Jämförelse: Laminat kontra Vinylgolv – Vilket är Bäst?

Funderar du på att byta ut ditt gamla golv, eller letar du efter ett prisvärt, hållbart och anpassningsbart golv för din hem?

Ett laminatgolv eller ett vinylgolv garanterar dig allt ovan och mer.

Den här artikeln kommer att svara på alla dina frågor om laminat och vinylgolv. Dessutom kommer det att informera dig om vilket golv som är bäst. Vi vill försiktigt hålla dina händer när du tar det här viktiga beslutet att ha ett bekvämt hem som gör dig lycklig.

För en bättre förståelse, låt oss gå igenom vad dessa golv är.

Vad är laminatgolv och vinylgolv?

Laminat- och vinylgolv är billigare alternativ till trägolv eftersom de är konstgjorda. Laminatgolv har tre lager: en inre kärnskiva, ett dekorativt fotobildlager och ett över- eller slitlager som skyddar golvet.

Vinylgolv har en solid vinylkärna, en tryckt vinyl lager, och ett överlägg som kan göras för att inte bara se ut som lövträ utan också keramik och stenar.

Skillnaden mellan båda? De är gjorda av olika syntetiska material.

Nedan jämförs de två golvbeläggningarna på olika grunder för att hjälpa dig att fatta ett tydligare, smidigare och snabbare beslut.

Laminat kontra vinylgolv


Hållbarhet och underhåll

De allra flesta vill ha ett hållbart golv som är lätt att underhålla.

Laminatgolv kombinerar båda egenskaperna perfekt men med nackdelen att vara irreparerbart när det yttre lagret repas eller utsätts för vatten för en lång tid. Däremot kan vinylgolv endast delamineras (slitas ut) om det är av lägsta kvalitet.

Vinylgolv tål i allmänhet hög trafik och slitage än laminatgolv. Det kräver också lite underhåll jämfört med laminatgolv. Du rekommenderas dock att ändra placeringen av dina möbler med jämna mellanrum för att undvika bucklor på ditt vinylgolv.

Skötsel och städning

För båda räcker det med enkel dammsugning, torkning, eller moppning eftersom de är lätta att rengöra och sköta om. Laminatgolv lämpar sig inte för våtrengöring. Använd helst en torr mopp eller en mjuk mikrofiberduk för att rengöra golvet eller fuktig mopp (nästan torr) om du känner behov av att använda vatten för rengöring eftersom laminat har begränsad fuktbeständighet.

Till skillnad från laminat kan vinylgolv våtrengöras eller skuras med rengöringsmedel. Den möjliggör sotning med kvastar och våtmoppning.

Kostnad

Har du en budget men har du ett akut behov av att byta golv?

Då är laminatgolv ett mer hållbart alternativ för ett fräscht utseende med mindre pengar.

Nackdelen med att välja detta golv är att det kommer att kräva ett byte tidigare än du kanske är beredd på. Så spara ihop till det om du funderar på det.

Vinylgolv, å andra sidan, kostar lika mycket som laminatgolv förutom vinylgolv av premiummärken.

Sammantaget har båda liknande kostnader och är billigare än lövträ och porslinsplattor.

Vattentålighet

Som nämnts ovan är laminatgolv inte vattenbeständigt eftersom det innehåller ett kärnskikt av fiberskivor av träprodukter. Detta kommer att absorbera vatten, sedan bli mjukt och svällt och kommer inte att återgå till sin ursprungliga storlek när det är torrt.

Detta absorberade vatten kan skala av designlagren vilket leder till att golvet tas bort totalt och ersättas med en ny. Det är irreparabelt. Även om dess vattentolerans kan förbättras genom korrekt installation med täta sömmar och bra lister. Det håller bara en kort tid, bara lite längre än när det inte är korrekt installerat.

Endast de äldre modellerna av vinylgolv kan ha problem med vattenintolerans eftersom de tillverkades med tyg eller filtbaksida . Men det senaste golvet är 100 % vattentätt, tillverkat av polymermaterial. Vinylgolv kan blötläggas i vatten under en längre period utan att förlora sin form eller dimension och återanvändas.

Vinylarket kommer vanligtvis i breda rullar som inte kräver någon söm som tränger igenom vatten. Om du någonsin har problem med vattenintolerans med ett vinylgolv beror det på felaktig installation.

Utseende och design

Laminatgolv har funnits i den andra alternativkolumnen sedan början av denna artikel. Men just nu tar det blickarna, förhoppningsvis även för andra kvaliteter.

Laminatgolv har en högre kvalitet än vinyl när det gäller design, utseende och övergripande golvstilar. Den har mer realistisk prägling som ger nästan samma känsla som lövträ.

