Så Kalkmålar du Trä – Komplett Guide

Om du vill upnå ett rustikt och klassiskt utseende på trä eller ett hus är en målningsmetod som du bör överväga att kalkmåla. Kalkmålning ger ett snyggt och originellt utseende som påminner om klassiska hus och ladugårdar.

I denna artikel går vi igenom exakt hur du kalkmålar trä.

Om du letar efter ett sätt att lysa upp ett rum eller återuppliva en gammal möbel, kan en vitkalkad finish bara vara det du letar efter. Följ den här enkla instruktionen för bästa resultat.

Till skillnad från ett vanligt målarfärg låter vitkalkning träytan lysa igenom samtidigt som den får en snygg och vit färg. Den ljusa färgen och estetiken vid kalkmålning gör att rummen ser mer trevligt ut. Även om resultaten är ovanliga skiljer sig kalkmålningen bara något från målningen.

Hur man kalkmålar trä


Ta bort den befintliga ytan från träet

Att kalkmåla fungerar bäst på rått trä. I så fall är det viktigt att du tar bort så mycket av befintlig yta som möjligt – vare sig det är färg, lack, eller någonting annat. Gör det genom att noggrant slipa ytan som du tänker måla. Slipning för hand är ett alternativ, men det går mycket snabbare och lättare att välja en slipmaskin.

Innan du fortsätter till nästa steg är det viktigt att rensa allt sågspån och skräp som skapas under slipningen. Sopa eller dammsug området. Använd annars en fuktig trasa för att torka av ytan.

Paneler

Späd vit färg med vatten om det är vattenbaserat eller terpentin om det är oljebaserat.

Formulera nu färgen. Det finns inte något komplicerat recept att följa; snarare är det enkelt att göra färgen genom att späda ut vanlig vit färg. Späd vattenbaserad vit färg med vatten och späd oljebaserad vit färg med terpentin eller tunnare färg.

Det exakta förhållandet mellan färg och tunnare beror på utseendet du vill uppnå. För tjockare täckning, använd en blandning av två delar färg till en del färgtunnare.

Omvänd detta förhållande om du föredrar en tunnare applikation.

Innan du kalkmålar hela ytan ska du först experimentera med blandningen på en yta som inte är viktig. Se till att du gillar hur det ser ut innan du går vidare till målningen.

Applicera med en pensel eller roller

Applicera färg på din pensel eller rulle och applicera den vita färgen i långa drag i riktning mot träkornet. Ytan torkar snabbt, så det är klokt att måla i en liten sektion i taget. Om du föredrar att träet visar igenom mer än det gör, använd en trasa för att torka bort överflödig färg innan det har chansen att torka helt. Om du gör detta bör det resultera i ett attraktivt, tvättat utseende.

Låt torka mellan lagerna och slipa sedan innan ytterligare lager

Efter att det första lagret har torkat helt, bestäm sedan om ett andra eller tredje skikt önskas. Så länge det är torrt kan du använda finkornigt sandpapper för att minska täckningen.

Färg och vatten

Med lika delar färg och vatten blir färgen halvgenomskinlig och låter träet lysa igenom färgen. Denna teknik används bäst på nytt virke eller släta ytor och skapar ett jämnt och kontrollerat modernt utseende.

Blanda färg och vatten till önskad konsistens. Like delar fungerar ofta väl.

Doppa trasan i blandningen och applicera den rikligt på träet. torka över den med en trasa för att jämnt fördela den.
Torka och upprepa lager tills önskad täckning med färgen.

För stora projekt är det bra att lägga brädor över en plan yta som såghästar medan du målar. Använd dessa tips för att köpa eller bygga egna såghästar.

Färg och vax

Med denna teknik använder du vax för att maskera höga punkter och korn i träets yta innan du målar. Detta fungerar på alla träslag och skapar en snygg, vintage look.

För att använda denna metod, gnugga vax längs träet med hjälp av ljusets sida, arbeta snabbt och sporadiskt och lämna vaxet på ytan.

Måla hela ytan med vit färg och låt den torka tills den är klibbig, cirka 15 till 20 minuter.

Använd en trasa för att skrubba ytan och applicera tryck över vaxområdena för att ta bort färg. Fukta trasan om så önskas med vatten för att ta bort ännu mer färg.

Om du arbetar med ett stort projekt kan det ta mer än en dag att slutföra. Prova dessa knep för att förvara din pensel över natten.

Måla

Denna teknik fungerar bäst på ytor med hög konsistens, såsom grovt eller återvunnet trä, och skapar ett mer rustikt litet träslag.

Häll färg direkt i mitten av brädet. Använd ett redskap för att dra färgen över och fylla i träspåren. Upprepa i nödvändiga områden och låt det torka över natten.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!