Kan du Måla över Mögel? Allt du Bör Veta

Om du målar över mögel döljer du problemet istället för att lösa problemet vid kkällan.

Om du har upptäckt mögel på väggarna i ditt hus, vad är det bästa sättet att bli av med det? Kan du måla över mögel?

Att måla över mögel kan täcka över de mörka fläckarna där formen växer, men det kommer inte att eliminera problemet. Mögel är en svamp som trivs där det finns tillräckligt med fukt för att uppmuntra dess tillväxt. Att använda mögelsäker färg fungerar för att förhindra mögeltillväxt, men det kommer inte att döda det när det har börjat växa.

Du kan måla över mögel, men det kommer alltid att visa sig igen om du inte stoppar det i grunden. Mögel kan orsaka allvarliga andningsbesvär för din familj och husdjur. Innan du vidtar åtgärder för att rengöra och döda möglet, identifiera var överflödig fukt kommer från och vidta åtgärder för att behandla den. Kontakta en professionell för att åtgärda mögelproblemet om det växer i ett kontinuerligt vått område eller om formen täcker ett stort område.

Måla över mögel förstör inte mögel

Om du bara målar över mögel löser du inte problemet. Det är en snabb lösning för att täcka över fula fläckar, men det löser inte problemet vid källan. Att måla över mögel får färgen att flagna, skalas och bubbla – ett tecken på att möglet fortfarande växer under. Att måla över det kommer bara att förlänga problemet och dölja det under en kort period.

Mögel kan vara en hälsorisk för familjemedlemmar

Mögel är en svamp som älskar fukt. Mögeltillväxt visas vanligtvis som gråa, bruna eller svarta fläckar, men den kan också vara vit, grön, orange eller rosa. Mögel sprider sig snabbt med sporer som färdas genom luften. När människor eller djur andas in dessa sporer kan de orsaka allvarliga andningsbesvär.

Enligt Centers for Disease Control and Prevention (CDC) kan mögel orsaka många olika hälsoproblem. Några symtom på exponering av mögel är täppt näsa, ont i halsen, hudutslag, väsande andning, hosta och brännande ögon. De som har nedsatt immunförsvar eller har allergier eller kroniska lungsjukdomar har ännu större risk när de utsätts för mögel. Det är därför det är viktigt att förstå varför mögel växer och bli av med det så snabbt som möjligt.

Färg och grundfärger fungerar bara proaktivt

Vissa färger och grundfärger annonserar att de dödar mögel om du målar över tillväxten som visas i ditt hem. Dessa färger och grundfärger förhindrar endast mögeltillväxt efter att mögel har rengjorts och förstörts för att undvika återväxt. Fukttålig eller mögelsäker grundfärg är viktig när du målar områden med hög fuktighet som badrum, kök eller tvättstugor. Dessa färger är grundfärger som också kan vara till hjälp om du bor i ett fuktigt klimat.

Se till att ytan är ren och torr

När det är dags att behandla mögel, se till att du bär skyddsutrustning som andningsmask, handskar och ögonskydd. Vissa människor föredrar att använda en blandning av blekmedel och vatten för att spruta på möglet för att döda den. Detta fungerar på ytan, men det dödar inte mögel som växer djupt i gips eller trä.

Vinäger tränger igenom djupare än blekmedel, så det är en effektivare mögeldämpare. Spruta vinäger på mögel och att mätta området kommer att behandla roten till problemet. Kom ihåg att aldrig blanda blekmedel och vinäger eftersom det skapar en giftig gas. Det finns också fungicidprodukter du kan köpa och applicera på områdena. Om mögelplåstret är omfattande eller återkommande, kontakta en mögelborttagare.

När möglet har tagits bort, använd fuktbeständig grundfärg eller färg, särskilt i områden som badrummet.

Efter applicering av grundfärgen målar du området med två lager halvblank eller mattfärg som stöter bort vatten. Om du känner dig överväldigad av mögel i ditt hem, eller om du har ett existerande andnings- eller immunproblem, ring en professionell med erfarenhet och kunskap för att ta bort och rengöra mögel.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!