Denna egenskap tillskrivs att källmaterialet är biprodukter från trä som förseglats med harts. Det tillåter realistisk 3D-prägling med faktiska bilder av de önskade materialen.

Vinylgolvet kan bara uppnå denna kvalitetsnivå (ser ut som äkta lövträ) när det är ett tjockare vinylgolv som är präglad. Om du vill ha ett vinylgolv till ditt hem, här är en god nyhet när det gäller utseende och design, nya versioner av lyxvinyl är gjorda för att se ut som trä och med en djupare prägling.

Värmebeständighet

Eftersom laminatgolv är gjorda av biprodukter från trä klarar de sig bättre när de utsätts för direkt solljus än deras vinylmotsvarighet. Som ett resultat försämras inte laminatgolvets färg under solljus, men vinylgolv gör det. Denna nackdel förklarar varför det rekommenderas att inte använda vinylgolv för utomhusaktiviteter eller ändamål.

Fläckbeständighet

Både laminatgolv och vinylgolv är gjorda med ytterskiktsytor som motstår fläckar eller ansamling av smuts.

Installation

Du kan lägga laminat- och vinylgolv med samma klick-och-lås-metod. Här sätts plankans tunga in i en angränsande planka och låses ihop (klickgolv).

Förutom att du lägger en vinylplåt eller vill ha ett skumunderlag för golvet, vilket kräver en fackman, kan allt annat göras av dig. Båda golven är lätta att lägga.

Laminatgolv är oftast installerade över befintliga golv; dessa kallas “flytande golv.”

Miljöpåverkan

Om du väger på alternativ som inte påverkar miljön eller är 100 % återvinningsbart, svaret är inget av dem. Men om du letar efter det med mindre påverkan eller med mycket återvinningsbara material, är svaret laminatgolvet.

Laminatgolv är gjorda av biologiskt nedbrytbara biprodukter av trä, men plasten ytan på golvet och hartset är icke biologiskt nedbrytbara.

Vinylgolv är gjorda av syntetiska material som avger giftiga kemikalier, inte sönderdelas och inte kan återvinnas. Denna funktion är en stor nackdel om miljövänlighet är av största vikt för dig.

Komfort

En stor fördel med att ha ett laminatgolv i ditt hem är komforten. Det är ganska bekvämt för dina fötter. Ibland förbiser köpare kvaliteten, men det är avgörande eftersom det avgör hur ofta du går runt i huset.

Laminatgolv har dessutom tjockare material, vilket skapar en varm och mjuk känsla för din fot .

Vinylgolv är vanligtvis kalla och hårda för foten. Därför rekommenderas de inte i vardagsrum och sovrum.

Livslängd och hållbarhet

Livslängden av båda dessa golvtyper beror till stor del på skötsel och underhåll av ägaren. När laminatgolv hålls från vatten eller vattensjuka håller de lika mycket som vinylgolvet (upp till 20-25 år). För ett långvarigt laminatgolv, håll vatten och repor borta.

Vinylgolvet kan kosta mer, men det håller längre, särskilt när du är säker på att du kan följa reglerna för det långvariga laminatgolvet.

Användarvärde

Båda typer har ett bra andrahandsvärde så länge de är omhändertagna och prydligt underhållna. Till exempel kan ett sämre vinylgolv eller ett skadat laminatgolv avskräcka en köpare eftersom det skulle ses som ett väntande projekt. Å andra sidan, om laminatgolv är relativt nytt, kommer det att kräva ett högre andrahandsvärde än ett vinylgolv.

Bästa golv per rum

Det bästa golvet för varje rum beror på flera faktorer såsom rummets funktion, rörelsefrekvens i rummet och aktiviteter som utförs i rummet.

Vinylgolv är bäst lämpade för rum med högre fukt- och vattenförbrukning som kök, badrum och tvättstuga. Även om du kan använda dem för andra delar av hemmet.

Laminatgolv kommer att vara ett bättre alternativ för sovrummet, vardagsrummet, matsalen och hemmakontoret.

Slutsats

Sammanfattningsvis är det svårt att ge ett specifikt svar på frågan “vilket är bättre?”. Detta beror på att det inte är en “ett svar passar alla”-situation. Det beror till stor del på vem du är, vad du vill ha och vad du vill att ditt hem ska representera.

Att bestämma varför du vill ha ett nytt golv kommer att rationalisera dina alternativ och alltid ditt slutgiltiga beslut. Vi har tillhandahållit den här detaljerade guiden för att hjälpa dig att väga dina alternativ och fatta ett kalkylerat beslut.

Istället för att slänga någon av dessa abrupt, kan du överväga att väga olika märken och produkter som erbjuds istället. Vi hoppas att du gillar att läsa den här artikeln lika mycket som vi tyckte om att sätta ihop den åt dig.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!