Isolering: Vad betyder R-värde?

Nästan varje hus har någon form av isolerande struktur som är byggd i den. Anledningen till att bostäder behöver isolering är att det skapar en balans i temperaturen inne, vilket skulle göra det bekvämare att bo i.

Om ett hus inte har isolering och ligger på en mycket varm plats, kommer den extrema temperaturen utanför att gå genom väggarna, vilket skapar en varm miljö som ibland till och med skulle vara varmare än temperaturen utanför. Isolering förhindrar inte bara värme från att ledas in i väggar, utan den kan också skydda hemmet från kallt väder. Ett hus som är för varmt eller för kallt är inte en säker plats att bo i, eftersom det ofta kan leda till att familjemedlemmar blir sjuka eftersom människokroppar inte tål dessa temperaturer.

Det är därför det är väldigt viktigt att ha isolering i ditt hem, och det är också avgörande att veta vilken isoleringsnivå ditt hus behöver. Mätningen av hur specifika barriärer som väggar eller tak kan ge isolering indikeras av R-värdet.

Förstå R-värdet i isolering

R-värdet används för att identifiera hur starka eller svaga barriärer är för att förhindra värmeledning. Värme kan överföras till material som används för att bygga hus, och den fortsätter att rinna runt huset om det inte är korrekt isolerat.

Ett utmärkt exempel för att visa värmeledning är att använda en metallpinne och placera ena änden i kontinuerligt kokande vatten. Efter en minut, om du rör den andra änden av pinnen som inte är i vattnet, kommer du att märka att det är varmt; detta fenomen uppnås genom ledning av värme som överför värmen till andra delar av ett material. Liksom metallskeden kan byggmaterial leda och överföra värme, och även våra kroppar kan bära den.

Ett R-värde är viktigt för att veta om isoleringsmaterialet är bra att använda för ditt hem. Om materialet har ett högt R-värde betyder det att det kan motstå ledande värme mer effektivt.

R-värdet bestäms ofta inte bara av materialets förmåga att motstå värme utan också av dess tjocklek. Men att ha material som har R-värde betyder inte att ditt hem redan kommer att vara bekvämt att bo i.

När du använder dessa isolerande föremål med högt R-värde överdrivet mycket, särskilt de tjocka, kan du ha problem med att släppa in värme huset, eftersom den varma temperaturen ibland naturligt kan uppstå inom platsen. För mycket värme som fångas inuti huset kan producera överdriven fukt, och denna fukt leder till ansamling av mögel i väggar eller tak.

Att kombinera isoleringsmaterial och applicera dem korrekt för att få ett balanserat R-värde är viktigt för att skapa den mest optimerade temperaturen i huset.

Vanligt använda isoleringsmaterial

Det finns många typer av isoleringsmaterial som används för att bygga hus och annan infrastruktur, men vissa är ofta mer använda än andra eftersom de kan vara mer effektiva för att motstå värmeledning. Här är några av de vanligaste isoleringsmaterialen.

Styv panelisolering

Styva paneler kan användas för att ge isolering i en byggnads innerväggar och exteriör. Detta material är vanligtvis tillverkat av polyuretan, polystyren och polyiso eller PIR, som är typer av skumplast. Dessutom används sten och glasfiber för att skapa materialet för att ge det ett lägre R-värde.

Styva polyuretanpaneler har cirka 7 till 8 R-värde per tum, medan de som är gjorda av PIR har 5 till 6 R-värde. Å andra sidan erbjuder styv glasfiberpanel 2,5 R-värde per tum, vilket gör att den har det lägsta R-värdet av alla typer av styva paneler.

Isolerad betongform (ICF)

Den isolerade betongformen är ett system av sammankopplade enheter som är inbyggda mellan två isolerande betongväggar.

De sammanlåsande enheterna bakom betongväggarna är gjorda av slitstarka stålstänger som fungerar som förstärkning av väggarna, medan betongen ofta består av polystyren och polyuretanskummaterial som tål värme. Stålstängerna är torrstaplade, vilket gör att den inte behöver murbruk, en sorts pasta som används för att binda och sammanfoga tegelstenar.

Tillsammans med dess isolerande egenskaper används ICF för att förhindra ohyra från att invadera husets väggar, eftersom hela strukturen inte har några slutna utrymmen eller trånga luckor för parasitdjur att använda som hem.

Isolerade betongformer har ett R-värde på 12 till 17 per tum.

Strukturell isoleringspanel (SIP)

Den strukturella isoleringspanelen eller SIP liknar den isolerade betongformen eftersom den också har ett material inklämt mellan två brädor, men till skillnad från ICF har SIP en solid struktur i mitten istället för att ha sammankopplade enheter med springor, hål eller öppna mellanslag inom dem.

Kärnan eller mitten av SIP är normalt gjord av polystyren och polyuretanskummaterial, liknande de som används för väggarna på ICF. Panelerna på varje sida är gjorda av trä, cement eller metall, men det material som vanligtvis ses är den orienterade strandbrädan, ett konstruerat material som består av träflingor sammanfogade med hjälp av lim för att bilda en träskiva.

R-värdet per tum av SIP:er är vanligtvis runt 13 till 14.

Fiberglass

Glasfibervattnet är ett material som appliceras på oavslutade väggar, golv och tak. De används vanligtvis på vindar där värme och fukt ofta fastnar.

På grund av sin bräcklighet kan glasfibervadd vara svårt att applicera, och de stannar ibland inte på plats av sig själva; det är anledningarna till att material som kan hjälpa till att stödja vaddens vikt och låta dem sitta kvar på sina ställen som häftdukar eller trådnät behövs.

En bit glasfibervadd har ett R-värde på 3,1 till 4,3 per tum, och ett alternativ med högre densitet för materialet har 3,6 till 5 R-värde.

Sprayskum

Sprayskum appliceras med en elektrisk eller batteridriven pistol och sprayas vanligtvis för att täta hål i ofärdiga väggar eller nyinstallerade fönster. På grund av sin tätningsförmåga hindrar sprayskum att luften utomhus går in i hemmet även genom de minsta luckorna, vilket gör det till ett hållbart isoleringsmaterial.

Sprayskum används tillsammans med de andra materialen som nämns ovan, eftersom det kemiska skummet kan fylla i de öppningar eller utrymmen som de större isolerande föremålen skapar efter att ha applicerats i en struktur.

För närvarande finns det två typer av sprayskum på marknaden. Den första typen är gjord av polyuretan- och isocyanuratvätskor som kombineras vid spetsen av en speciell pistol för att skapa ett skum som expanderar upp till 30 till 50 gånger volymen av den applicerade vätskan. Den andra typen är det cementbaserade skummet, som inte expanderar och har brandbeständiga egenskaper.

Sprayskum har ett R-värde på 3,6 till 8,3 per tum.

Isolering ger inte bara optimerad temperatur i ditt hem, utan det gör också platsen energieffektiv. Genom att ha ordentlig isolering skulle du inte behöva köpa luftkonditioneringsapparater eller värmesystem som ibland kan förbruka mycket ström eller el. Innan du bygger ditt drömhus, se till att du vet hur du ska planera och var du ska få alla grundläggande krav för att ha ett bekvämt hem, som är isolering, VVS och el.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!