Kakel eller Klinker i Badrum?

Kakel och klinker är något som är väldigt vanligt i våra svenska badrum idag. Dock är det en hel del som har förändrats under de senaste åren när det gäller vilka trender som är mest populära. 

Medan man för kanske inte så länge sedan hade som trend att dekorera sitt badrum med 30×60 kritvita kakelplattor på väggen och 15×15 vitt kakel på toaletterna så ser trenderna idag väldigt annorlunda ut. Till exempel så har det idag blivit allt vanligare att dekorera sina badrum helt i klinker istället för kakel. Även storleken på dessa plattor har växt från 30×30 till 60×60 eller till och med 60×120. Men vad är det för skillnad på klinker och kakel badrum och vilket är bäst? 

Vad är kakel?

Rent generellt så brukar man säga att kakel är för väggar medan klinker är för golv. Dock är det inte riktigt lika enkelt nu för tiden när även klinker har börjat hitta upp på väggarna. Men oavsett så är kakel fortfarande något som bara hör hemma på väggarna och det fungerar precis lika bra i kök som i badrum eller tvättstuga eller andra utrymmen.

Något som är viktigt att komma ihåg är att kakel inte är tåligt mot mekaniskt slitage så du bör undvika att slå, gå, släpa eller köra tunga saker över kakel då det kan repas eller spricka.

Du bör heller inte utsätta kakel för frost eller minusgrader tillsammans med fukt då kaklet lätt kan absorbera fukten och sedan expandera.

Vad är klinker då?

De mesta klinker idag tillverkas av porslin och detta är vad som är den avgörande faktorn när det gäller vattenabsorption. Klinker som tillverkas i finmald porslinslera och bränns i en högre temperatur kommer att ha en vattenabsorption på mindre än 0,5%. Klinker med en vattenabsorption på upp till 5% passar utmärkt att användas i hem eller en lätt offentlig miljö. Om du är på jakt efter klinker för en miljö med hårt slitage såsom restaurang eller hotell så får du leta efter en klinker med annan klassifikation och bättre stryktålighet.

Klinker brukar man ofta associera mest med golvplattor men sanningen är att man idag ofta använder klinker även för väggar och i vissa fall även mer än vad man använder kakel.

Huruvida du ska välja kakel eller klinker för att dekorera ditt badrum handlar egentligen mer om din egen smak och vad du själv föredrar. Medan kakel var mer populärt förr så är det idag inte helt ovanligt att hitta badrum helt dekorerat i klinker och vice versa.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!