i din trdägård och den stil du vill uppnå.

Det finns ett antal stängselstilar, från grundläggande billig överlappning (grovhuggade träband som överlappar varandra) till mer avancerade alternativ.

Plantering

Växter är ett bra skydd mot insyn i trädgårdar och det finns mer att plantera för integritet än en rad höga barrträd. Plantering av buskar och klängväxter är idealiska för att ge avskildhet till ett trädgårdsutrymme. De växer till en mängd olika höjder, beroende på variation, de kan trimmas för att passa – se bara till att det inte blockerar något naturligt ljus.

Det finns verkligen en oändlig mängd olika växter du kan välja mellan. Fundera bara på vilka växter du vill ha och var de ska stå för att fungera som ett insynsskydd.

Träd eller höga växter som bambu och lager är bra för både intresse och integritet, medan buskar eller vinodlingar snabbt kan täcka ett balkongräcke eller spaljé – var försiktig så att du inte blockerar det naturliga ljuset.

Leta efter buskar med bra bredd för att skapa god blockering mot insyn.

Ett bra tips är att plantera små träd runt terrasser; de kommer att ge dig mer integritet än ett högre träd längre bort.  Buskar i krukor är också bra för att skapa integritet. De är mobila så att du kan flytta runt dem vart du vill.

Höga gräs kan också vara bra och effektiva för plantering i krukor ellevid din tomtgräns.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!